hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Minimális cél a maximum

Tegnap elutazott Hamburgba, az elit világbajnokságra a háromtagú magyar válogatott, amelynek tagjai – Kovács Richárd, Harcsa Zoltán és Hámori Ádám – közül bárki okozhat kellemes meglepetést a Hansa-városban. Erdei Zsolt, a MÖSZ elnöke azonban nem kíván fölösleges terhet rakni versenyzői vállára.

– Nekem a csapattal szemben az az elvárásom, hogy mindenki hozza ki magából a maximumot, és úgy jöjjön le a szorítóból, hogy nem maradt benne egyetlen másodperc sem. Olyasmit nem szeretnék látni, hogy az illető egy vesztes meccs után úgy távozik a ringből, hogy még benne maradt egy-két menetre való energia – mondta Erdei Zsolt amatőr és profi világbajnok, a Magyar Ökölvívó-szakszövetség elnöke, aki kikísérte a Liszt Ferenc Repülőtérre a hamburgi elit világbajnokságra elutazó, Kovács Richárd (64 kg), Harcsa Zoltán (75 kg) és Hámori Ádám (91 kg) alkotta csapatunkat, s amelyet ifjabb Balzsay Károly szövetségi kapitány, továbbá Alvics Gyula és Nagy Lajos edző kísér, s Oláh Attila csapatvezető irányít. – Persze, ha a bokszolónk úgy is nyert, hogy nem kell kiadnia magából mindent, az is rendben van, de azt szeretném, ha beleadna apait-anyait, életre-halálra küzdene, kihozná magából tudása, képességei legjavát.

– Hamburg Erdei Zsolt kedvenc városa, itt profiként sohasem kapott ki – igaz, máshol sem, leszámítva a 2013. március 30-án, Monte Carlóban az orosz Gyenyisz Gracsovtól elszenvedett megosztott pontozású, erősen vitatható vereséget.

– Tíz évig laktam Hamburgban, a Hansa-város tulajdonképpen a második otthonom, majdnem úgy ismerem, mint Budapestet, nem lennék elveszve, a nyelvet is beszélem, azaz, szinte hazai környezet. Sajnos, mégis itthonról kell figyelemmel kísérnem a világbajnokság történéseit, vannak egyéb teendőim, de lélekben a fiúkkal leszek. A felkészülés során igykeztünk minden olyan feltételt biztosítani, amely meghozhatja Harcsa Zoliéknak a sikeres szereplést.

– 2009-ben, Milánóban szerzett érmet legutóbb magyar amatőr bokszoló világbajnokságon, a kisváltósúlyú Káté Gyula személyében. Egy dobogós helyezés Hamburgban óriási meglepetés lenne, vagy benne van a pakliban?

– Nagyon örülnék egy éremnek, azt gondolom, hogy jó sorsolással benne van a pakliban, de ha a realitás talaján állunk, akkor nem biztos, hogy ez a papírforma. Szóval, kapóra jönne egy jó sorsolás, de ha már itt tartunk, jó sorsolással a három fiú bármelyike eljuthat a dobogóig. Mindegyikükben van annyi képesség, ezek mindhárman nagyon jó gyerekek. Olyanok, akikre a jövőt is építhetjük, hiszen Kovács Ricsi tizenkilenc éves, Hámori Ádám huszonkettő, Harcsa Zoli pedig a maga 24 évével a korelnök. Fiatalok, jó ütőerővel rendelkeznek, nem ijednek meg a saját árnyékuktól. Ők jelentik a jövőt, s ha már most összejön nekik valami, az olyan alapot jelentene, ahonnan már el lehetne indulni komolyabb célok felé.

– Harcsa huszonnégy évesen korelnök, a trió átlagéletkora nem egészen 22 év.

– Zoli nemcsak korelnök, de 2011 óta a negyedik világbajnokságára készül. Fiatal kora ellenére rutinos, tapasztalt bunyós, akit eddig többször is a kegyeibe fogadott Fortuna, s ha most is így lesz, megszerezheti pályafutása első felnőtt világbajnoki érmét. De Kovács Ricsiben és Hámori Ádiban is nagyon bízom, hogyha jó napot fognak ki, messzire juthatnak, de én azért nem ebből indulok ki, nem akarok fölöslegesen terhet rakni a vállukra. Csak azt várom el tőlük, hogy kihozzák magukból a maximumot. Hogy aztán ez mire elegendő, azt majd péntektől meglátjuk a 7000 nézőt befogadó Sporthalle Hamburgban.

Ch. Gáll András

Közelgő események