hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Ökölvívás: „Hihetetlen hangulat volt” – Hámori Luca a női felnőtt-vb után

A magyar csapat egyetlen utánpótláskorú ökölvívójaként vett részt Hámori Luca a néhány napja befejeződött női felnőtt-vb-n. Az isztambuli eseményen debütánsként a nyolcaddöntőig jutott – bár maradt benne apró hiányérzet, elmondása szerint óriási élménnyel gazdagodott.

Múlt hét végén ért véget a női ökölvívók felnőtt-világbajnoksága, amelyen négy magyar indulónak szurkolhattunk, közöttük a még utánpótláskorú Hámori Lucának. A fiatal debütánsként szerepelt a 66 kilósok között az isztambuli megméretésen, és a hazai küldöttségből az egyetlen győzelmet aratta, így bátran kijelenthető: letette a névjegyét a „nagyok” között is.

„A márciusi, U22-es Európa-bajnokságon szerencsére jól szerepeltem, és sikerült a tavalyi bronzérmemet eggyel fényesebbre, ezüstre cserélni. Akkor már szóba került, hogy az eredmény miatt akár a felnőtt-vb-re készülő keretbe is bekerülhetek, majd néhány egyeztetés után az edzők eldöntötték, hogy lehetőséget kapok a nagyok között is – emlékszik vissza a Fitt-Boksz Egyesület 21 éves ökölvívója. – Sok pihenő így nem jutott nekem, a korosztályos Eb után egy héttel már Romániában szálltam ringbe felnőtt nemzetközi versenyen – az egyfajta próba volt a vb előtt, végül a harmadik helyet szereztem meg.”

Hámori igazi maximalista, nem szereti az esélyeket latolgatni, minden mérkőzését meg akarja nyerni. Így ment neki az isztambuli tornának is, amely első körében az ausztrál Jelena Prziovska-Strachan ellen bizonyíthatott, amit meg is tett: az összecsapás legelején magához ragadta a kezdeményezést, majd mikor a ring „sérülése” miatt idő előtt lepontozták a meccset, egyhangú sikert aratott. A világbajnokság a legjobb tizenhat között ért véget a számára, a rutinosabb üzbég Navbahor Hamidovával már nem bírt.

Hámori Luca

„Izgalom természetesen volt bennem, talán nagyobb is, mint általában, hiszen az első komolyabb nemzetközi felnőttversenyem volt ez. Ám ugyanúgy motiváltan álltam ki, teljesíteni és bizonyítani akartam. Legbelül bíztam abban, hogy még ennél is jobb eredményt érhetek el – egy második győzelemmel az ötödik hely biztosan meglett volna. Így is kihoztam közel a maximumot magamból, nem lehetek elégedetlen, de bízom benne, hogy ha lesz még hasonló lehetőségem, akkor tovább menetelek. Egyébként óriási élmény volt részt venni az eseményen, nagyon örülök, hogy a csapattársaim legfiatalabbként rögtön befogadtak. A versenyen hihetetlen hangulat volt: már a mi mérkőzéseinken is érezhettük, az elődöntők és a döntők alatt viszont felrobbant az aréna. Sosem fogom elfelejteni, amit átéltünk!”

A fiatal február óta folyamatos terhelés alatt áll, a női felnőtt-vb után is mindössze egy hét pihenőt kapott. A nyáron rendezendő nemzetközi tornák időpontjai vészesen közelednek, majd az októberi felnőtt Európa-bajnokság is megérkezik, amelyen előreláthatóan ismét bizonyíthat a kőszegi bokszoló.

Közelgő események