hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Legjobb ifijeink a héten az Énekes István emlékversenyen válogatóznak

Az Énekes István emlékverseny hagyományosan az év első hazai megmérettetése az ifiknél, de a nemzetközi porondon már többen is bokszoltak ebben az esztendőben. A héten zajló Énekes István emlékversenyt a Magyar Ökölvívó Szakszövetség YouTube oldalán minden bokszért rajongó nyomon követheti holnaptól. (a linket megosztjuk időben!)

Az Énekes emlékversenyen csütörtöktől szombatig mérkőznek meg korosztályos legjobbjaink Budapesten, és szerencsére többen is felgyógyultak sérüléseikből, így közel teljes lesz a mezőny. A 2005-ös, valamint a 2006-os korosztály képviselői vehetnek részt az idei versenyen, közülük többen már a nemzetközi porondon is érmeket szereztek.

A tavalyi esztendőben a junior Európa-bajnokság, valamint az ifjúsági világbajnokság különösen eredményes volt a csapat tagjainak, így minőségi bokszot láthat majd a közönség ezen a viadalon. A verseny egyben válogató is az április végén sorra kerülő ifjúsági Európa-bajnokságra, amely az örmény fővárosban, Jerevánban zajlik majd.

Énekes István a magyar ökölvívás egyik legnagyobb alakja, a verseny egyben tiszteletadás az ő bokszsikereire is, amelyeket 1927 és 1934 között ért el a Budapesti Vasutas SC színeiben. Az 1928-as olimpiára nem jutott ki, a válogatón a későbbi olimpiai bajnok Kocsis Antaltól vereséget szenvedett, de az 1929-es magyar bajnokságon 18 esztendősen már az ő nyakába került az aranyérem.

Az 1930-as budapesti Európa-bajnokságon 19 évesen már a nemzetközi mezőnyben is letette a névjegyét, Énekes István aranyérmes lett a légsúlyúak mezőnyében. Az 1932-es Los Angeles-i olimpián már esélyesnek számított, és sorra győzte le ellenfeleit. Énekes a döntőben a mexikói Francisco Cabanas ellen is bizonyította remek technikai képzettségét, valamint gyorsaságát, és a magyar bokszsport második olimpiai aranyérmét szerezte meg Kocsis Antalt követően. Két évvel később megvédte Európa-bajnoki címét, majd 1940-ben tragikus körülmények között mindössze 29 évesen hunyt el.

Hajrá, magyar ökölvívás!

Közelgő események