hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Hamburgi esélyeink az ellenfelek tükrében

Az idei év legfontosabb ökölvívó eseményére, a felnőtt világbajnokságra Hamburgban kerül sor augusztus 25-e és szeptember 2-a között. A magyar válogatott Balzsay Károly szövetségi kapitány vezetésével, a kvalifikációs versenyt követően három versenyzővel harcol a helyezésekért és az érmekért a hamburgi világbajnokságon, amelyen 85 nemzet képviselői vehetnek részt.
A hamburgi világbajnokság az Altersdorfer Sportcsarnokban zajlik majd, amely hétezer néző befogadására képes. A 19. alkalommal megrendezésre kerülő felnőtt férfi világbajnokság Balzsay Károly szövetségi kapitány idei legfontosabb célja, és egyben az első nagy megmérettetések egyike a 2020-as tokiói olimpiai ciklusban.
A hamburgi világbajnokságra az Európa-bajnokságon lehetett megszerezni kontinensünkről a kvótákat, amelyre Harkovban került sor júniusban. Az európai versenyzők között 80 kvóta került szétosztásra, minden súlycsoportban a kontinensbajnokság legjobb nyolc ökölvívója szerzett részvételt a hamburgi világbajnokságra.
A harkovi Európa-bajnokságon szerepelt nyolcfős magyar válogatott három tagja, a 19 esztendős feltörekvő tehetség Kovács Richárd (64kg), a kétszeres olimpikon és kétszeres Eb-bronzérmes Harcsa Zoltán (75kg) és a korábban ifjúsági Eb-ezüstérmes Hámori Ádám (91kg) kvalifikált a hamburgi világbajnokságra. A Vb felkészülés Tatán remekül sikerült, és a kesztyűzés a dominikai válogatott tagjaival plusz tapasztalatokat jelentett a válogatottnak.

64kg:
A 64 kilósok mezőnyében a kubai Andy Cruz számít az elsőszámú favoritnak, aki az 56 kilóból lépett felfelé két kategóriát 2015 év végén. A Pánamerika-bajnok ökölvívó azóta minden AOB és WSB meccsét megnyerte, és 22 éves kora ellenére elegendő tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy a verseny végén aranyérmes legyen.
Kihívókban nem lesz hiány, a németek riói olimpiai bronzérmese Artem Harutyunyan hazai világbajnokságon vehet részt, az egész év folyamán csak erre az eseményre készült. Az örmény Hovhannesz Bacskov Európa-bajnokként érkezik Hamburgba, ahol nagyon magabiztos teljesítménnyel utasította maga mögé az egész mezőnyt.
Az olimpiai bronzérmes és Európa-bajnok orosz Vitalij Dunajcev címvédőként érkezik a hamburgi Vb-re, amelyen csak szabadkártya révén vehet részt, a harkovi kontinensviadalon ugyanis az ír Sean McComb legyőzte a selejtezők alatt. Az ír ökölvívó mellett a Brit-szigetekről érkezik az angol Luke McCormack, aki U22-es Eb-címet és felnőtt Eb-ezüstöt szerzett ebben az évben.
Az ázsiai kontinens bajnoka az üzbég Ikboldzson Holdarov mindössze 20 éves, de képes lehet a legjobbakkal szemben is a győzelemre. A mongolok sokszoros érmese, Chinzorig Baatarsukh és a kazah Bekdaulet Ibragimov is a technikás versenyzők közé tartoznak, az éremesélyesek között szerepelnek.
A riói olimpiai ezüstérmes kubai származású azeri Lorenzo Sotomayor nincs top formában, de magassági fölényét könnyen éremre cserélheti Hamburgban is. Az amerikai kontinens másodikja, a dominikai Elvis Severino Rodriguez, a londoni olimpiai bronzérmes Evaldas Petrauskas, az amerikai Freudis Rojas, a Pánamerika Játékok győztes csecsen származású kanadai Arthur Biyarslanov és a lengyelek harcosa, Mateusz Polski egyaránt képes lehet jobb sorsolás mellett eljutni a végjátékig Hamburgban.
Nagy Lajos tanítványa, a nyíregyházi Kovács Richárd mindössze 19 éves, de harciasságát bizonyította az U22-es és a felnőtt Európa-bajnokságon is idén. A legjobbakkal is szoros mérkőzéseket vívott az idén rengeteget fejlődött nyíregyházi tehetség, akinek a hamburgi lesz természetesen élete első felnőtt világbajnoksága.

