hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Énekes Dominiké a nap meglepetése Bakuban!

A Great Silk Way, azaz a Nagy Selyemút Torna egy nagyon erős nemzetközi torna, amelyen az egykori Szovjetunió legjobb nemzetei közül mind rendre szerepel. A bakui eseményen a hétfői program legnagyobb meglepetését egy nagyon fiatal magyar ökölvívó, Énekes Dominik okozta, aki élete skalpját begyűjtve búcsúztatta orosz ellenfelét.

Az első versenynapon nem volt magyar érdekelt Bakuban, de a másodikon hárman is ringbe léptek az azeri fővárosban. Balzsay Károly vezetésével összesen négy magyar ökölvívó szerepel Bakuban a Nagy Selyemút Tornán.

Baku már nagyon sok eseményt rendezett az elmúlt tizenöt esztendőben, közte felnőtt férfi világbajnokságot, ifi Vb-t, és Európa Játékokat is. Ezúttal 11 ország szerepel az eseményen, olyan nemzetek, mint Üzbegisztán, Oroszország, Kazahsztán, Tádzsikisztán, Irán, Azerbajdzsán, Olaszország, és Kirgizisztán is. Olyan klasszisok is részt vesznek a versenyen, mint az üzbég olimpiai bajnok Bahodir Dzsalolov (+92kg).

Énekes Dominik ezúttal már a 71 kilósok között szerepel, a 2004-es korosztály egyik nagy

tehetsége nem kapott könnyű sorsolást ezen a versenyen. Az orosz Alekszej Szkomoroha nem kis név a szakmában, a tavalyi budvai Európa Kupán az orosz válogatottban is szerepelt, többször kapott komoly lehetőséget. A Testnevelési Egyetemen tanuló tinédzser egy kicsit lassabban melegedett bele, de az első menet végére sikerült megtalálnia a megfelelő ütőtávot. A második menet káprázatosan sikerült számára, meglepte orosz ellenfelét, így megteremtette az esélyt a győzelemre. A kicsit hullámzó harmadik menetben Dominik a maga javára fordította a mérkőzést, így élete eddigi legmagasabban jegyzett ellenfelét győzte le.

Krekó István az azeri Fagan Mammadov ellen lépett ringbe Bakuban és ő is meglepetést szállított, a hazai rivális ellen megosztott (3:2) pontozással bizonyult jobbnak, így az üzbég tinisztár Bojmatov ellen folytathatja. Balog Márknak sajnos nem sikerült a bravúr, a tavalyi taskenti világbajnokságon is szereplő kazah Szirimbetov túl rutinos volt még neki.

A magyar csapat második napi eredményei a Nagy Selyemút Tornán:

Férfi 60kg: Balog Márk – Talgat Szirimbetov (kazah) 0:5

Férfi 71kg: Énekes Dominik – Alekszej Szkomoroha (orosz) 4:1

Férfi 80kg: Krekó István – Fagan Mammadov (azeri) 3:2

A magyar csapat harmadik napi párosításai a Nagy Selyemút Tornán:

Női 60kg: Budai Vivien – Ajszu Devrisova (azeri)

Férfi 80kg: Krekó István – Rahmatullo Bojmatov (üzbég)

Hajrá magyar ökölvívás!

Közelgő események