hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Guwahatiban startol a női ifjúsági világbajnokság magyar éremeséllyel

A női ifjúsági világbajnokságra Guwahati városában, Indiában kerül sor az elkövetkező napokban, amelyen a magyar válogatott 6 fős csapattal szerepel. Kimondva-kimondatlanul a magyar válogatott egy éremért utazik el az indiai eseményre, amely egyben az első kvalifikációs torna is lesz a 2018-as Nyári Ifjúsági Olimpiai Játékokra.

A női ifjúsági világbajnokság egyben kvalifikációs esemény is, de mindössze négy versenyző szerez jogot a 2018-as Buenos Airesben sorra kerülő Nyári Ifjúsági Olimpiai Játékokra. Az 51kg-ban, 57kg-ban, 60kg-ban és a 75kg-ban a legjobb 2000-ben született versenyző szerez kvótát az argentin fővárosba.
A női ifjúsági világbajnokság az utolsó jelentős nemzetközi esemény ebben az évben, ezúttal a legjobb 17 és 18 éves hölgyek bizonyíthatják tudásukat Guwahatiban. A hölgyek 1999-2000-es korosztályának idei legfontosabb eseménye lesz a női ifjúsági világbajnokság, amelyen közel 40 nemzet képviselői lesznek jelen a mérlegelésnél.

India, Kazahsztán, Oroszország, Törökország, és Ukrajna teljes csapattal szerepel az eseményen, és minden bizonnyal a legjobbak között lesznek a végelszámolásnál is. A 2000-es korosztály számára egyben felmérő is a verseny a jövő évi kontinentális Ifjúsági Olimpiai kvalifikációs tornája előtt, amelyre a csapat alapvetően készül.
A magyar csapat tagjai közül hárman is elsőévesek ebben a korosztályban, így jövőre még több tapasztalattal felvértezve vehetnek részt a második kvalifikációs versenyen, amelyre Olaszországban kerül sor 2018 áprilisában. Kondákor Emília, Villás Veronika, és Petrovics Gabriella egyaránt szerepelhet a korosztályban 2018-ban is.

51kg:
Az amerikaiak legjobb ifi versenyzője Heaven Garcia két és fél évvel ezelőtt junior világbajnoki címet szerzett Taipeiben a 15. születésnapja előtt. Azóta sem szenvedett egyetlen vereséget a fellépésein, így a légsúlyúak között a legesélyesebbként várja a női ifjúsági világbajnokság startját.
A házigazdákat képviselő Jyoti Singh csak decemberben ünnepli a 17. születésnapját, de ott van az aranyesélyesek között Guwahatiban. A szerbiai női ifi tornán legyőzte az ifjúsági Eb-ezüstérmes orosz Jekatyerina Molcsanovát is, és a 48 kilóból fellépő indiai lehet Heaven Garcia egyik legnagyobb ellenfele.
Az ifjúsági Európa-bajnok bolgár Gorjana Sztoeva csak 2015-ben kezdett el bokszolni, de korábban sikeres volt kick-boxban, így rengeteg rutinnal érkezik az indiai városba. Giovanna Marchese az olaszok nagy reménysége, az igazán kiemelkedő eredménnyel még adós, de számos kisebb nemzetközi tornán győzött már pályafutása során.
Az angolok tehetsége Chloe Watson nyerte a Brit Ifjúsági Nemzetközösségi Játékokat a nyáron, és szeretne beleszólni az érmek alakulásába Guwahatiban. Shylah Waikai Ausztráliában edz, de új-zélandi színekben szerepel Guwahatiban, és a Brit Ifjúsági Nemzetközösségi Játékokon szerzett ezüstérmét követően felfokozott várakozással.
A francia Johanna Wonyou, a junior Európa-bajnok török Beyza Saracoglu, a kazah Zsanszaja Abdraimova, a tajvaniak legjobbja Csen Cu-hszüan és az Ázsia Junior Játékokat nyerő mongol Khongorzul Delgerkhangai is az éremesélyesek között szerepel. A nagykanizsai Kondákor Emília a magyar csapat egyik legrutinosabb tagja annak ellenére, hogy 17. életévét csak decemberben tölti be, két korosztályos Eb-bronzérme és tapasztalata sokat érhet Guwahatiban.

