hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Gerzsenyi István és Mester Soma egymás ellen küzdhet a felnőtt ob pénteki elődöntőjében

Harminchat további mérkőzésre került sor a felnőtt országos bajnokság második versenynapján Miskolcon, és a győztesek mindannyian a legjobb négy közé jutottak. A csütörtöki nap győztesei már biztosan érmesek az országos bajnokságon, és olyan kiváló elődöntők várhatóak, mint Petrimán Milán és Buza Rafael, valamint Gerzsenyi István és Mester Soma között.

A mai versenynapon a női 81kg, valamint a +81kg küzdelmeire került sor, valamint minden férfi súlycsoportokban zajlottak az éremért folyó csaták a könnyűsúlytól (60kg) a szupernehézsúlyig (+92kg).

A felnőtt országos bajnokság a Magyar Ökölvívó Szakszövetség a Hell Fight Club Küzdősport Egyesület közös rendezvénye Miskolcon. Mádi Tamás a helyi klub vezetője jelentős erőforrásokat mozgatott meg, hogy a felnőtt ob méltó legyen az elődök nevéhez, és a magyar ökölvívás hagyományaihoz.

A nap mérkőzése: A következő nyíregyházi Petrimán Milán volt a ringben, aki első alkalommal vehet részt a felnőttek között a magyar bajnokságon. Az idén az ISF Gymnasiadén győztes versenyző a novemberi ifjúsági világbajnokságon is két győzelmet aratott, a váltósúly (67kg) negyeddöntőjében pedig sikerrel nyitott a miskolci versenyen. A Hell Fight egyik reménysége Horváth Milán szépen bokszolt távolról, mindent megtett a sikerért, de Petrimán Milán irányította kettejük remek összecsapását. A 18 éves versenyző a legjobb négy között egy másik nagy reménységünkkel, az ifi vb-n negyeddöntős Buza Rafael ellen mérkőzhet, amely az elődöntők egyik legjobbja lehet pénteken.

A nap összefoglalója: Oláh Eszter a magyar női csapat oszlopos tagja volt az elmúlt években, minden fontos eseményen szerepelt, közte az európai olimpiai kvalifikációs tornán is. Korábbi Eb-negyeddöntősünk szülést követően tért vissza a ringbe és újabb magyar bajnoki címére hajt, ezúttal a 81 kilósok között. Ellenfele Székely Dóra remekül állta a rohamokat, egyenrangú riválisnak bizonyult, de a nagyobb rutin Oláh Eszter győzelmét jelentette. Az egri versenyző ringtapasztalatot szerzett, és ezt a bajnokság folytatásában bőven kamatoztathatja. A súlycsoport másik mérkőzésén Boros Petra döntő fölénnyel győzte le Régi Szelinát.

Hoffmann Réka az idei U22-es Európa-bajnokságon ezüstéremig jutott, és néhány próbát követően visszatért a nehézsúlyúak (+81kg) mezőnyébe. Zsoldos Virág ellen remekül tartotta a távolságot, kihasználta magassági fölényét, és magabiztosan hozta az első menetet. A 20 esztendős pécsi lány a második menetben már ütőerőben is megmutatta, hogy mire képes, és a mérkőzésvezető döntő fölényt hirdetett. A kategória másik összecsapásán Fekete Bernadett a várakozásoknak megfelelően pontozással győzte le Sebestyén Daniellát.

Római Ruben ugyan még csak 19 esztendős, de már a könnyűsúly (60kg) elsőszámú esélyesének nevezték meg ezen a magyar országos bajnokságon. A tinédzser nemcsak magasabb volt ellenfelénél, de atletikusabb is, így a sebességbeli fölényét gyorsan előnyre váltotta a kecskeméti Kovács Gáborral szemben. Római taktikusan kipontozta ellenfelét a harmadik menetet már uralta, és megérdemelten jutott be a legjobb négy közé, ahol a döntő fölénnyel győzedelmeskedő Oláh István vár rá.

