hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Bernáth Attila, Szaka István, Buza Rafael és Pylypec Maksym nyerték a legjobb férfi döntőket Miskolcon

A miskolci Egyetemi Körcsarnokban a hölgyek mellett az urak is befejezték a versenyüket a felnőtt magyar bajnokságon. Tizenhárom ökölvívó ünnepelte a bajnoki aranyérmeket, és a legjobban várt döntőket Bernáth Attila, Buza Rafael, Pylypec Maksym, és Szaka István nyerték meg.

A felnőtt országos bajnokság a Magyar Ökölvívó Szakszövetség a Hell Fight Club Küzdősport Egyesület közös, és sikeres rendezvénye volt Miskolcon. Mádi Tamás a helyi klub vezetője jelentős erőforrásokat mozgatott meg, hogy a felnőtt ob méltó legyen az elődök nevéhez, és a magyar ökölvívás hagyományaihoz. Összesen 130 mérkőzésre került sor a magyar bajnokságon és huszonöt győztest avattak.

A nap férfi mérkőzése:

Virbán Martin a tavalyi évben legyőzte legnagyobb ellenfelét, a debreceni Bernáth Attilát, és idén is ők bokszoltak a légsúly (51kg) bajnoki aranyáért. A 2018-as ifi Európa-bajnok Bernáth Attila képviselte Magyarországot a legutóbbi világ- és Európa-bajnokságon is, és ezúttal jobban bokszolt, mint 2021-ben. Virbán Martin ment előre, de nem volt olyan határozott a visszavágó meccsen, és Bernáth Attila ütései rendre sikeresek voltak. Mindkét fél maximális fordulatszámon pörgött az utolsó pillanatig, és a bajnoki döntőt ezúttal Bernáth Attila nyerte meg, így a debreceniek a két legkisebb súlyt megnyerték Miskolcon.

A nap férfi meglepetése:

A Vasas-Süllős egyik frontembere Fodor Milán, valamint a Fitt-Boksz SE nagy tehetsége Buza Rafael jutott be a roppant erős váltósúly (67kg) döntőjébe. Már az elődöntők is magas színvonalú összecsapásokat hoztak, de kettejük párharca nemzetközi szintű volt. Mindketten nagy iramban, szép találatokkal kezdték a bajnoki döntőt és nem tartalékoltak semmit sem. Fodor Milán idén sokat fejlődött abban, hogy a megfelelő ritmusban kezdje a mérkőzéseit, és a második menetben is kiosztott néhány szép felütést. Buzának is voltak nagyon szép periódusai a második felvonásban, és nem adta olcsón a bőrét, de Fodor Milán számoltatott rá. Az ifi Vb-negyeddöntős Buza Rafael nagy pofonokkal kezdte a harmadik menetet, és kondiban is erős volt, így a bajnokság egyik legjobb meccsén Fodor Milánt is legyőzte.

A nap férfi összefoglalója:

Tallósi Péter nyerte meg a magyar országos bajnokságok történetében az első cirkálósúlyú (86kg) aranyérmet egy évvel ezelőtt. A Vasas-Süllős 24 éves ökölvívója már 2016-ban is szerepelt a felnőtt magyar válogatottban, és nagy iramban kezdte meg a döntőt a sokkal fiatalabb nyíregyházi Beri Kevin ellen. A 19 esztendős rivális felvette a tempót, kicsit túl sokat is kockáztatott, így Tallósi kétszer is számoltatott az ellenfelére. Beri okosabban kezdte a második menetet, de a ringorvos véget vetett az összecsapásnak, így Tallósi megérdemelten védte meg a magyar bajnoki címét.

A debreceni Bernáth Imre nagyon gyorsan eldöntötte a legkisebbek között a döntőt, a 48 kilóban nem jellemző módon kiütéssel győzte le riválisát, az FTC-s Vlacseszláv Szlávik még az első percben a padlóra került. A legnagyobb között a hiányzók távollétében Felföldi László kihasználta a felkínált esélyt, és megnyerte a szupernehézsúlyt (+92kg). A 22 éves újpesti versenyző remekül tartotta a távolságot Bogdalik Bence ellen, és remek stratégiát választva élete első felnőtt magyar bajnoki címét szerezte meg.

Kovács Richárd idei Eb-bronzérmét követően a magyar bajnoki címet is be akarta zsebelni, magabiztosan lépegetett előre a versenyen. A 25 éves nyíregyházi ökölvívónak az volt a legfontosabb, hogy minél több mérkőzést vívjon, és jó ellenfelekkel szemben ezúttal sokkal többet kellett kiadnia magából a magyar bajnoki címért. Ricsi a Budapesti Honvéd 18 eszendős tehetségével, Énekes Dominikkal került szembe, és nem bizonyult könnyű riválisnak. Kovács Ricsi taktikailag nehéz helyzetet kellett megoldjon az ellenfél magassági fölénye miatt, de kiváló boksszal biztosította újabb magyar bajnoki címét.

Római Ruben mindössze 19 esztendős, de már a könnyűsúly (60kg) esélyesének tartotta őt minden szakember a bajnokság rajtját megelőzően. Római magabiztosan menetelt a döntőbe, ahol Csiki Róbert várt rá, így az már a mérkőzés előtt biztos volt, hogy új magyar bajnokot avatnak Miskolcon. Római hosszabb kezeit remekül használta a kontráknál, de közelről is eredményes találatokat vitt be, így élete első felnőtt magyar bajnoki aranyérmét szerezte meg a fiatalok csatájában.

