hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Négy földrészre kerültek a női aranyérmek a Bocskain

Tizenegy női döntőre került sor a debreceni 67. Bocskai István Emlékverseny mai, péntek esti programjában. A női aranyérmek négy kontinensre kerültek, Európa, Ázsia, Óceánia, és Dél-Amerika is győzelemmel zárta az idei Bocskait a hölgyek között.

Összesen 105 női ökölvívó, valamint 174 férfi versenyző vesz részt ezen a 67. Bocskai emlékversenyen huszonöt országot képviselve: Anglia, Argentína, Ausztrália, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Csehország, Finnország, Franciaország, Horvátország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Németország, Skócia, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Thaiföld, Ukrajna és Üzbegisztán.

Holnap 14 órától Szűcs Szabinának, és Virbán Gabinak szurkolhatunk, mindketten az aranyéremért lépnek ringbe.

A nap mérkőzése

Kiváló csatára lehetett számítani az 54 kilósok döntőjében, ahol a Vb-ezüstérmes thaiföldi Jutamas Jitpong csapott össze egy rendkívül rutinos lengyellel. Sandra Drabik az Európa Játékokon 2015-ben, és 2019-ben is érmet szerzett, és az első menetben méltó partnernek bizonyult. A thai klasszis a második menetben kiválóan bokszolt, virtuóz technikai megoldásokat alkalmazott, és fölénye egyre inkább kidomborodott. Az olimpiai negyeddöntős 24 éves Jitpong káprázatos bokszot mutatott be, és a csúcsra ért a Bocskain.

A nap meglepetése

Az Eb-ezüstérmes angol Demie-Jade Resztan vívta az első női döntőt a Vb-bronzérmes argentin Aldana Florencia Lopez ellen. A 48 kilósok csatája nagy iramot hozott már az első menetben is, a fordított alapállású angol lépett fel támadólag, Lopez pedig igyekezett távol tartani ellenfelét. Resztan nagyobb nemzetközi rutinnal rendelkezik, de Lopez kiválóan kontrázott, és megnyerte az első női döntőt.

A nap összefoglalója

A finnek legjobbjai egyenlőre még az U22-es korosztályban bokszolnak, közülük Pihla Kaivo-Oja az egyik legtehetségesebb, aki a Bocskain is döntőbe jutott. A 20 esztendős bokszoló a döntőben a lengyelek tinédzsere, a két évvel ezelőtti ifi vb-ezüstérmes Natalia Kuczewska ellen remekül kezdett az első menetben. A finn ökölvívó rendre megelőzte még ifjabb riválisát, és első alkalommal győzött a Bocskain.

A kazah Rimma Voloszenko mérkőzés nélkül nyerte meg a könnyűsúlyt (60kg), miután szlovák ellenfele, az U22-es Európa-bajnok Miroslava Jedinakova sérülés miatt nem tudott bokszolni ellene. Voloszenko honfitársa, Laura Jesszenkeldi újonc a kazah válogatottban, de nagyon sok hazai eseményen bizonyított már. Az angol Hannah Robinson elleni döntőben bizonyította, hogy sokat fejlődött, és élete egyik legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy a Bocskain nem talált legyőzőre.

A lengyel Aneta Rygielska kilenc évvel ifjúsági világbajnoki címét követően tavaly Eb-ezüstérmet nyert úgy, hogy az elődöntőben az olimpiai bajnok török Busenaz Surmenelit győzte le. Rygielska nagyon jól bokszolt távolról, az ausztrál Marissa Williamson nem tudta megállítani az első menetben, a lengyel akarata érvényesült. A 28 éves lengyel az egyik legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtotta ezen a Bocskai emlékversenyen, és magabiztosan nyerte meg a váltósúlyt (66kg).

Két olimpikon meccselt a középsúlyú (75kg) döntőben, a lengyel Elzbieta Wojcik és a thaiföldi Baison Manikon. Utóbbi két héttel ezelőtt az Ázsia U22-es bajnokságon nyert aranyérmet, de nem pihent a babérjain, és a Bocskain is a döntőbe jutott. Wojcik sokkal rutinosabbnak számít a nemzetközi mezőnyben, és magabiztosan kezdte az első, valamint a második menetet is. A thaiföldi stratégiát váltott a harmadik menet elején, de a lengyelnek ez tökéletes volt, és sikeres kontráival megnyerte az összecsapást.

Az ausztrálok új női csapata kellemes meglepetésekkel vetette magát észre ezen a Bocskain, amelyhez nagyban hozzájárult az új argentin-svéd szövetségi kapitányuk, Santiago Nieva. Elsőként Monique Suraci nyerte meg az aranyérmet az 52 kilósok között, megfordítva a döntőjét, majd szintén ukrán ellen diadalmaskodott Emma-Sue Greentree is a 81 kilóban.

A női győztesek listája a Bocskai Emlékversenyen

48kg: Aldana Florencia Lopez, Argentína

50kg: Pihla Kaivo-Oja, Finnország

52kg: Monique Suraci, Ausztrália

54kg: Jutamas Jitpong, Thaiföld

60kg: Rimma Voloszenko, Kazahsztán

63kg: Laura Jesszenkeldi, Kazahsztán

66kg: Aneta Rygielska, Lengyelország

70kg: Cindy Ngamba, England

75kg: Elzbieta Wojcik, Lengyelország

81kg: Emma-Sue Greentree, Ausztrália

+81kg: Agata Kaczmarska, Lengyelország

Hajrá, magyar ökölvívás!

Közelgő események