hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Kilenc év óta először két magyar is érmes az Európa-bajnokságon, miután Veres Roland és Kovács Richárd is győzött a mai napon és bejutott az elődöntőbe

A magyar felnőtt férfi boksz 2013 óta nem ért el akkora sikert, mint amelyet ezen a pénteken az örmény fővárosban, Jerevánban. Két negyeddöntősünk a szívét-lelkét kitette a mai ötödik versenynapon a férfi Európa-bajnokságon, és mindketten már biztos érmesek a versenyen. Veres Roland dán, míg Kovács Ricsi izraeli ellenfelét múlta felül, és a szünnapot követően a döntőért bokszolhatnak Jerevánban.

Kovács Ricsi a 19 éves moldáv Sztefan Voznyakovszkij ellen magabiztosan győzött, és az utolsó menetben már a negyeddöntőre is tartalékolt. A tavalyi U22-es Eb ezüstérmese, az izraeli Ahmad Shtiwi ellen mérkőzött a biztos éremért, és remekül kezdett az első menetben. Ellenfele kontrabunyóra rendezkedett be, amely remek lehetőséget adott a technikás versenyzőnknek, hogy érvényesítse akaratát.

A második menet elején az izraeli versenyző támadó taktikára váltott, amely átmenetileg megzavarta Kovács Ricsit, de az utolsó etapban ismét meggyőző volt, és élete legjobb eredményét elérve az elődöntőbe jutott. A már biztos érmes Ricsi következő ellenfele a kétszeres címvédő örmény Hovhannesz Bacskov lesz, aki olimpiai-, valamint világbajnoki bronzérmekkel is büszkélkedhet.

Veres Roland a második kiemelt örmény Karen Tonakanjan ellen szenzációs győzelmet aratott a harmadik versenynapon, és a negyeddöntőbe jutott. A könnyűsúlyú tehetség egy rutinos dán, Frederik Lundgaard Jensen ellen lépett ringbe, akinek ugyan százhússzal több bokszmeccse van, mint Rolinak, de nagyon bíztunk a 22 éves tehetségünk kiváló taktikai érzékében.

A szakmai stáb remek stratégiát épített fel, amelyet Roli az első és a második menetben szépen végre is hajtott. Két menetet követően négy pontozónál is 20:18-ra vezetett, és a harmadikban pillanatnyi megingása ellenére is megnyerte az összecsapást, a második magyar érmet szerezve Jerevánban. A döntőbe jutásért az örmény származású grúz Artyus Gomcjan lesz az ellenfele, egy erős, de sokkal alacsonyabb bokszoló.

„Ma óriási volt a tét, és bár ez érezhető volt, nem nyomta le a versenyzőinket. Győzelmi szándékkal indultunk a csarnokba ma is.

Veres Roland vs. Frederik Lungaard Jensen (DEN)

Roland ma egy olyan rutinos versenyzővel mérkőzött, aki mind testalkatban, mind stílusban hasonló volt hozzá. Roland jól tartotta magát a megbeszélt taktikához, és stabilan hozta mind az első, mind a második menetet. A harmadik menet szült nehéz pillanatokat, de azokból a helyzetekből is ki tudta magát hozni. Egy nagyon taktikus csatában győzte le dán ellenfelét, és szerzett megérdemelt győzelmet.

Kovács Richárd vs Shtiwi Ahmad (ISR)

Ricsi ellenfele is egy nagyon rutinos versenyző volt, aki erős, és jó verekedő is. Tudtuk, hogy ha a szükség úgy hozza, képes más stílusban is küzdeni. Ricsi kiváló bunyóval hozta az első menetet, majd a másodikban egy kisebb hullámvölgybe került, amelyből elsősorban a szíve hozta ki. A harmadikban újra erőre kapott, és végig tartani tudta magát a szükséges taktikához. Ezzel egy nagyszerű győzelmet aratott.

Nem kérdés, hogy mindkettő versenyzőnkkel maximálisan elégedett vagyok. Csodálatos megállója volt ez a nap az Európa-bajnokságnak, hiszen mindketten érmet szereztek, amire kilenc éve nem volt példa a magyar ökölvívásban, de a végállomás még csak pár nap múlva lesz. Holnap pihenő, azután újabb lépcsőfok vár Rolira és Ricsire,” – nyilatkozta a negyedik versenynapot követően Bertók Róbert szövetségi kapitány.

A magyar csapat ötödik napi negyeddöntős eredményei Jerevánban:

60kg, negyeddöntő:

Veres Roland – Frederik L. Jensen (dán) 4:1

63.5kg, negyeddöntő:

Kovács Richárd – Ahmad Shtiwi (izraeli) 3:2

Szép volt, Fiúk! Hajrá, magyar ökölvívás!

Közelgő események