hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Jöttek, láttak, győztünk

A hétvégén a Madárfészek Akadémia bokszcsarnoka adott otthont a Széchenyi István Négy Nemzet Tornának, ahol Horvátország, Románia és Szlovákia első számú, fiatal válogatottja érkezett legyőzni a mieinket. Volt, ahol sikerült is győzniük, de a legtöbb, számunkra fontos súlycsoportban azért a mieink nyakában csillogott legszebben az érem.

Magyarország színeiben a következő csapat állt össze ifj. Balzsay Károly szövetségi kapitány elképzeléseinek megfelelően: 52 kilogrammban: Virbán Martin (Madárfészek Ökölvívó Akadémia/UTE) és Szaka István (Madárfészek Ökölvívó Akadémia/FTC) ; 56 kilogrammban Virbán Gábor (Madárfészek Ökölvívó Akadémia/UTE) és Csóka Nándor (M1 Fitness Miskolc); 60 kilogrammban: Könnyű Róbert (Egri Sportiskola), 64 kilogrammban Kovács Richárd (NYVSC) és Serbán Henrik (Győri Gladiátor Akadémia); 69 kilogrammban Kozák László (Madárfészek Ökölvívó Akadémia/VASAS SC); 75 kilogrammban Onoriode Isaac Oroyovwe (Szeged Box Klub) és Árpád Viktor (Madárfészek Ökölvívó Akadémia); 81 kilogrammban Tallósi Péter (Madárfészek Ökölvívó Akadémia/FTC); 91 kilogrammban Hámori Ádám (Fitt Box Kőszeg); +91 kilogrammban Berki Károly (Hranek SE).

A két nap alatt hihetetlen parázs küzdelmeket láttunk, és a hazai válogatott kiváló szereplése okán a döntőben összejött néhány olyan pár, ami magyar bajnoki döntőnek is beillett volna. Ilyen volt a vasárnap elsőként szorítóba lépő kettős, Virbán Martin és Szaka István. Az 52 kilóban versenyző srácok nagyon színvonalas, szoros csatája ezúttal 3:2 arányban Virbán Martin győzelmét hozta. Csóka Nándor hasonlóan szoros csatában, szintén megosztott pontozással győzte le a szlovák Viliam Tankót, míg Onoriode Isaac Oroyovwe egyhangú pontozással verte a szintén szlovák Andrej Csemezt. Kovács Richárd a döntőben magyar versenyzővel, Serbán Henrikkel bokszolt és bár nagyon jó mérkőzés csináltak, ahol Serbán nem adta meg magát egy pillanatra sem, a meccset azért egyértelműen inkább Kovács irányította, így egyhangú pontozással zárult a 64 kiló döntője az ő javára. Árpád Viktor megosztott pontozással nyerte súlycsoportja döntőjét a román Marius Dumitru ellen, Kozák László pedig a tőle megszokott látványos technikai repertoárját bemutatva verte nagy fölénnyel a kevésbé rutinos, ám rendkívül nagyszívű Képíró Ádámot. Tallósi Péter sajnos alulmaradt egy szoros csatában, 3:2-es pontozással a román  Leo Cvetkoviccal szemben, aztán Hámori Ádám is megküzdött egy erős román versenyzővel. Andrei Paul Cvetkovic számtalan hazai eredménye mellett U22-es Európa bajnok és ennek megfelelően fel is adta a leckét Ádámnak. Az első két menet látványos akcióit rendre Ádám zárta és irányította is a küzdelmet, ám a harmadikban az erős román, a menet végén egy erős és pontos találattal földre vitte a hazai fiút. Szerencsére másodpercek voltak hátra a számolás után a mérkőzésből, így a leütés az eredményt már nem befolyásolta, hiszen az első két menetet Ádám nyerte. A mérkőzést egyedül a román bíró látta másképp, így 4:1-es pontozással lett Hámori a súlycsoport bajnoka. A tornát Berki Károly mérkőzése zárta +91 kilóban, aki megosztott pontozással, végül az ezüstérmet szerezte meg, a súlycsoport bajnoka pedig a horváth Lovren Branimir lett.

Ifj. Balzsay Károly szövetségi kapitány szerint „nagyon jó hangulatú, szuper új csarnokban, fiatal versenyzőkkel álltunk fel a román, szlovák és horvát csapat ellen és nagyon szép győzelmeket arattunk. Nem vagyunk éles és százszázalékos formában, de a küzdeni akarással, a harcossággal és a győzni akarással egy pillanatig sem volt gond! Volt pár apró hiba, de ez várható volt, hiszen a srácaink az edzőteremből jöttek, a felkészülésnek ebben a szakaszában pontosan az volt a feladatuk, amit a szorítóban láttunk. Ez a torna egy felkészülési verseny volt, azért terveztük be, hogy a versenyzőink itthoni körülmények között is tudjanak „A kategóriás”, nemzetközi meccseket csinálni, ami pedig külön öröm a számunkra, hogy az M4Sport csatorna közvetítette a döntőket így a közszolgálati sportcsatorna nézői is minőségi ökölvívást láthattak a tévében. Én nagyon elégedett vagyok a csapattal, örülök, hogy Kovács Ricsi lendülete nem tört meg a fejlődésben. Idén benne van három komoly világverseny és ez látszik is rajta. Azt mondhatom, hogy ennek megfelelően hozta a kötelezőt, ami néha nem könnyű, ezért őt emelném ki a csapatból, hiszen itt is megmutatta, hogy a jövőben is láthatjuk majd a világ legfontosabb eseményein.”

A Széchenyi István Négy Nemzet Torna azt a célt szolgálta, hogy tisztelegjünk a „legnagyobb magyarként” emlegetett Széchenyi emlékének, akinek többek közt a hazai ökölvívás elindítását is köszönhetjük. Az eseményt a Gróf Széchenyi Család Alapítvány névadó szponzorként támogatta és az közszolgálati M4Sport, mint fő médiapartnerünk közvetítette. Ezúton is köszönjük a támogatást, a szurkolóknak pedig a nagyszerű hangulatot!

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség megújult csapata hatalmas léptekkel halad a cél felé, hogy az ökölvívás ismét fénykorát élhesse itthon, és megtöltsük a magyar emberek hétköznapjait kiváló minőségű, hazai boksszal!

A mérkőzések hamarosan mindkét versenynapról visszanézhetők lesznek hivatalos YouTube csatornánkon, a fotókat pedig keressétek a Facebookon!

A verseny eredményei mindkét napról letölthetők itt:

  1. Első versenynapi eredmények
  2. döntők eredményei

Kendi Hana

Fotó: Bilics József

 

Közelgő események