A fordított alapállású Balog Márk még csak 19 esztendős, de néhány héttel ezelőtt Észak-Macedóniában a Golden Gong tornán már ezüstérmet szerzett. A tavalyi ifi magyar bajnokság ezüstérmese sokat fejlődött, és nagyon jól használta hosszabb kezeit a kőbányai Hankó János ellen a könnyűsúly (60kg) negyeddöntőjében. A Budapesti Honvéd reménysége idő előtt döntésre vitte a dolgot és így Csíki Róbert ellen elődöntőzhet a magyar bajnokságon.

Énekes Dominik negyeddöntős volt az 57 kilósok között az idei ifjúsági Európa-bajnokságon és a 18 éves tehetség élete első felnőtt magyar bajnokságán vehet részt. Immáron erősebben a 63,5 kilósok között szerepel, de még így is sokkal magasabb, mint bárki a súlyában. Énekes nemcsak magassági fölényét használta okosan Orbán Béla ellen, de bátran támadott az első pillanatoktól kezdve, amely biztos győzelmet hozott a Budapesti Honvéd tinijének. Dominik következő ellenfele egy tehetséges fiatal, a korábbi ifi magyar bajnok lesz az elődöntőben, Száraz Gergely.

Felnőtt Eb-bronzérmesünk, a nyíregyházi Kovács Richárd idén azt kérte a magyar bajnokság előtt, hogy több meccsen bokszolhasson, mint 2021-ben. Hála az idei év nagyobb érdeklődésének, négy mérkőzésen kell bizonyítania ahhoz, hogy címet védhessen idehaza. A kisváltósúly (63.5kg) hazai legjobbja Birkés Árpád ellen ezúttal többet ment előre, és remek tempókkal hozta az első és a második menetet is. Ricsi egyhangú pontozással győzött a negyeddöntőben, de ellenfele is minden dicséretet megérdemel, mert az Eb-bronzérmes ellen végig bírta a kilenc percet.

A váltósúly (67kg) bizonyította, hogy remek mezőny jött össze ezen a magyar bajnokságon, annak ellenére, hogy ez nem olimpiai súlycsoport. Az elmúlt nagy világversenyeken a Vasas-Süllős bokszolója, Fodor Milán képviselte Magyarországot, de nem becsülte le 18 éves ellenfelét, Dun Aleksandert. Ez első mérkőzését idő előtt nyerte meg Fodor Milán, ezúttal végig kellett bokszolnia a kilenc percet, de pontozással a legjobb négy közé jutott. Milán a legjobb négy között 2020 magyar bajnokával, az egri Danyi Dániellel találkozik, aki Csönge Botondot búcsúztatta.

Pylypec Maksym 2018-ban még Ukrajnának nyert a romániai U22-es Európa-bajnokságon egy bronzérmet, de a Budapesti Honvéd színeiben már ezen a felnőtt magyar bajnokságon szerepel. A 22 éves érdi Pócza Milos nem sokáig volt ellenfele, a második leütést követően a mérkőzésvezető döntő fölényt hirdetett, és Pylypec bejelentkezett a 71 kiló magyar bajnoki címéért. A súlycsoport két felnőtt válogatottja, a győri Gerzsenyi István, valamint a Hell Fight bokszolója, a roppant erős Mester Soma is a legjobb négy közé jutott, meggyőző bokszot bemutatva. Utóbbi kettő már a legjobb négy között találkozik, amely az elődöntők következő parázs csatája lehet.

Akilov Pylyp és Homa Sándor összecsapására akár az ukrán bajnokságon is sor kerülhetne, de immáron mindketten a magyar ob mezőnyét erősítik. Akilov már az első menetben tudatosította, hogy erősebb, mint a 18 esztendős győri rivális, de Homa végig bírta a nagy tempót, és kilenc perces csatára kényszerítette rutinosabb ellenfelét. Akilov a legjobb négy közé jutott a középsúlyban (75kg), így Dióssi Csaba ellen meccselhet a döntőért, aki a nyíregyházi Petrimán Patrikot búcsúztatta. A súlycsoport magyar Eb-szereplője, Cservenka Róbert is egyértelmű győzelmet aratott, energiát is megtakarítva a következő mérkőzésre.

