hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Kazahsztán hat aranyéremmel zárta a Bocskai Emlékversenyt

Tizennégy elképesztően magas színvonalú döntőre került sor a 67. Bocskai István Emlékverseny utolsó versenynapján. A debreceni esemény az elmúlt évek legmagasabb színvonalú magyarországi bokszeseménye volt, amelyen Kazahsztán hat aranyéremmel a férfi döntők legeredményesebb csapata lett.

A legjobb női ökölvívó díját a fiatal ausztrál Monique Suraci vehette át, míg ebben a kategóriában a legkiemelkedőbb hazai hölgy Szűcs Szabina lett. A legjobb nemzetközi csapat a nők között Ausztrália lett, míg a magyar egyesületek közül a hölgyeknél a Csepel Halker-Király Team bizonyult a legeredményesebbnek ezen a Bocskain.

A legjobb férfi ökölvívó az ukrán világbajnok Jurij Zaharjejev lett, míg a magyarok közül az 54 kiló ezüstérmesét, Virbán Gabit választották meg. A Budapesti Honvéd csapata lett a legjobb hazai egyesület a férfiaknál, míg Kazahsztán kapta a következő serleget.

A nap mérkőzése

A világbajnok, valamint olimpiai ezüstérmes ukrán Olekszandr Hizsnyak, valamint az üzbégek újdonsült ifi világbajnoka, Turabek Habibullajev alaposan aprította egymást a félnehézsúlyú (80kg) döntőben. A 18 éves üzbég alaposan meglepte a kilenc évvel idősebb klasszis riválisát azzal, hogy bírta azt a tempót, amelyet Hizsnyak diktált ezen a délutánon. Mindketten csak az elmúlt hetekben léptek fel ebbe a súlyba, de az első pillanattól kezdve az utolsóig elképesztően nagy ritmusban bokszoltak. Hizsnyak bizonyította klasszisát, és megnyerte a nap egyik legközönségszórakoztatóbb mérkőzését.

A nap összefoglalója

Az első férfi döntőt a 2021-es világbajnok, azaz címvédő kazah Temirtasz Zsusszupov nyerte meg, a veterán klasszis kiválóan bokszolt a kirgiz Aszilbek Amankul uulu ellen. Zsusszupov sokkal magasabb volt a kirgiznél, és ügyesen tartotta távol a szomszédos riválist, így 35 évesen a Bocskain is aranyérmet szerzett.

A német Salah Ibrahim a mi Bernáth Attilánk legyőzésével jutott be a légsúlyú (51kg) fináléba, és nehéz csatára számíthatott a 18 éves üzbég Zijovuddin Alidzsonov ellen. Az üzbég remekül csalta a távolságot, és többször is remek kombinációkat indított a német ellen az első menetben. Ibrahim jobban használta ki a sokkal hosszabb kezeit a második, valamint a harmadik menetben, így meg tudta fordítani a finálét.

A kazahok egyik legjobbja, Szerik Temirzsanov neve ismerős lehet nekünk, Gálos Rolandot búcsúztatta a tokiói olimpia első körében. A belgrádi vb-ezüstérmese rengeteget fejlődött az ötkarikás játékok óta, és a Bocskain második alkalommal szerepelt. 2019-ben megnyerte, és a legjobb ökölvívónak is megválasztották még 20 éves ifjoncként, és az első helyezés ezúttal sem maradt el. Temirzsanov nem kisebb névvel találkozott, mint az Európa-bajnoki címvédő belga Vasile Usturoi, és közelharcra kényszerítve ellenfelét, ismét győzött a Bocskain.

A kazahok következő döntőse, Szamatali Toltajev meleg pillanatokat élt át az ausztrál Fred Zziwa ellen az első percekben. A vb-negyeddöntős kazah a padlót is megjárta az első menetben, az ugandai származású riválisa majdnem minden korábbi ellenfelét kiütötte, és ez majdnem sikerült neki ismét. A kazah a padlóról nagy lendülettel kelt fel, és technikás bokszával megfordította a könnyűsúlyú (60kg) finálét.

Az ukránok első aranyérmét a tokiói olimpikon Jaroszlav Harciz szerezte meg, a döntőben könnyedén győzte le a gambiai születésű német Assan Hansent. Az ukrán csapat következő sztárja, a 2021-es belgrádi világbajnok Jurij Zaharjejev szintén német riválissal került szembe a 71kg-os döntőben. Magomed Schachidov a tavalyi Európa-bajnokságon a bronzig jutott, és a csecsen származású ökölvívó méltó ellenfele volt az ukrán klasszisnak, de Zaharjejev nagyobb technikai tudása a végén érvényesült.

A középsúlyban (75kg) a korábbi ifjúsági Ázsia-bajnok kazah Ajatulla Takizsanov fantasztikus harmadik menetet produkált az ukrán Ivan Papakin ellen, és ezzel megnyerte a következő döntőt. Temirzsanov aranyérmével, és Takizsanov győzelmével így a kazahsztáni Pavlodar városa két aranyérmet szerzett a Bocskai emlékversenyen.

Erkin Adilbek Uulu lett a Bocskai történetének első kirgiz aranyérmese, miután a riói olimpikon veterán legyőzte a belga Idris Legenasse-t a cirkálósúly (86kg) döntőjében. A király kategóriában, a szupernehézsúlyban (+92kg) a német Nikita Putilov 19 éves kora ellenére nagyon éretten bokszolt, és legyőzte a 2021-es U22-es Európa-bajnok Dmitro Lovcsinszkijt.

Az ötödik napi győztesek listája a Bocskai Emlékversenyen

Női 57kg: Olivia Holmes, Anglia

48kg: Temirtasz Zsusszupov, Kazahsztán

51kg: Salah Ibrahim, Németország

54kg: Ojbek Dzsurajev, Üzbegisztán

57kg: Szerik Temirzsanov, Kazahsztán

60kg: Szamatali Toltajev, Kazahsztán

63.5kg: Jaroszlav Harciz, Ukrajna

67kg: Dulat Bekbauov, Kazahsztán

71kg: Jurij Zaharjejev, Ukrajna

75kg: Ajatulla Takizsanov, Kazahsztán

80kg: Olekszandr Hizsnyak, Ukrajna

86kg: Erkin Adilbek Uulu, Kirgizisztán

92kg: Ajbek Oralbaj, Kazahsztán

+92kg: Nikita Putilov, Németország

Hajrá, magyar ökölvívás!

Közelgő események