hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Tizenhárom junior magyar aranyérem a Bornemissza emlékversenyen

Huszonegy junior döntőre, valamint két ifjúsági elődöntőre került sor a 71. alkalommal megrendezésre kerülő Bornemissza emlékverseny negyedik versenynapján.

A junior csapat egyik nagy fejlődésen átesett ökölvívója, Nagy Mátyás a grúz csapat egyik legjobbját győzte le a döntőben, nagy meglepetést okozva.

Tizenhárom magyar aranyérmet ünnepelhettünk a Bornemissza emlékverseny negyedik versenynapján, így az első helyek több mint fele itthon maradt.

Az ifjúságiak mezőnyében két elődöntőre került sor a kisváltósúlyban (63.5kg), és mindkettőben volt magyar érdekeltség. Az ISF Gymnasiadén aranyérmes Buza Rafael az egyik legrutinosabb ifjúsági válogatottunk, de a junior Európa-bajnok ukrán Olekszandr Jarovij ellen a mai napon nem sikerült győznie, szoros összecsapáson maradt alul megosztott pontozással. Az egy évvel fiatalabb Lantos Álmos volt a másik ringbe lépő ifi magyar ebben a súlyban, és meglepetésre legyőzte a kazah Kazbek Tairt, így szombaton a döntőben szerepelhet.

Enyingi Sára szerezte meg az első magyar aranyérmet a negyedik napon, Talpas Roxána ellen megosztott pontozással győzött. A junior lányok között Nyögéri Sára az egyik legnagyobb meglepetést okozta a harmadik napon, de a fináléban Rába Noémi ellen nem tudta a korábbi teljesítményét hozni, így csak ezüstérmes lett a Bornemisszán. Varga Sára is a junior csapat rutinosabb tagjai közé tartozik, de a román Marinela Striceanu egy szoros mérkőzésen legyőzte.

Kozma Lívia, Müncz Kata, és Cseh Katalin magyar ellenfeleket győztek le a fináléban, és első jelentősebb sikereiket érték el Egerben. Az elsőéves junior Benedek Péter, valamint Kozák Kevin egyaránt remekül szerepelt ezen a Bornemissza emlékversenyen, és mindketten döntő fölényes győzelmet arattak a döntős napon.

A juniorok között minden kétséget kizáróan Nagy Mátyás okozta a legnagyobb pozitív meglepetést, a grúz Levan Demurovi sokkal több nemzetközi mérkőzésen bokszolhatott eddig, de ez a magyar fiút nem zavarta, és egy szoros meccsen győzött. Sárközi Tamás Mailát Andrást, míg Tóth György kisebb meglepetésre Szakál Ahmedet győzte le a 60, illetve a 63kg-os döntőkben.

A magyar junior válogatott legerősebb tagja, Nileborg Krisztián idén minden versenyét magabiztosan nyerte meg, és nem volt ez másképp a Bornemisszán sem. A 16 éves tehetség Nagy István ellen nagy előnyt épített fel az első menetben, míg a másodikban eldöntötte az összecsapást.

Kazahsztán, Ukrajna, Kanada, Jordánia, Grúzia, Skócia, és Románia a világ elitjébe tartozik ezekben a korosztályokban, így a magyar csapat tagjai számára kemény összecsapások várnak, és az első nap ezt maradéktalanul bizonyította. A juniorok számára a verseny felkészülés a korosztályos Európa-bajnokságra, míg az ifjúságiaknak világbajnokságot rendeznek idén novemberben.

Az ifjúságiak versenyében a 2004-2005-ben születettek, míg a junioroknál a 2006-os, valamint a 2007-es tehetségek vehetnek részt. Mindkét korcsoportban a lányok, és a fiúk is összemérhetik erejüket, és összesen 51 súlycsoportban zajlanak a küzdelmek Egerben, ahol a román Viorel Sima a technikai delegált.

„Buza Rafael ukrán ellenféllel bokszolt, és nagyon görcsösen próbált támadásokat indítani. Az ukrán rivális ügyesen tempó balkezekkel fogadta ezeket a próbálkozásokat, és sajnos pontozással nyert. Lantos Álmos is egy nagyon rutinos ellenféllel került szembe, akit nagyon ügyesen, taktikai boksszal tudott megoldani, és pontozással győzött a versenyzőnk,” – nyilatkozta Ács József az ifjúsági csapat negyedik napi mérkőzéseiről.

„Nyögéri Sára ismét bizonyította, hogy számolni kell vele, egy végletekig kiélezett meccsen maradt csak alul, viszont nagyon üde színfoltja volt a junior női mezőnynek. A fiúknál Benedek Péter, Kozák Kevin és Nileborg Krisztián a döntőt sem bízta a véletlenre, idő előtt befejezték mérkőzéseiket.

Nagy Mátyás az első két kiélezett menetet követően a harmadikban biztosította a győzelmét grúz ellenfelével szemben, így nagy skalpot gyűjtött be. Dóka Zalán teljesítménye is minden elismerést megérdemel, igaz megosztott pontozással alulmaradt Eb-ezüstérmes grúz ellenfelével szemben. Bizakodásra ad okot a ringben mutatott teljesítménye. Remek felkészülési állomás volt a Bornemissza juniorjaink számára, amely bő egy hét múlva Gyergyószentmiklóson folytatódik,” – foglalta össze a juniorok negyedik, utolsó napi teljesítményét Törteli Ferenc.

Közelgő események