hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Szűcs Szabina ismét döntős a Bocskai Emlékversenyen

Hetvenhárom pár küzdelmei zajlottak a debreceni 67. Bocskai Emlékverseny harmadik napján, és komoly volt a tét a ringbe lépőknek. A nőknél a döntőbe jutás, míg a férfiaknál a garantált érem, azaz az elődöntő volt a cél. Az már biztos volt, hogy sérülése miatt Kovács Ricsi nem léphet ringbe a mai napon, de Szűcs Szabina, Bernáth Attila, Akylov Pylyp és Virbán Gábor gondoskodtak arról, hogy a magyar sikerek így se maradjanak el.

A nap mérkőzése

Dr. Busa Gabriella ukrán ellenféltől kapott ki a női 52 kilósok között, így bronzérmes lett, de Szűcs Szabina a következő párban azonnal visszavágott. Szabina szép, taktikus győzelemmel jutott be a legjobb négy közé, és az ukrán Marianna Baszanec várt rá. Az 57 kilós magyar hölgy kicsit más taktikával bokszolt csütörtökön, de ez ugyanolyan eredményesnek bizonyult, mint szerdán. Szabibnának sikerült megelőznie az ukránt, így ismét döntőt vívhat a Bocskain, ellenfele az aranyéremért az ausztrál riválist legyőző angol Olivia Holmes lesz.

„Sikerült a saját ritmusomban bokszolni, jó ütemben találtak az egyeneseim, végig koncentrált tudtam maradni. Kevésbé fáradtam el, mint az előző mérkőzésemen, így nagyon örülök, hogy két nyert mérkőzéssel a döntőben vagyok” – nyilatkozta Szűcs Szabina az elődöntőjét követően.

A nap összefoglalója

Lakos Regina az argentinok egyik legjobbja, Lucia Noelia Perez ellen nagyot alkotott, élete legnagyobb sikerét érve el az előző körös győzelemmel. A legjobb négy között a szerb Nikolina Gajics ellen szoros mérkőzést bokszolt, de nem tudta megismételni a bravúrt, így bronzérmes lett a Bocskain, riválisa magassági fölényét érvényesítette. Szeleczki Lilla és Boros Petra is mindent kiadott magából, de argentin illetve ukrán ellenfeleik rutinja eldöntötte ezeket az összecsapásokat.

Bernáth Attila a korábbi vb-bronzérmes ukrán Dmitro Zamotajev legyőzésével jutott be a legjobb nyolc közé és egy következő komoly rivális, az argentin Ramon Nicanor Quiroga várt rá. A dél-amerikai ökölvívó 2017-ben már a WSB-ben is bokszolt, a legutóbb Pánamerikai-bajnokságon pedig bronzérmet szerzett. Az argentin nagyon sokat mozgott lábon, aktívabb volt, mint Attila korábbi ellenfele, de versenyzőnk felvette a ritmust, és balkezes ütései rendre célt értek. Bernáth érezte a hazai szurkolók támogatását is, amelyre maximálisan szüksége volt egy kiváló ellenfél legyőzéséhez, így már a legjobb négy között van, ahol a nagyon magas német Salah Ibrahim ellen bokszolhat.

Az Eb-bronzérmes Veres Roland is kiváló ellenféllel találkozott, az üzbég Szamandar Holmurodov 2017-ben Ázsia ifjúsági-bajnoki címet szerzett, és a decemberi nemzeti bajnokságon is ezüstöt gyűjtött be. Holmurodov bizonyította, hogy az 57kg az egyik legjobb üzbég súlycsoport, és hatalmas csatát vívott Rolival, az egyik legjobbat a nap folyamán. Versenyzőnk igyekezett hosszabb kezeit eredményesen használni, de az üzbég is magabiztos volt, bírta lábmunkával a nagy sebességet és szorosan megnyerte a fordított alapállású bokszolók csatáját.

A váltósúly (67kg) 18 esztendős magyar bajnoka, Buza Rafael nem tűnt túl frissnek a szlovén Nejc Petrics elleni negyeddöntőben, így sajnos érem nélkül marad a Bocskain, de ez volt élete első felnőtt nemzetközi tornája a májusban érettségiző tehetségnek. A súlycsoport másik magyarja, a válogatott egyik oszlopos tagja, Fodor Milánnak is meg kellett hajolnia a nagyobb tudás előtt, az olimpiai bronzérmes Harry Garside pont ezen a Bocskain tért vissza, és legyőzte versenyzőnket.

Cservenka Róbert volt az első magyar érdekelt a középsúlyban (75kg), de önmagához képest nem ütött eleget, és a korábbi junior Európa-bajnok, valamint főiskolai vb-ezüstérmes ukrán Ivan Papakin megállította a menetelésben. A decemberi magyar bajnok Akylov Pylyp egy nagyon fiatal, tehetséges horváttal nézett farkasszemet, Gabrijel Debanics már senki számára sem könnyű ellenfél. Akylov nagyobb rutinja maradéktalanul érvényesült a negyeddöntőben, így a legjobb négy közé jutott a Bocskai emlékversenyen.

Szaka István decemberben ismét nagyot alkotott, felnőtt magyar bajnok lett az 54 kilósok között, és a Bocskain is keményen harcolt az ukrán Pavlo Kovalenko ellen, de elfáradt a végére, így elmaradt a magyar siker. A súlycsoport másik magyarja, a jereváni Európa-bajnokságon is szereplő Virbán Gábor sikeresen oldotta meg a taktikai feladatát, egy feltörekvő azeri ellen bokszolt határozottan. Nidzsat Huszejnov két évvel ezelőtt a kielcei ifjúsági világbajnokságon bronzérmet szerzett, de Virbán Gabi rutinja eldöntötte kettejük parázs összecsapását.

A nap utolsó ringbe lépő magyarja, az U22-es Eb-ezüstérmes Hoffmann Réka volt a legnehezebbek között, ellenfele a kazah Valerija Akszjonova volt. A közép-ázsiai rivális egy számmal nagyobbnak tűnt Rékához képest, és kamatoztatta súlyfölényét ebben az elődöntőben. Rékának voltak jó ütései, a kazah többször is volt az orvosi sarokban, de Akszjonova nyerte kettejük összecsapását, így versenyzőnk ezúttal bronzérmet szerzett a Bocskai emlékversenyen.

„A mai nap teljesítményei közül kiemelném Szűcs Szabina, Bernáth Attila és Akylov Phylyp győzelmeit, valamint Veres Roland teljesítményét. Szabina szépen és taktikusan, Akylov rutinosan, Bernáth Attila hatalmas szívvel bokszolt. Csalódott vagyok Veres Roli mérkőzés eredménye miatt, mert nálam az első menetet is simán vitte a második mellett. Örülök, hogy Virbán Gabi nyerni tudott azeri ellenfele ellen, de nagyon sok szabálytalanság övezte a mérkőzést. Hoffmann Réka is jól bokszolt a kazah ellen, az ő kezét is felemelhették volna. Kovács Ricsi sérülését mérlegelve úgy döntöttünk Ricsi edzőjével, Nagy Lajossal, hogy nem kockáztatjuk a további sérülést, így ma már nem lépett ringbe. A legfontosabb, hogy a megfelelő ütemben el tudja majd kezdeni a felkészülést a vb-re és a kvalifikációra” – mondta Bertók Róbert szövetségi kapitány a mai napot követően.

Hajrá, magyar ökölvívás!

Közelgő események