hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Pylypec nagyon közel volt a japán világbajnok elleni bravúrhoz

A taskenti felnőtt férfi világbajnokságon egy magyar érdekelt lépett ringbe a hatodik versenynapon, az ukrán születésű Pylypec Maksym egy nagyon szoros összecsapáson kapott csak ki a japánok világbajnokától, Szevon Okazava jutott a legjobb tizenhat közé.

Pylypec Maksym már több mint egy éve Magyarországon készül, és a bajnoki aranyérmét követően jól szerepelt az idei felkészülési tornákon is. A taskenti világbajnokság első mérkőzését magabiztosan hozta tádzsik ellenfelével szemben, de sérülést szenvedett azon az összecsapáson, és sokkal keményebb riválissal kellett megküzdenie a következő körben.

A japán Szevon Okazava 67 kilóban világbajnok lett 2021-ben, 2019-ben Ázsia-bajnoki ezüstöt nyert, és szerepelt a tokiói olimpián is, ahol csak megosztott 3:2-es pontozással kapott ki a kubaiak kétszeres olimpiai bajnokától, Roniel Iglesiastól.

Pylypec igazi harcos, mindent beleadott a japán klasszis ellen, nem foglalkozott a korábbi sérüléssel, és közelről, rengeteget mozogva próbálta megoldani a mai nehéz taktikai feladatot. A 27 esztendős ökölvívó egy menetet el tudott hozni a japán világbajnok ellen, az utolsó pillanatig űzte-hajtotta riválisát, a technikás Okazava viszont, ha 29:28-ra, szorosan is, de megnyerte kettejük párharcát.

„Az első menetben a bírók a japánt látták jobbnak 3:2 arányban, ez egy teljesen kiegyenlített nyitány volt, Maksym sérülése ellenére is jól bokszolt. Okazava többet mozgott lábon a második menetben, amelyet így szorosan megnyert. Azt a tanácsot adtuk Maksymnak, hogy még többet menjen előre a harmadik menetben, emelte az ütésszámot is, így az utolsó felvonást 3:2-re megnyertük, de ez kevés volt a teljes mérkőzés megfordításához. A harmadik menetben sokat figyelmeztette fogásért a japánt a mérkőzésvezető, de nem intette meg. Maksym csapatunk egyik erőssége, bízom benne, hogy az Európa Játékokon megszerzi majd az olimpiai kvótát, erre minden reális esélye meg is van” – nyilatkozta a magyar csapat üzbég edzője, Hamid Tangribergenov.

„Maksym jól van, kisebb csodát tett Makocsai Sándor és Nagy Lajos az első mérkőzésén felrepedt szemével. Szoros mérkőzést vívott Maksym a regnáló világbajnokkal, kiváló képességű ökölvívó, büszkék lehetünk” – mondta Régi Dániel a mérkőzést követően.

A magyar csapat hatodik napi eredménye:

71 kg, a 16 közé jutásért: Pylypec Maksym – Szevon Okazava (japán) 0:5

Hajrá, magyar ökölvívás!

Közelgő események