hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Nagyon fontos év vár a magyar bokszra – sorra vesszük az év legfontosabb versenyeit

A 2023-as esztendő bővelkedik nagy eseményekben, minden korcsoportnak bőven lesz feladata az év során, a felnőtteknek pedig megkezdődik a 2024-es párizsi olimpiai kvalifikációs tornák sora.

Akárcsak a 2022-es esztendőben, idén is az év első felében lesznek a legfontosabb események, egymást érik a nagy versenyek július közepéig. A magyar ökölvívók első fontos megmérettetése a 67. Bocskai István Emlékverseny lesz Debrecenben február 6. és 12. között, amelyen számos nagyhatalom is ringbe lép legjobbjaival.

A női világbajnokságnak az indiai főváros ad otthont március 15-31-ig. A női csapat a szerbiai Nemzetek Kupája női tornán szerepelt az elmúlt napokban, amely a felkészülés egyik fontos állomása volt. Új-Delhi legutóbb nagy sikerrel rendezte meg a női vb-t 2018-ban, és összességében harmadik alkalommal lehet házigazda.

Az örmény főváros, Jereván szervezett már felnőtt férfi Eb-t 2022 május végén. Ismét szerepet kap, az ifjúsági Európa-bajnokság április 19-30-ig lesz Jerevánban, ahol a 2005-ös, valamint a 2006-os korosztály képviselői indulhatnak. A magyar csapatot többek között az ifi vb-ezüstérmes Gémes Levente, valamint két junior Európa-bajnokunk Nileborg Krisztián és Oláh Levente is erősítheti.

A felnőtt férfi világbajnokságra május első felében kerül sor az üzbég fővárosban. Taskent lesz a házigazda, a minden igényt kielégítő 12 ezer néző befogadására alkalmas új Humo Arénában. A vb hivatalos időpontja május 1-14., és mind a 13 súlycsoportban bajnokot avatnak majd a pénzdíjas eseményen.

Az esztendő folyamán felnőtt válogatottjaink az Európa Játékokra igyekeznek a csúcsformát hozni, amelyen Bertók Róbert szövetségi kapitány csapata majd az olimpiai kvótákét lép ringbe. Az Európa Játékok június végén kezdődik a lengyelországi Krakkóban. A hat női súlycsoport mellett a férfiak hét kategóriában vetélkedhetnek majd az olimpiai helyekért.

A 2007-es és a 2008-as korcsoport legfontosabb eseménye idén a junior kontinensviadal lesz, amelyet júliusban a román szövetség rendez. Ploiesti városa lesz a vendéglátó. A magyar csapatvezetés bizakodó, hogy 2021 és 2022 után is képes lesz hazánk aranyérmet szerezni a junior Eb-n.

A 2009-es, valamint a 2010-es korosztály számára a serdülő Európa-bajnokságot első alkalommal rendezheti meg a szlovéniai Maribor. Korábban a szomszédos ország még sohasem kapott lehetőséget kontinensviadal megrendezésére. Maribor az elmúlt években már bizonyította, képes a rendezésre kisebb eseményeken, és minden bizonnyal az augusztusi serdülő Eb-n is sikerrel debütál majd.

Az U22-es Európa-bajnokság Bakuban lesz, és a korábbi tervekkel ellentétben nem a tavasszal, hanem csak az ősz második felében rendezik. A versenyen majd a 2001-es, 2002-es, 2003-as, valamint a 2004-es korosztály képviselői vehetnek részt. Többek mellett Hámori Luca utolsó évét tölti majd az U22-es korcsoportban idén, és a korábbi bronz-, valamint ezüstérem mellé ezúttal az arany a cél.

A kiemelt versenyek mellett a magyar csapat rengeteg időt tölt majd edzőtáborokban és egyéb nemzetközi tornákon az év első felében, hogy a legfontosabb eseményeken a legjobbat tudják kihozni magukból bokszolóink. A hazai események közül az Énekes István emlékversenyre márciusban kerül sor, míg a Bornemissza ifjúsági és junior nemzetközi emlékversenyt júniusban lesz. Az országos bajnokságokra a hagyományoknak megfelelően az ősszel, és a tél elején kerül sor 2023-ban is.

Hajrá, magyar ökölvívás!

Közelgő események