57kg:
Az 57 kilósok mezőnye sokkal nyíltabb, számos versenyző pályázik a végső sikerre Guwahatiban. A junior Európa-bajnok orosz Valeria Rogyionova az egyik esélyes, de többek ellen sem mehet biztosra a versenyen.
A kazah Vlagyiszlava Kuhta megnyerte az Ahmet Cömert ifi tornát szeptemberben, és három éves nemzetközi rutinnal érkezik Guwahatiba. A Balkán ifi tornán győztes indiai Shashi Chopra vesztett idén Kuhta ellen, de hazai ringben bizonyíthat. A dél-kelet ázsiai legjobb, Do Hong Ngoc idén veretlen teljesítménnyel érkezik a női ifjúsági világbajnokságra, ahol Vietnamnak érmet szerezhet.
A kínaiak egyik tehetsége Hu Cai-ling az erős ázsiai vonal egyik képviselője, míg Namuun Monkhor hét mongol nemzeti bajnoki címmel a tarsolyában érkezik Guwahatiba, és egyértelműen az éremesélyesek között szerepel a neve. Roma Linda Martinez az amerikai csapat egyik legkevésbé rutinos tagja, de alaposan felkészült a coloradói edzőtáborban, és okozhat meglepetést az öt éve bokszoló reménység.
Az angol Amy Timlin igazi sötét ló, jelentős küzdősportos karriert tudhat a háta mögött, de bokszolni csak nemrég kezdett el. A junior Eb-ezüstérmes ukrán Olga Vozsnyak, a junior Vb-bronzérmes thaiföldi Preedakamon Tintabthai, és a törökök háromszoros Eb-bronzérmese, Havanur Em van még az éremesélyesek között. A debreceni Nagy Angéla ifjúsági Eb-bronzéremmel, és junior Vb tapasztalattal érkezik Indiába.

60kg:
A junior világbajnok és a szerbiai Nemzetek Kupáján háromszor is aranyérmes kínai Jü Li-szaj az egyik legesélyesebb a roppant erős könnyűsúlyban, és eséllyel pályázik az Ifjúsági Olimpiai kvóta megszerzésére. Az amerikai Diana Estrada két és fél éve veretlen és immáron 11 év tapasztalata van a sportágban, a fiatalabb kínai versenyző nagy ellenfele lehet.
A francia Fatia Benmessahel 175 centis magassága a súlycsoportban tiszteletet parancsoló, és ifjúsági Európa-bajnoki címmel a tarsolyában érkezik Guwahatiba. Az ausztrálok legjobbja, Ella Boot csak 2015-ben váltott karatéról ökölvívásra, de egy kivételével az összes meccsét megnyerte sportágunkban. Aranyérmet szerzett a júliusi Brit Ifjúsági Nemzetközösségi Játékokon is, így meglepetésre készül Guwahatiban is.
Az ifjúsági Európa-bajnok és junior Vb-ezüstérmes koszovói Donjeta Sadiku az egyik legnagyobb ütőerővel rendelkezik, a legjobbakkal szemben is képes lehet sikerre. A vajdasági nemzetközi ifi torna aranyérmese, az indiai Vanlalhariatpuii, és a junior Európa-bajnok olasz Vittoria De Carlo is ott lesz a legjobbak között.
Az ifi Eb-ezüstérmes bolgár Aszlahan Mehmedova, az ír Marguerita Nevin, az oroszok ifi bajnoka, Tatjana Konsztantyinova, a japánok legjobbja, az ötszörös korosztályos bajnok Szeira Hamagucsi, és a lengyel Patrycja Borys is éremért utazott el Guwahatiba. A KSI versenyzője, a 17 éves Villás Veronika a lengyel és a bolgár ifi tornán is ezüstérmeket gyűjtött be a felkészülés során.