75kg:
A középsúlyban a világbajnokság előtt öt versenyző sérült meg, így a mezőny részben tartalék ökölvívókkal lett feltöltve. Öt klasszis emelkedik ki a mezőnyből, mindannyian képesek lehetnek a világbajnoki címet megszerezni Hamburgban.
Az Európa-bajnok és U22-es Eb aranyérmes ukrán Olekszandr Hizsnyak energikus stílusa mindenkinek komoly kihívás lehet Hamburgban. A több mint másfél éve veretlen Ázsia-bajnok üzbég Iszrail Madrimov lehet talán a legnagyobb ellenfele Hamburgban, aki idén az olimpiai bajnok kubai Arlen Lopezt is legyőzte magabiztosan.
A kubai címvédőként érkezik a versenyre, de idén számos vereséget szenvedett a World Series of Boxing küzdelmeiben. Lopez a WSB döntőben legyőzte az Astana Arlans Kazakhstan szupertehetségét, a 20 éves Abilhan Amankult, de a feltörekvő kazah nem volt akkor egészséges. Amankul felgyógyult, és képességeit mindenképpen mutatja, hogy felnőtt mérkőzéseken eddig mindössze két vereséget szedett össze.
A 2015-ös orosz Európa-bajnok és riói olimpikon Pjotr Hamukov lehet még a nagy ötösfogat utolsó tagja, de az aranyéremre az ő esélyei kevesebbek ezúttal. A korábban Vb-bronzérmes és Ázsia Játékok győztes indiai Vikas Krishan Yadav sok sérüléssel kellett megbirkózzon ebben az évben, de Hamburgba már egészségesen érkezik.
Az európai ökölvívók közül az Eb-ezüstérmes kazah származású azeri Kamran Sahszuvarli, a holland Max Van der Pas, a német Silvio Schierle, és az olasz Eb-bronzérmes Salvatore Cavallaro okozhat meglepetéseket. A kolumbiai WSB versenyző Jorge Vivas, a kameruni Afrika Játékok győztes Dieudonne Wilfried Seyi Ntsengue, az egyiptomi Vb-bronzérmes Hossam Hussein Bakr Abdin és a guatemalai Lester Martinez képes lehet a legjobbak ellen is meglepetéseket okozni.
A magyar válogatott legrutinosabb versenyzője, Harcsa Zoltán kétszeres olimpikonként, kétszeres Eb-bronzérmesként, Vb-ötödikként érkezik Hamburgba, amely már a negyedik felnőtt világbajnoksága lesz a 25. születésnapja előtt. Riót követően az érettebb ökölvívást mutató versenyzőnk sokakkal szemben győzelmi esélyekkel lép ringbe Hamburgban.

91kg:
Az oroszok olimpiai-, világ-, és Európa-bajnoki címvédője Jevgenyij Tyiscsenko a harkovi kontinensbajnokságon nem volt kiemelkedő formában aranyérme ellenére sem. A több kérdőjeles győzelmet arató orosz ökölvívó magassági fölényével, és hosszabb kezeivel sikert arathat Hamburgban is, de ehhez lesz némi szava két nagy ellenfelének, az olimpiai ezüstérmes és háromszoros Ázsia-bajnok kazah Vaszilij Levitnek, és a Vb-ezüstérmes kubai Erislandy Savonnak is.
Az amerikai kontinens legjobbjai, a Vb-bronzérmes argentin Yamil Alberto Peralta, a veterán kolumbiai Deivis Julio Blanco és a kétszeres olimpikon ecuadori Julio Cesar Castillo hosszú évek óta szerepelnek kiemelkedően a legfontosabb eseményeken. Új-Zéland, és az egész óceániai régió legjobb versenyzője, a Brit Nemzetközösségi Játékokon aranyérmes David Nyika idén veretlen, és roppant érett ökölvívása akár érmet is hozhat neki Hamburgban.
Az európai kontinens legjobbjai, az U22-es Európa-bajnok francia Paul Omba Biongolo, az angolok jamaicai származású üstököse, az Eb-ezüstérmes Cheavan Clarke, az Eb-bronzérmes holland Roy Korving, a bakui Európa Játékok aranyérmese, az azeri Abdulkadir Abdullajev és a német Igor Teziev képes lehet eljutni akár az elődöntőkig is.
A londoni olimpikon indiai Sumit Sangwan néhány rosszabb évet tudhat maga mögött, de új súlycsoportjában egy ezüstéremmel tért vissza az Ázsia-bajnokságon. Az üzbég szövetségi kapitány egyik legnagyobb gondja a nehézsúly, az ifjúsági Ázsia-bajnok 19 éves Szandzsar Turszunov próbálja betölteni az űrt.
Varsányi Áron tanítványa, a kőszegi Hámori Ádám 2011-ben junior Európa-bajnok, majd 2013-ban ifjúsági Európa-bajnoki ezüstérmesként csillogtatta meg tehetségét. Az idei évben sokat fejlődött, és két szép győzelmet aratva a legjobb nyolcig verekedte magát a harkovi Európa-bajnokságon, ahol csak az orosz klasszis Tyiscsenko tudta megállítani egy szoros összecsapáson.

Közelgő események