hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

67. BOCSKAI ISTVÁN NEMZETKÖZI EMLÉKVERSENY – Dr. Busa Gabriella, Szűcs Szabina és Bernáth Attila egyaránt komoly skalpokat gyűjtött be a szerdai versenynapon

Újabb maratoni programra került sor a debreceni 67. Bocskai Emlékversenyen, amelyen a hölgyek számára már az érem volt a tét, a férfiaknál a győztesek pedig a legjobb nyolc közé jutottak. Dr. Busa Gabriella, Szűcs Szabina, és Bernáth Attila komoly skalpokat gyűjtött be a szerdai versenynapon és továbbra is versenyben vannak Debrecenben.

A nap mérkőzése

Bernáth Attila decemberben megnyerte a felnőtt magyar bajnokságot, és korábbi ifjúsági Európa-bajnokunk címvédőként vágott neki ennek a Bocskainak. A tavalyi évhez képest sokkal nehezebb dolga van a versenyen, amely ezúttal sokkal erősebb, mint 2022-ben, de Attila több mint kiválóan kezdett hazai környezetben. Ellenfele a 2015-ös világbajnokság bronzérmese, a 28 éves ukrán Dmitro Zamotajev volt, de Attila nem tisztelte a neves ellenfelet, és bátran vívott vele közelharcot. Bernáth szépen dolgozott közelről, és a harmadik menetben megmutatta, hogy távolról is sikeresebb, így a legjobb nyolc közé jutott.

„Nagyon jó érzés volt győzni az ukrán ellen, tudtam, hogy rutinos, és kezdésnek kiváló volt. Holnap újra bokszolok, és alig várom, hogy ismét bizonyíthassak” – nyilatkozta Bernáth Attila a győzelmét követően.

A nap meglepetései

Dr. Busa Gabriella háromszoros kick-box világbajnok, de az ökölvívásban még nagyon kevés tapasztalata van. Felnőtt magyar bajnoki címmel nyitott decemberben, és a Bocskain a nemzetközi mezőnyben is bemutatkozott. Nem is akárhogy! Az újonc magyar a finnek Eb-bronzérmesével kezdett, de Emma Jokiaho nem tudta lekövetni azt a lábmunkát, amelyet versenyzőnk bemutatott, és a kontráival legyőzte sokkal rutinosabb, és eredményesebb riválisát. Szűcs Szabina sokszoros magyar bajnok, és több világbajnokságon is szerepelt már, de a lengyel Sandra Kruk ellen kellett nyitnia a Bocskai emlékversenyt. Riválisa már a 2010-es keszthelyi EU-bajnokságon is ezüstérmes volt, van vb-második helye, és a lengyelek egyik legjobbjának számít. Szabina magassági fölényét remekül kamatoztatta, és az extra erőnléti edzéseknek köszönhetően végig bírta a hatalmas iramot, ennek az eredménye pedig egy szép siker lett, így bejutott a legjobb négy közé.

„Már nagyon szerettem volna Sandra Kruk ellen bokszolni, de a sorsolások eddig ezt nem tették lehetővé. Fantasztikus érzés, hogy ma győztesen hagyhattam el a ringet” – tette hozzá győzelmét követően Szűcs Szabina.

A nap összefoglalója

Veres Roland a tavalyi jereváni Európa-bajnokságon szerzett egy bronzérmet, és versenyről versenyre javulnak a képességei, egyre nagyobb rutinra tesz szert, a magabiztossága pedig kiváló. Roli első ellenfele a Bocskain a német Ouisanou Hansen volt, akinek eddig elsősorban odahaza sikerült eredményesen szerepelnie. Roli már a 60kg-ban is magasnak számított, de az 57 kilóban már kifejezetten kimagaslik a mezőnyből, amelyet remekül kamatoztatott Hansen ellen. Remek lábmunkával távol tartotta a németet, amikor kellett kontrázott, és rutinosan oldotta meg az első feladatot a Bocskain.

Lakotár Hanna első napi győzelmét követően ugyan vereséget szenvedett, de az Európa-bajnok ukrán Anasztaszija Kovalcsuk ellen egy nagy csatát vívott. Nagynevű riválisát komoly csatára kényszerítette, és bizonyította, hogy sokat fejlődött az elmúlt hónapokban. Szabó Petra is egy remek győzelemmel nyitott kedden, szerdán ő is egy sokkal rutinosabb ukrántól kapott ki, Hanna Ohrej már nem az első alkalommal győzött le egy magyar ökölvívót. Danyi Dániel és Budai Vivien pedig egyaránt kazah riválisokkal szemben búcsúzott, előbbit az Ázsia-bajnokságon ezüstérmes Dulat Bekbauov győzte le.

