hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Információk

Immár 66. alkalommal ad otthont Debrecen a Bocskai István Nemzetközi Ökölvívó Emlékversenynek 2022. február 8. és 12. között.

Az esemény kapcsán 2022. február 3-án Debrecenben rendezett sajtótájékoztatón Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere hangsúlyozta, hogy nemzetközi és világviszonylatban is 66. alkalommal megrendezni egy sporteseményt mindenképpen figyelemre méltó. A Bocskai Emlékverseny kapcsán több évtizedes múltra visszatekintő, s nagyon jó az együttműködés a Magyar Ökölvívó Szakszövetség és Debrecen városa között, amiért köszönet illeti a közreműködőket. A város most is a helyszínt bocsájtja a verseny rendelkezésére, gondoskodik a külföldi sportolók és a bírók elszállásolásáról, s gondoskodik a nyerteseknek, illetve helyezetteknek járó hollóházi porcelán emléktárgyakról, valamint érmekről.

Tóth Zsuzsanna, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség főtitkára is fontosnak tartotta kiemelni, hogy bár a Bocskai Emlékverseny eddig is európai A-kategóriás esemény volt, hagyományai, színvonala, s a résztvevő országok száma okán az IBA beemelte új versenyrendszerébe. Idén 20 ország – köztük például Anglia, Franciaország, Ukrajna, Törökország, Szerbia, Brazília, Fehéroroszország, Csehország – több, mint 200 sportolója jelezte részvételi szándékát.

Bertók Róbert, az ökölvívó válogatott szövetségi kapitánya szerint minden magyar ökölvívó tudja, mennyire fontos a Bocskai Emlékversenyen való részvétel, ahol a boksznagyhatalmak jelentős része képviselteti magát. Ugyanakkor azzal a hírrel kezdte, hogy a magyar válogatott néhány meghatározó versenyzője, 8 felnőtt magyar bajnok – sérülés, koronavírus-fertőzöttség vagy egyéb betegség miatt – nem tud részt venni a versenyen. Ennek ellenére a felnőtt, illetve az U22-es keret nagy része jelen lesz – köztük olyan debreceni kiválóságok is, mint Bernáth Attila 51 és Bernáth László 54 kilogrammban, akiktől a kapitány komoly eredményeket vár.

Pajna Zoltán, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnökségi tagja a magyar sportdiplomácia sikerének minősítette, hogy Debrecenben kerül sor az IBA első pénzdíjas versenyére. Nagyon fontos az is, hogy a már a párizsi olimpiára készülő öklözők itt megmutathatják tudásukat. Reményének adott hangot, hogy valamennyi magyar, s köztük a debreceni sportolók teljesítménye miatt is érdemes lesz majd kilátogatniuk a nézőknek a versenyre.

Szabó Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnökségi tagja, a DVSC Ökölvívó Klub elnöke elmondta, hogy a klubban – Debrecenben és Hajdúhadházon – jelenleg összesen több, mint hatvanan sportolnak. Közülük 6 versenyző – 2 hölgy és 4 férfi – vesz majd részt az emlékversenyen. Mátrai Petra 54, dr. Győrfi Anna 63, a már említett Bernáth Attila 51, Bernáth László 54 – ők aranyesélyesek is lehetnek –, a szintén Bernáth László nevű öklöző 57 és Komjáthi András 86 kilogrammos súlycsoportban fog szerepelni.