69kg:
A junior világbajnok kazah Nagyezsda Rjabec egy kisebb sérülésből felgyógyult az indiai eseményre, így az egyik legnagyobb esélyes Guwahatiban. Az angolok ifjúsági Európa-bajnoka Olivia Hussey idén veretlen teljesítménnyel érkezik az indiai versenyre, és szintén az első helyet célozta meg.
Vu Suang a kínai csapat egyik legerősebb tagja, aki első nemzetközi tornáján szerepel, de hazai eredményeit követően messze juthat Indiában is. Az amerikai Citllali Ortiz 8 évesen ismerkedett meg a sportág alapjaival, az esélyesek között szerepel az ő neve is. Az ír Shannon Reilly már 2013-ban is nemzeti bajnoki címet szerzett, idén az angol Olivia Hussey ellen is csak nagy csatában maradt alul.
Az ifi Eb-bronzérmes orosz Natalja Szicsugova, az ifi Eb-ezüstérmes lengyel Natalia Barbusinska, az Ahmet Cömert ifi torna győztese, a török Canser Oltu, valamint az indiaiak tehetsége, Astha Pahwa érhet éremközelbe. A KSI versenyzője, a 18 éves Budai Vivien négy magyar bajnoki címmel rendelkezik és a 2015-ös junior Vb-bronzérmét követően két súlycsoporttal lépett lejjebb.

75kg:
Az orosz válogatott legjobbja, Anasztaszija Samonova minden nemzetközi tornáját megnyerte, ahol csak elindult az elmúlt években. A junior világbajnok, kétszeres junior Európa-bajnok, valamint idén ifjúsági Eb-t nyert versenyző mindössze 17 éves, de máris a korosztály legnagyobb klasszisai között szerepel.
Karolina Mahno egy kivételes ukrán tehetség, de rendre alul maradt Samonova ellen, már négy nagy torna döntőjében kapott ki orosz ellenfelétől. Kettejük újabb csatája borítékolható Guwahatiban is, a 7 éves kora óta bokszoló ukrán alaposan felkészült ellenfeléből, és nem feltartott kezekkel lép a szorítóba.
A Brit Ifjúsági Nemzetközösségi Játékokon aranyérmes angol Georgia O’Connor, az amerikai csapat idén veretlen tagja, Sharahya-Taina Moreu, az ifjúsági Eb-bronzérmes ír Lauren Kelly, az indiai Niharika Gonella, a kazah Szaltanat Jesztajeva és a Zolotarjev torna győztes üzbég Mavluda Mavlonova szintén érmes reményekkel utazik Guwahatiba. A pécsi junior Európa-bajnok Petrovics Gabriella a sportág egyik hazai ígérete, akinek minden képessége megvan egy nagyobb sikerre a női ifjúsági világbajnokságon.

+81kg:
Az orosz Krisztina Tkacseva háromszoros korosztályos Európa-bajnok, junior világbajnok, de utolsó felkészülési versenyén meglepetésre kikapott, az ukrán Marija Lovcsinszka győzte le Isztambulban, így a 18 esztendős versenyző éhes a sikerre Guwahatiban.
A junior Vb-ezüstérmes kazah Dina Iszlambekova, és a Balkán ifi tornán aranyérmes indiai Neha Yadav szintén képesek lehetnek legyőzni az orosz-ukrán párost. A halásztelki kétszeres ifjúsági Eb-ezüstérmes, 18 esztendős Juhász Adrienn az egyik legnagyobb magyar éremesély Guwahatiban, minden komoly ellenfelével találkozott már, és korosztályában a súlycsoport legjobbjai között van.

Közelgő események