hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Elnökségi ülést tartott a MÖSZ – hivatalos beszámoló

2017 szeptember 12-én kedden a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnökségi ülést tartott. A megbeszélésnek hét napirendi pontja volt. Az elnökség tagjainak abszolút többsége jelen volt a megbeszélésen, így az elnökségi ülés határozatképes volt.

Az első napirendi pont a 2017. évi már lezajlott nemzetközi versenyeiről szóló beszámoló volt.

Dobrádi Zsolt volt a téma előadója. Az elnökség tagjai előtte írásban megkapták a részletes beszámolót, hogy az első félévben milyen kiemelt versenyek voltak és azokon hogyan sikerült a magyar szereplés.

13 jelentősebb verseny van a versenyzőink mögött, amelyek során 81 érmet tudtak a magyarok megszerezni és Harcsa Zoltán valamint Kovács Richárd és Hámori Ádám kiverekedték az EB-n elért helyezésükkel, hogy kvalifikálták magukat a Világbajnokságra.

Az elnökség tagjai előtt nyitott a lehetőség arra, hogy a MÖSZ székházában bármikor betekintést nyerjenek a kidolgozott válogatási elvek dokumentációjába, illetve mivel minden verseny után a csapatvezetők kötelesek a versenyekről részletes jelentést készíteni, így ezek megtekintésére is a lehetőség adott az elnökség tagjai előtt.

A beszámolót az elnökség tagjai, egyhangúan fogadták el.

A második napirendi pont volt a beszámoló az Elit Férfi Világbajnokságra való felkészülésről és versenyzőink szerepléséről.

A téma előadója ifj. Balzsay Károly szövetségi kapitány volt. A szövetségi kapitány a felkészüléssel és annak körülményeivel elégedett volt, az elért eredményekkel nem. Igaz fontosnak tartotta megjegyezni azt is, hogy Harcsa Zoltán a szakmai stáb megítélése alapján és saját személyes véleménye szerint is jobb volt olasz ellenfelénél és érthetetlen volt, hogy a bírók miért az olasz fiút hozták ki vele szemben győztesnek.

Kovács Ricsi teljesítményére nagyon büszke. Ricsi nem bír még komoly nemzetközi rutinnal, ennek ellenére tisztességgel helyt tudott állni, jól bírta a mentális terhelést is, első ellenfelét nagyon érett ökölvívással győzte le, azután balszerencsénkre a 6. helyen kiemelt mongol lett az ellenfele, aki rutinját kihasználva, szoros mérkőzésben, de legyőzte őt.

Hámori Ádám fejben nem volt rendben a mérkőzése során, túlizgulta azt, ennek volt köszönhető, hogy nem volt türelme fegyelmezetten kivárni, szétesett a koncentráltsága és a mozgása is, megérdemelten kapott ki sajnos.

ifj. Balzsay Károly úgy látja, hogy a munkának az eredményei lassan kezdenek beérni, a felkészülést a verseny után is megfelelőnek látja, sok feladat van még a versenyzők és a stáb előtt, de ha a kialakított utat következetesen képesek lesznek végig járni, akkor az eredmények is látványosabban jönni fognak, megközelíthetjük azokat, akik még előttünk járnak, sőt többeket meg is fogunk belátható időn belül haladni.

A beszámolót az elnökség tagjai egyhangúan fogadták el.

Harmadik napirendi pontként szerepelt a tájékoztató a Magyar Ökölvívó Szakszövetség sportágfejlesztési, sportszakmai ellenőrzési folyamatáról, az Ökölvívó Akadémiák auditálásának jelenlegi állásáról.

Alapvetően az ellenőrzés eddig azt állapította meg, hogy a sportágfejlesztési és sportszakmai kiadások és azok elszámolása apró hibáktól eltekintve rendben van, kirívó szabálytalanságról nem tudtak ezekkel kapcsolatban beszámolni. Bizonyos régióknál szükség lesz nagyobb fegyelemre, illetve az akadémiai rendszerben végzett audit eredményei alapján az elnökség tegnap a Papp László nevével fémjelzett akadémia működését tárgyalta. Sajnos az audit egyértelműen megmutatta, hogy az említett akadémia eredményei minden tekintetben elmaradnak a minimálisan elvárttól, ezért az akadémia státuszt az elnökség tegnap visszavonta, de természetesen a Papp László a jövőben egyesületként tovább működik.

Javaslat érkezett arra, hogy ugyan az átigazolási időszak már lezárult, de kapjanak lehetőséget a Papp László Akadémia tehetséges fiataljai arra, hogy átigazolhassanak máshova, illetve a MÖSZ rendkívüli intézkedésként fogadja el, hogy azok az egyesületek, ahova igazolnak az érintett versenyzők, kapjanak a versenyeztetésükhöz a tartalékokból, rendkívüli anyagi segítséget. Az Akadémiák auditációja csak október 31-én zárul le hivatalosan. Az Akadémiák átvilágítását Dr. habil. Géczi Gábor irányításával végezték el.

Az elnökség egyhangúan szavazta meg a Papp László Akadémia, akadémiai státuszának megvonását, a versenyzők rendkívüli átigazolásához is hozzájárultak, valamint azt is egyhangúan fogadták el, hogy a gyerekeket befogadó egyesület, egyesületek, kapjanak a gyerekek versenyeztetéséhez, rendkívüli céltámogatást.