A félnehézsúlyban (80kg) ugyan a 2021-es világbajnokságon a legjobb tizenhat közé jutó Kovács Pál a favorit Miskolcon, de Krekó István és Lokár Márk is bizonyította, sokat fejlődött idén. Előbbi Sallai Márkot, utóbbi pedig Kiss Dánielt búcsúztatta a negyeddöntőben, így egymás ellen mérkőzhetnek az elődöntőben. Kovács Pál idei éve nem voltkönnyű, de a magyar bajnokságra teljesen felgyógyult, és nagyon élvezte a mai mérkőzését Vánczku Attila ellen, és készülhet a Bárányi Péter elleni elődöntőre.

Tallósi Péter volt a cirkálósúly (86kg) első aranyérmese tavaly az országos bajnokságok történetében, és remekül mutatkozott be egy közönségszórakoztató mérkőzésen Szabó Bence ellen minden menetet megnyerve. A kőbányai Kiss Balázs döntő fölénnyel győzött a nap egyetlen nehézsúlyú (92kg) mérkőzésén, míg a szupernehézsúlyban (+92kg) két fiatal tehetségünk is gyors győzelmeket aratott.

„A férfi mérkőzések során a 60kg-os súlycsoportban parázs mérkőzések voltak, és viszonylag kiegyenlített elődöntők várhatóak. A 63,5kg-os súlycsoportban Énekes Dominik, és Kovács Richárd sima győzelmeket arattak.

Az idei év egyik, hanem a legerősebb súlycsoportjának tartom a 67kg-ot, Petrimán Milán jól bokszolt, és Buza Rafael bemutatkozása a felnőtt mezőnyben is látványos volt. Danyi Dani ismét nyert, de dicséretet érdemel az ellenfél is, akivel igazi közönségmeccset vívtak. Szintén nagy csatát hozott Dun Aleksander és Fodor Milán meccse, ez az összecsapás egy profi gálán is megállta volna a helyét. Fodor Milán ismét meggyőző volt, de a horgokat hiányoltam tőle a közelharcnál.

Nagyon vártam már a 71 kilós mérkőzéseket, mert több új induló is van a súlycsoportban. A honosítás alatt lévő Pylypec Maksym bár megjárta a padlót, később átvette az irányítást és idő előtt győzni tudott. Kíváncsian várom a további mérkőzéseit. A válogatottak közül Gerzsenyi István és Mester Soma is nyert, utóbbi hatalmas iramot diktált.

A 75 kilós mezőnyben Akilov Pylyp ismét meggyőző volt, illetve nagy csatát hozott a Cservenka-Baranyai mérkőzés is. Baranyainak nem volt szerencsés sorsolása, de kifejezetten tetszett az idei országos bajnokságon mutatott formája, annak ellenére is, hogy kikapott Cservenkától.

A 80kg-ban azok kerültek be az elődöntőbe, akikre számítani lehetett és Kovács Pali is hozta a kötelezőt, de kiemelkedő teljesítményt nem láttam ebben a súlycsoportban a mai nap során. 86kg-ban Tallósi és Szabó Bence mérkőzése tetszett, jó iramú, és remek színvonalú küzdelem volt.

92kg-ban Kiss Balázs idő előtt nyert, és kíváncsi leszek rá a folytatásban, mivel pár hete nagy meglepetésre Felföldi Laci ellen is győzni tudott szupernehézsúlyban. A +92kg-ban nem született meglepetés a továbbjutásokat illetően, a fiatalok közül Bogdalik Bence és Lakatos Kevin is viszonylag kezdőkkel kerültek össze, mindketten idő előtt győztek” – nyilatkozta Bertók Róbert szövetségi kapitány a második versenynapról.

Hajrá, magyar ökölvívás!

Közelgő események