hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y

Az üzbég Hamid Tangribergenov irányítja a magyar felnőtt válogatottat vezetőedzőként, Bertók Róbert szakmai igazgatóként folytatja a munkáját

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke, Kurtucz Csaba a MÖSZ elnökségével egyetértésben próbaidőre meghívott egy neves üzbég edzőt a vezetőedzői feladatok ellátására. Hamid Tangribergenov fő feladata, hogy az olimpiai kvalifikációra összpontosítson, és Krakkóban az Európa Játékokon sikeresen vezesse a magyar női és férfi válogatottat.

Hamid Tangribergenov 1972-ben született Üzbegisztánban. A szakember több üzbég kitüntetés birtokosa, és már tíz éve 3-csillagos IBA edzői minősítéssel rendelkezik. Az üzbegisztáni Ürgencs városából gyorsan eljutott a nemzeti szintig, már 33 évesen a válogatott mellett dolgozott, és sikerre vitt több nemzetközi szinten is klasszis bokszolót.

2009-től nyolc éven keresztül volt az üzbég junior válogatott edzője, ebben az időszakban a 2015-ös Ázsia junior-bajnokságon hét aranyérmet szerzett a csapattal a megszerezhető tizenháromból. A 2015-ös szentpétervári junior világbajnokságon Oroszország mögött a második legeredményesebb csapatként zárt, versenyzői két arany-, két ezüst-, és három bronzérmet szereztek. Közülük Dilsodbek Ruzmetov felnőtt versenyzőként már világbajnoki ezüstéremig vitte.

2017-ben átvette az üzbég ifjúsági válogatott felkészítését is, ebben a munkakörben dolgozott egészen 2021-ig. A 2018-as Ifjúsági Olimpiai Játékokon csapata egy arany-, és két bronzérmet szerzett, a győztes akkor az az Abdumalik Halakov volt, aki jelenleg a közelgő felnőtt világbajnokság legfőbb esélyese az 57 kilós súlycsoportban.

A 2018-as budapesti, valamint a 2021-es kielcei ifjúsági világbajnokságon is szerzett az üzbég csapat aranyérmet, és a dobogó kisebb fokaira is felállhattak tanítványai. A kielcei ifjúsági világbajnokságon három aranyéremmel zárt az üzbég delegáció, Nigina Uktamova, Sahzod Muzaffarov, és Dzsahongir Zokirov voltak a győztesek. Az ifjúsági Ázsia-bajnokságokon is komoly sikereket értek el, a 2017-es bangkoki eseményen az aranyérmek felét vitte el az üzbég csapat Hamid Tangribergenov irányításával.

Bertók Róbert a jövőben szakmai igazgatóként dolgozik a Magyar Ökölvívó Szakszövetségben, és új munkakörében a héten kezdi a munkát.

Bertók Róbert szakmai igazgatóként mindenben együttműködik majd az üzbég edzővel és tapasztalatával segíti a magyar ökölvívást, amelyhez majd a stratégiai tervezés mellett rengeteg komoly kihívást jelentő feladat kapcsolódik majd.

Az elmúlt két és fél esztendőben a magyar ökölvívás szép sikereket ért el, közte a két bronzéremmel záródó jereváni felnőtt Európa-bajnokság, amely 2013 óta a legsikeresebb férfi versenynek bizonyult. A magyar ökölvívás serdülő, junior, ifjúsági, U22, és felnőtt szinten is érmeket hozott lényegében minden komoly eseményről.

„A szakmai igazgatói munkakör újabb kihívások elé állít engem, és bízom benne, hogy ebben a munkakörben is hozzá tudok majd tenni a magyar ökölvívás sikerességéhez a jövőben.

A versenyzőknek külön-külön jeleztem, hogy innentől már nem én leszek a szövetségi kapitány, és megható volt, hogy mindannyian pozitívan írtak vissza a számomra, megköszönve az eddigi munkámat.

Bízom benne, hogy az új üzbég edző szintén hozzá tud majd tenni a versenyzőink teljesítményéhez és tudástárához, illetve, hogy jól együtt tud majd dolgozni a versenyzőkkel.

Az elmúlt kettő és fél év sok szép eredményt hozott, és számomra sikeres volt ez az időszak” – nyilatkozta az új kihívásokról Bertók Róbert.

Hajrá, magyar ökölvívás!

Közelgő események