hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

67. BOCSKAI ISTVÁN NEMZETKÖZI EMLÉKVERSENY – Érdekességek az idei Bocskai Emlékversenyről

A 67. Bocskai Emlékverseny az egyik legerősebb volt a torna történetében, és 2016 óta nem vett részt ennyi klasszis a nemzetközi seregszemlénken. Az elmúlt tizenöt évben több későbbi olimpiai bajnok is tiszteletét tette a versenyen, és minden bizonnyal láthattunk néhány későbbi aranyérmest a 67. Bocskain.

Összesen 105 női ökölvívó, valamint 189 férfi versenyző vett részt ezen a 67. Bocskain, amely messze felülmúlt minden korábbi eseményt a debreceni verseny történetében. Öt nap alatt 269 mérkőzésre került sor a Bocskai Emlékversenyen, és első alkalommal három ringben kellett megrendezni az eseményt, hogy minden párharcra sor kerülhessen ennyire rövid idő alatt.

Anglia, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Csehország, Finnország, Franciaország, Horvátország, Lengyelország, Litvánia, a házigazda Magyarország, Németország, Skócia, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, és Ukrajna képviselte az európai földrészt számos klasszissal. Az ausztrál Monique Suraci, valamint az ukrán világbajnok Jurij Zaharjejev lettek a Bocskai Emlékverseny legjobb ökölvívói.

Kazahsztán, Kirgizisztán, Thaiföld, és Üzbegisztán érkezett roppant erős csapatokkal az ázsiai kontinensről, amely az elmúlt években alaposan felnőtt Európa mellé. Argentína képviselte az amerikai konföderációt, míg Ausztrália pedig az óceániai kontinenst. Kirgizisztán, és Argentína első alkalommal vettek részt a versenyen, míg Ausztrália tizenhét év kihagyást követően tért vissza Debrecenbe.

Az európai kontinens összesen tizenegy aranyérmet szerzett az idei viadalon, de az ázsiaiak szintén ugyanennyi első hellyel gazdagodtak Debrecenben. Az Óceániai Konföderáció Ausztrália révén két aranyérmet szerzett, míg Dél-Amerika egy címet szerzett a civisvárosban.

Magyarország ezúttal két ezüst-, valamint összesen hét bronzérmet szerzett ezen a magas színvonalú Bocskain. A hölgyeknél Szűcs Szabina, míg az uraknál Virbán Gábor jutott el a döntőig de az angol, illetve az üzbég ellenfeleik most túl erősnek bizonyultak. A nők összesen hat, míg a férfiak három érmet nyertek Debrecenben.

Kazahsztán több olyan ökölvívóval érkezett, akik az első csapat tagjai, és közülük szintén mindenki meg is nyerte a versenyt. Külön érdekesség a kazah első csapat esetében, hogy két ikertestvér pár (Toltajev és Oralbaj) is erősíti a csapatot.

Ukrajna sztárjai is kiemelkedően szerepeltek. Elsősorban Jurij Zaharjejev, de az elmúlt hat évben mindössze csak egy vereséget szenvedő Olekszandr Hizsnyak, valamint Jaroszlav Harciz is megnyerte a Bocskait.

Üzbegisztán ezúttal egy nagyon fiatal csapattak érkezett a Bocskaira, a legtöbben 18-19 évesek és a tavalyi ifjúsági sikereiket követően első alkalommal kapták meg a lehetőséget a felnőtt mezőnyben. Zijovuddin Alidzsonov (51kg) csak a döntőben kapott ki egy nagyon szoros mérkőzésen, és a tavaly szinte a teljes ismeretlenségből előhúzott 18 éves versenyző kiváló erényeket csillogtatott Debrecenben. Az ifjúsági világbajnok – szintén 18 esztendős Turabek Habibullajev nemcsak ezüstöt szerzett, de a világklasszis ukrán Hizsnyak méltó ellenfele is volt a torna döntőjében.

A thaiföldiek januárban rendezték meg az Ázsia U22-es bajnokságot Bangkokban és három aranyérmet szereztek a hölgyeknél. Ezúttal is a nők között alkottak maradandót, a vb-ezüstérmes Jutamas Jitpong (54kg) világklasszis teljesítményt nyújtott, míg a tokiói olimpikon, de még csak 19 éves Baison Manikon remekül mutatkozott be új súlycsoportjában, a 75 kilóban.

A világ számos pontjáról érkeznek az elnöki, főtitkári, sportdiplomáciai gratulációk, hogy ebben a nehéz helyzetben is megrendezésre került a hagyományos Bocskai.

Köszönjük.

Hajrá, magyar ökölvívás!

Közelgő események