hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Szép volt, Fiúk! Gratulálunk a versenyzőinknek és az edzőinknek! Veres Roland és Kovács Richárd is bronzérmes az Európa-bajnokságon

Veres Roland és Kovács Richárd egyaránt bronzéremmel zárta a felnőtt férfi Európa-bajnokságot az örmény fővárosban, Jerevánban.

A magyar ökölvívás utolsó érmét Harcsa Zoltán szerezte Európa-bajnokságon még 2017-ben, míg ő, valamint Varga Miklós két bronzzal zártak négy évvel korábban Minszkben. Veres Roland és Kovács Ricsi teljesítménye a kilenc évvel ezelőtti eredményhez mérhető, így a magyar felnőtt férfi boksz ismét letette a névjegyét.

Veres Roland a második kiemelt örmény Karen Tonakanjan, valamint a dán Frederik Lundgaard Jensen legyőzésével jutott be a legjobb négy közé Jerevánban. Az elődöntőben a grúz Artyus Gomcjan várt rá, aki négy éve nemcsak rendszeres résztvevője a nemzetközi versenyeknek, de rendszerint érmese is.

Roli pontosan azt csinálta az első menetben, amelyet kellett az örmény származású grúz ellen, de a sebesség nem volt elegendő annak ellenére, hogy voltak szép ütései. A grúz csökkentette a távolságot, és erősebb volt Rolinál, így a taktikai érzékében és a sebességében bízhattunk.

Gomcjan megkapta a hazai szurkolók teljes támogatását is, és nemcsak az első, de a második menetet is elhozta. Roli támadóbbat lépett fel hátránya tudatában, de grúz riválisa pontosabb volt, többet ütött, és megnyerte kettejük elődöntőjét. Veres Roland első Európa-bajnokságán szerepelt, és még mindig nagyon kevés bokszmeccse van, ezért kiemelkedő meglepetés az érme Jerevánban.

Kovács Ricsi a 19 éves moldáv Sztefan Voznyakovszkij magabiztos legyőzését követően, a tavalyi U22-es Eb ezüstérmese, az izraeli Ahmad Shtiwi ellen is győzelmet aratott, így az elődöntbe masírozott. Nem kisebb névvel találkozott ott, mint a kétszeres Eb-címvédővel, a háromszoros Vb-bronzérmes, valamint olimpiai bronzérmes hazai csapatkapitánnyal. Hovhannesz Bacskov már három sikeres profi mérkőzésen is túl van, de visszatért a csapatba, hogy harmadik Eb-aranyát is megszerezze.

Ricsi ellenfele megszakítás nélkül támadott, és ment előre, a hazai közönség nagy hangzavarában, de versenyzőnk kontrái is sikeresek voltak több alkalommal. Ricsi több alkalommal túl statikus volt, ezúttal kevesebbet mozgott lábon, és az Bacskov malmára hajtotta a vizet. Kettejük között alapvetően a rutin döntött, de Ricsi bronzérmével élete legnagyobb sikerét érte el.

”14:00 órás program

60kg Veres Roland vs. Artyus Gomcjan (GEO)

Roli ellenfele a grúz színekben induló örmény versenyző volt, aki gyakorlatilag hazai versenyzőként lépett ringbe. Roli korábban legyőzte az elsőszámú örmény versenyzőt, majd a teljesen más stílusban öklöző dán versenyzőt is. Ezen a mérkőzésen egyújabb kiváló, és erős „verekedő” ökölvívó ellen szállt ringbe. Roli ezen a mérkőzésen sajnos nem tudta érvényesíteni az akaratát, és emiatt -bár egy szoros mérkőzésen- , de vitathatatlanul győzött a hazai versenyző.

Hatalmas feladat, hogy valaki 3-5 mérkőzésen keresztül 100%-ot hozzon, és erre ritkán is van szükség. Roland mind az első, mind a második mérkőzésen 100%-ot adott ki magából, mert ez kellett ahhoz, hogy továbbjusson. A döntőbe jutásért folyó küzdelemben hiányzott belőle az a kevés plusz, ami kellett volna a győzelemhez. Neki is időre van szüksége, hogy ezeket az akadályokat meglépje, de az elszántsága, és habitusa alapján állítom, hogy képes lesz erre is a jövőben.

Csodálatos eredményt ért el ezen az Európa-bajnokságon, és maximálisan elégedett vagyok a teljesítményével!

18:00 órás program

Kovás Richárd vs. Hovhannesz Bacskov (ARM)

Ricsi szintén kettő nagyon kemény mérkőzéssel került a négy közé moldáv, és izraeli ellenfeleket legyőzve. Az ellenfele ez esetben a hazaiak egyik rendkívül erős sztárja, az örmény Bacskov volt. Ricsi az ellenfele hatalmas lendülete miatt, csak részben tudta véghezvinni a kidolgozott taktikát, de mindent megtett a győzelemért. Az első menetet véleményem szerint elhozta, de a bírók másképpen látták. A második menet az örményé volt, de a harmadik menet is szoros csatát hozott. Az eredményt nem vitatom, elfogadom, mert összességében én is hatékonyabbnak láttam az örményt. Ricsi most is nagyot harcolt, és mindent megtett, ami tőle telt. Büszke vagyok rá is, és az általa elért eredményre is!

Gratulálok a versenyzőinknek az EB-n elért eredményekhez, és minden magyar honfitársunknak köszönöm a versenyzőinkért folytatott szurkolást!,” – nyilatkozta a hatodik versenynapot követően Bertók Róbert szövetségi kapitány.

A magyar csapat hatodik napi elődöntős eredményei Jerevánban:

60kg, elődöntő:

Veres Roland – Artyus Gomcjan (grúz) 0:5

63.5kg, elődöntő:

Kovács Richárd – Hovhannesz Bacskov (örmény) 0:5

Közelgő események