hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Budai Flóra döntőt bokszolhat a serdülő Európa-bajnokságon

A szarajevói serdülő Európa-bajnokság hatodik versenynapján a lányoknál már az elődöntők zajlottak, amelyet Budai Flóra sikerrel vívott meg, így döntőt bokszolhat. Petrimán Patrícia és Varga Sára végül bronzéremmel zárták, míg fiú negyeddöntőseink az ötödik helyen végeztek.

A korosztályos Európa-bajnokságra Bosznia-Hercegovina fővárosában, Szarajevóban kerül sor, és a serdülők részére az esemény két év után kerül ismét lebonyolításra kontinensünkön. Ezúttal a 2007-es, 2008-as korosztály képviselői vehetnek részt a serdülő Európa-bajnokságon. A korosztályos Európa-bajnokságra összesen 78 leány és 196 fiú érkezett meg, összesen 274 fő szerepelhet a versenyen. Hazánkat összesen hét leány és tizenöt serdülő fiú képviseli a korosztályos Európa-bajnokságon.

Petrimán Patrícia igazi bokszcsaládban készülhet nap, mint nap, és a serdülő Európa-bajnokságon a nemzetközi mezőnyben is bemutatkozott. Patríciának nem jutott könnyű ellenfél, az orosz Diana Sziksztusz eddig az összes mérkőzését megnyerte, és nagy rohamokkal indította az elődöntőt. Sajnos az orosz versenyző gyorsan eldöntötte kettejük összecsapását, de Patrícia bronzérmet szerzett élete első nemzetközi versenyén.

Varga Sára az olasz Caterina Piano ellen remek győzelemmel kezdett a verseny ötödik napján, és kevesebb, mint 24 óra pihenőt követően ismét ringbe kellett lépnie a bosnyák fővárosban. A spanyol Candela Camerero Garcia sokkal magasabb volt, mint Sára, így a magyar tehetségnek csak egyetlen lehetősége volt, folyamatosan támadni. Sára az első menetben egyszer el is kapta a spanyolt, de Camerero jól alkalmazta magassági fölényét, és hosszabb kezeit. A balatonlellei versenyző harcos volt az utolsó pillanatig, ment előre nagy sebességgel, de ez a mai napon nem volt elég a technikás spanyollal szemben, így Sára is bronzérmet szerzett Szarajevóban.

Az esti programban harmadik lányunk is ringbe lépett, Budai Flóra nem bízott semmit a véletlenre, elszántan, magabiztosan kezdte az elődöntőt az olasz Amina Golinelli ellen. Támadólag lépett fel, az első menetben egyértelműen az ő akarata érvényesült, sokszor találta el olasz ellenfelét. Budai még rátett egy lapáttal a második menetben, és jobbosokkal többször okozott gondot az olasz riválisnak. A magyar versenyző nem a legmagasabb a 70kg-osok között, de ezt nagy elszántsággal pótolta, és folyamatos nyomás alatt tartotta az olasz ökölvívót, így döntőt bokszolhat az orosz Daria Plocina ellen.  

Az esti programban két fiú is érdekelt volt, de mindketten vereséget szenvedtek, így az ötödik helyen zárták az Európa-bajnokságot. Horváth László a koszovói Luan Morina ellen egy küzdelmes mérkőzést vívott, de intését követően nem tudott a megszokott ritmusában bokszolni, és pontozásos vereséget szenvedett. Papp Sándor a moldáv Pavel Zavalisin ellen a program utolsó párjában bokszolt, sokat támadott az első menetben, de a pontozók az ellenfelét látták jobbnak. A második menetben a horvát bíró teljesen feleslegesen kétszer is számolt a magyar versenyzőre, így a küzdelem idő előtt beszüntetésre került, és a moldáv jutott a legjobb négy közé.

A kőszegi Budai Flóra remek győzelmével első magyarként bejutott az Európa-bajnokság döntőjébe. Flóra az egész mérkőzés alatt koncentrált volt, és betartotta az edzői utasításokat, a döntőben orosz ellenfél vár rá. Petrimán Patrícia nem bírt orosz ellenfelével szemben, de bátorsága és küzdeni akarása példaértékű. Varga Sára nem tudta úgy felvenni a fonalat, mint előző összecsapásán, így ő is bronzéremmel zárja az Európa-bajnokságot,” foglalta össze a lányok teljesítményét Seres Attila.

„Két fiunk bokszolt az éremért az esti programban, jó volt a sorsolásuk, de nem tudtak élni a lehetőséggel. Horváth Lászlót a bíró megintette a koszovói ellenféllel szemben, harcos mérkőzést vívtak, de nem volt elég a győzelemhez. Papp Sándornak volt egy-két villanása, de ellenfele folyamatosabban bokszolt, és két rászámolás után a bíró beszüntette a negyeddöntőt. Az elődöntőben két versenyzőnk érdekelt, Jóni Rikárdó és Deli Gergő, de több esetben is csak kevésen múlt az érem, és küzdőszellemben nincs hiány,” értékelte a fiúk teljesítményét Turós Arnold.  

Közelgő események