A negyedik napirendi pont a költségvetés 2017. I. féléves felhasználásáról szólt.

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség évi 566.5 millió forint állami támogatásban részesül. Ennek a pénznek a jelentős részét a minisztérium időben utalta, csak 24.5 millió forint érkezett késve augusztusban.

Az állami támogatás legjelentősebb részét, 450 millió forintot, sportág fejlesztésre fordít a MÖSZ. 25 millió forintot fordítottak a Sport XXI programra, 24 milliót a Heraklesz programra. 12.5 millió forint az utánpótlás korú versenyzők edzőinek adtak, 180 ezer forint az Olimpiai felkészülésre lett fordítva. 55 millió forint jut a versenysport támogatására.

Egyenlőre problémát jelent, hogy a szponzori pénzekből lényegesen kevesebb érkezett be a szövetségbe, mint amire számítani lehetett. Erdei Zsolt ezzel kapcsolatban elmondta, hogy még nem a végleges állapotot látjuk, hiszen több szponzorral jelenleg is tárgyalások folynak és olyanok is vannak, akikkel már tulajdonképpen meg is van a megállapodás, csak késik az utalás részükről a Szakszövetség felé.

A pénzügyi beszámolót az elnökség tagjai egyhangúan fogadták el.

Ötödik napirendi pont az ismertető a Magyar Ökölvívó Szakszövetség által szervezett, 2017. II. félév kiemelt hazai eseményeiről.

Előadója Kendi Ágnes Hana volt. A téma felvezetésében röviden vázolta a nemzetközi helyzetet és a sportág gazdasági fejlődésének irányát. Ezek alapján az amatőr ökölvívás egyre nagyobb figyelmet tud kivívni magának és ezzel egyre komolyabb a gazdasági jelentősége is. Nemzetközi viszonylatban az amatőr ökölvívásnak kihívást jelentett, hogy a profi szervezetek túl hamar tudták elcsábítani a tehetséges amatőr versenyzőket, többek közt ezért hozta létre és igyekszik erősíteni az AIBA saját félprofi szervezetét, a WSB-t. Itthon az amatőröket, félprofikat, profikat együtt képviseli a MÖSZ. A MÖSZ tehát egyfajta ernyőszervezetként működik.

A legfontosabb célok egyike a sportág népszerűsítése és tömegbázisának drasztikus növelése. Ehhez szükség van a PR-ban, marketingben és a kommunikációban is radikális reformokat megvalósítani, ami el is indult azzal, hogy Erdei Zsolt szakmai stábot állított fel a szövetségi kommunikáció megreformálására.

Új online felületek indultak el, életre kelt a Szakszövetség teljesen megújult honlapja is, valamint egy új YouTube csatorna, ahova az elmúlt időszak minden online közvetítésének anyaga, mérkőzésekre bontva felkerült és visszanézhető. Jelen van a szövetség az összes fontosabb közösségi oldalon is. A kommunikációt láthatóan nagyon tervezetten, hosszútávon gondolkodva építik a szakemberek.

Nagyon fontos a több média megjelenés kiharcolása. Már most megállapodás jött létre a MÖSZ és az MTVA csoport között, így a tervek szerint idén három kiemelt nagy verseny döntőjét közvetíteni fogják a legértékesebbnek tartott műsoridők egyikében. A tervek szerint első alkalommal egy 3 nemzet torna kerül képernyőre, majd a közvetítés sikerétől függően novemberben egy nemzetközi csapatbajnoki találkozó Magyarország és Bosznia között, valamint decemberben a Felnőtt Országos Bajnokság döntői.

Nagyon fontos kiemelni, hogy a médiapartnerekkel nem kötött a MÖSZ kizárólagos szerződést, így a hírek felett a rendelkezési jog nálunk marad. Több egyéb médiával is folynak tárgyalások együttműködésről és a közeljövőben több újabb megállapodás megkötése várható.

A médiakapcsolatok erősítésétől a következő eredményt várja a sportszervezet:

  • Az amatőr ökölvívás eredményei sokkal szélesebb réteget érnek majd el;
  • Az események, nagyobb versenyek show elemekkel való gazdagítása, látványosabbá fogja tenni a sportág eseményeit, ami nagyobb közönséget vonz majd;
  • A sportággal együtt a sportágat támogató márkák és vállalatok is erősödnek így növelhető lesz a szponzori bevételek mértéke is, hiszen a támogatók, nagyobb értékű médiacsomagot kapnak a szponzoráció kapcsán;
  • A tervek szerint a legnagyobb médiapartner nem csak közvetíteni fogja az eseményeinket, hanem azok promotálásában is nagyobb szerepet vállalnak, amire nagy szükségünk van.

A beszámolót az elnökség tagjai egyhangúan fogadták el.

Az utolsó napirendi pontban az egyéb témák hangzottak el

Itt csak arról esett szó, hogy két Régió esetében javasolják az elnökségnek, hogy különböző problémák miatt, a versenyekre a régiók számára ne küldjenek közvetlenül pénzt, hanem ha a régió egyesületei szerveznek versenyt, azok kaphassák ezt meg.

Az elnökség ezt a javaslatot is egyhangúan fogadta el.

Az elnökség a nagy ügyszámra való tekintettel mostantól havonta ül össze, hogy megvitassák a legfontosabb kérdéseket és meghozzák a szükséges döntéseket.

Rózsa Mihály

Közelgő események