Veres Roland az Eb-bronzérmet követően egy súllyal lejjebb lépett, így az 57 kilósok között szerepelt ezen a magyar bajnokságon. A nagyon tudatosan építkező Veres Rolinak nagy tervei vannak a 2023-as esztendőre, ennek megfelelően Spanyolországban minőségi partnerekkel szemben készült fel az ob-ra. Roli igyekezett a távolságot tartani Bundovics István ellen, és okos bokszot mutatott be a kilenc perc alatt. A címvédő Bundovics folyamatosan ment előre, a harmadik menetben is bírta a nagy tempót, de az 1999-es korosztály csatáját magabiztosan Veres Roli nyerte meg.

„Úgy érzem más ütemben dolgoztam végig ezt a magyar bajnoki döntőt, mint az ellenfelem. Gyorsabb voltam, mint korábban, a fogyasztás remek döntés volt, és a spanyolországi edzőtábor szintén nagyon sokat segített” – mondta Veres Roland a magyar bajnoki döntő után.

Szaka István legnagyobb ellenfelét Virbán Gábort már az elődöntőben búcsúztatta, de nem becsülte le a sokat fejlődött debreceni Bernáth Lászlót a döntőben. Szaka nagy iramban kezdte a döntőt, mint minden mérkőzését, de ebben partnere volt Bernáth is, így remek első menetet hoztak össze a publikumnak. Mindketten sok találatot vittek be, Bernáth annak ellenére is támadott, hogy ő a magasabb bokszoló. Szaka Pisti ezúttal nagyon okosan osztotta be az erejét, a harmadikra egyértelműen fölénybe került, és visszaszerezte a magyar bajnoki címét.

Kovács Pál a belgrádi világbajnokságon a legjobb tizenhatig jutott, idén azonban sok sérüléssel bajlódott. A félnehézsúly (80kg) címvédője a magas Krekó Istvánnal került szembe a döntőben, és menetről menetre bokszolt egyre jobban. Krekó sokat fejlődött, de az utolsó menetre elfáradt, és Kovács Pali felőrölte az ellenállását, így a Budapesti Honvéd rutinos ökölvívója megvédte címét. Baracsi Dániel és Vincze István jutottak be a nehézsúlyú (92kg) döntőbe, akárcsak egy évvel ezelőtt, de mindketten előre léptek boksztudásban. Az eredmény ugyanaz lett, mint 2021-ben, Baracsi megvédte ob-címét, és 21 esztendősen második aranyérmét szerezte.

A Hell Fight Mester Soma az elődöntőben Gerzsenyi Istvánt búcsúztatta, és hatalmas csatára készült a 2018-as U22-es Eb-bronzérmes Pylypec Maksym elleni döntőben. A nagyváltósúly (71kg) olimpiai kategória, így fokozott figyelemmel kíséri mindenki az itt történteket, ezért mindketten apait-anyait beleadtak. Mester Soma nagyon bátor volt az első pillanattól kezdve, de rendre belelépett Pylypec ütőtávjába, és a Budapesti Honvéd ex-ukrán ökölvívója nagyon tiszta találatokat vitt be. Pylypec kiváló bokszot mutatott be, és mester Soma ellen megszerezte első magyar bajnoki aranyérmét.

A férfi győztesek listája:

48kg: Bernáth Imre

51kg: Bernáth Attila

54kg: Szaka István

57kg: Veres Roland

60kg: Római Ruben

63.5kg: Kovács Richárd

67kg: Buza Rafael

71kg: Akilov Pylyp

75kg: Pylypec Maksym

80kg: Kovács Pál

86kg: Tallósi Péter

92kg: Baracsi Dániel

+92kg: Felföldi László

A szövetségi kapitány negyedik napi értékelése a férfiak teljesítményéről:„A mérkőzések hangulatában nagy változást hozott az első férfi döntő, a parázs Tallósi-Beri mérkőzés. Bernáth Imre látványos kiütéssel nyerte meg a döntőt, bízom benne, hogy az ellenfele rendben van.

Kovács Ricsi végig stabil teljesítményt nyújtott, de nagyszerűen bokszolt Énekes Dominik is. Utóbbi egy nagyon tehetséges fiatal versenyző, bízom benne, hogy szépen fog fejlődni, mert remek eredményeket érhet el a sportágban.

A szupernehézsúlyú döntőben Felföldi Laci lábon megoldotta a mérkőzést. Ellenfele, Bogdalik Bence vitt be szép találatokat, de a szöget nem tudta kellő hatékonysággal lezárni, amellyel Felföldi megfelelően élt.

Sikerült megint emelni a magyar bajnokság színvonalán, telt házas rendezvény volt, nagyszerű mérkőzéseket hoztak össze a versenyzők. Természetesen minden versenyzőnek kell és lehet fejlődni, ezzel együtt egytől egyig mindent megtett az összes versenyző a győzelemért, hatalmas szívvel harcoltak és ezzel kiszolgálták maximálisan a közönséget. A mai nap döntői bebizonyították, hogy a magyar ökölvívás méltó a figyelemre” – nyilatkozta Bertók Róbert szövetségi kapitány a döntőket követően.

Hajrá, magyar ökölvívás!

Közelgő események