Buza Rafael a tavalyi vb-negyeddöntős szereplését követően a decemberi felnőtt magyar bajnokságon már egy aranyérmet vehetett át, 18 évesen azonnal a dobogó legfelső fokára állhatott. Rafi első felnőtt nemzetközi eseménye a Bocskai, és a második versenynapon kellett először ringbe lépnie. Ő és svájci ellenfele, Felix Meier tavaly még az ifjúságiak között szerepelt, míg ezen a Bocskain már a felnőttek között bokszolhatnak. Rafi rendre megelőzte svájci ellenfelét, egyenesei, és horgai is jobban működtek, a különbség védekezésben eldöntötte az összecsapást, így a 18 éves tehetségünk jutott tovább.

Fodor Milán a válogatott egyik legrutinosabb tagja, de decemberben elvesztette a váltósúly (67kg) magyar bajnoki címét, így most a Bocskain próbál meg javítani. A tapasztalt ökölvívónak egy technikás cseh ellenfél jutott, a sokkal fiatalabb Kevin Sequessa, és rutinosan oldotta meg ezt a feladatot. A fordított alapállású Milán sokat talált ballal, és nyomás alatt tartotta riválisát, amelynek meg is lett az eredménye, a következő körbe jutott, ahol az olimpiai bronzérmes ausztrál Harry Garside lesz az ellenfél. Virbán Gábor tavaly elvesztette a magyar bajnoki címet, de keményen edzett az elmúlt időszakban, nem pihent sokat az ünnepek alatt, hogy a Bocskain ismét megmutathassa, ő a legjobb 54 kilós Magyarországon. Ehhez egy nehéz első lépést kellett megtennie, egy hazai rivális, Bernáth László került az útjába a legjobb tizenhat között, de megoldotta ezt a feladatot, és azeri riválissal mérkőzhet a negyeddöntőben.

Veres Roli mellett Kovács Ricsi volt bronzérmes a tavalyi Európa-bajnokságon, és ugyanolyan magabiztosan bokszolt az első mérkőzésén. Ricsi az elmúlt nemzetközi eseményeken több litván riválist győzött le, most Andriejus Lavrenovas került az útjába. A 25 éves családapa remekül tartotta a távolságot, akkor kontrázta meg baltikumi ellenfelét, amikor csak akarta. A harmadik menetben már nagyon élvezte Ricsi a bokszot, és a legjobb nyolc közé jutott, ahol az ukrán Danyilo Zamorilo vár rá.

U22-es Eb-ezüstérmesünk, Hámori Luca egy nagy névvel került szembe a legjobb nyolc között, a kétszeres felnőtt Eb-második lengyel Aneta Rygielska az egyik világklasszisa a váltósúlynak (66kg). Igazi háború zajlott a ringben kettejük között, és ebből a lengyel ökölvívó jött ki jobban, így Luca ezúttal érem nélkül maradt a Bocskain. Nagy Tímea szintén lengyel riválissal nézett farkasszemet, a tokiói olimpikon Elzbieta Wojcik sajnos gyorsabbnak bizonyult, így Eb-bronzérmesünk búcsúzott.

„Voltak ma olyan vesztett mérkőzések, ahol klasszisokkal találkoztak azok a magyar versenyzők, akik még kevésbé tapasztaltabbak a felnőtt nemzetközi mezőnyben, de tisztesen helyt álltak. Jankó Krisztián és Danyi Dani is minden megtettek a klasszis ellenfeleik ellen, de a technikai és erő különbség most még nagy volt az ellenfelek javára. Kifejezetten jól bokszolt Veres Roland, Fodor Milán, és Bernáth Attila, és Kovács Ricsi is, elégedett vagyok velük. Jó volt látni, hogy Buza Rafael is győztesen mutatkozott be az első nemzetközi felnőtt versenyén. A női mezőnyből Dr. Busa Gabriella győzelmének örülök, és sajnálom, hogy a többieknek nem sikerült. Hámori Luca hatalmas meccset vívott azzal az Eb II. helyezett lengyel versenyzővel, aki a török olimpiai bajnokot verte a kontinensbajnokságon. Sajnálom Luca vereségét, de örülök, hogy újra egészséges, és végre el lehetett vele kezdeni a válogatottban is a munkát. Látom rajta a fejlődést, és bízom benne, hogy további fejlődést tudunk majd vele elérni. Nagy Timi is nagyon szoros mérkőzésen kapott ki, szépen fordította meg a mérkőzés képet a harmadik menetben. Bízom benne, hogy Ő is sokat tud majd fejlődni a júniusi kvalifikációs tornáig” – mondta Bertók Róbert szövetségi kapitány.

Hajrá, magyar ökölvívás!

Közelgő események