hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Szűcs Veronika: Évek óta a világ élvonalához tartozom

Egyik legeredményesebb magyar ökölvívó bírónkat újabb megtiszteltetések érték az idei évben. Veronika korábban vezetett már világbajnoki, sőt olimpiai döntőt is, ezt a magas színvonalat pedig 2019-ben is tartani tudja.

A nagyobb világversenyekre egy országból egy bíró utazhat a meghívót pedig a világszövetség küldi, így nem kis elismerés, hogy Szűcs Veronika hosszú évek óta rendszeres résztvevője a legnagyobb tornáknak is. Korábbi sikerei után a 2019-es év is sok fontos feladattal örvendeztette meg Veronikát, hiszen az Európa Játékokon döntőt vezethetett, és már kézhez kapta a meghívót a szeptemberi világbajnokságra is.

„Minden versenyen készítenek értékeléseket a bírók működéséről, akár pontoz, akár mérkőzést vezet éppen az ember. Elég szigorú rendszerben kell megfelelnünk, illetve rendszeresen vizsgáznunk is kell, ebből a kettőből tevődik össze egy bíró teljes megítélése. Én az értékelések alapján évek óta a világ élvonalához tartozom, rendszerint a nagyobb versenyek döntőin is közreműködöm, meg vannak elégedve a munkámmal úgy mint vezetőbíró, és mint pontozó is” – nyilatkozta Szűcs Veronika.

Az amatőr ökölvívás ítészeinek nincs könnyű dolguk, a visszaélések, csalások elkerülése miatt a szervezők teljes titokban végzik a bírák kijelölését, így még a vezető bíró sem tud felkészülni egy mérkőzésre.

„Nagyon nehéz mindig, minden egyes mérkőzésen a topon lenni, hiszen alig néhány perccel az adott meccs előtt tudjuk meg, hogy ki működik közre az összecsapáson. Nincs idő az előző meccsen rágódni, vagy túlzottan előre gondolkozni, mindig csak a legközelebbi mérkőzésre koncentrálok, és ez eddig bevált. Az amatőr bíráskodásnak ez a varázsa, hogy semmire sem lehet készülni, de ez is segít abban, hogy pártatlan maradjon az ember, ez így fair” – tette hozzá Veronika.

A korábbi olimpiai és világbajnoki döntő mellett a WSB bírói mezőnyében egyedüli nőként szintén finálét vezethetett, és ez nem volt másképp az idei Európa Játékokon sem. Azonban a bírói rendszer szigorát jelzi, hogy még ezek az eredmények sem garantálják, hogy az idei világbajnokságon, vagy a jövő évi kvalifikációs tornákon, majd később az olimpián bérelt helye lenne Veronikának.

„Ezek nagyon fontos elismerések, azonban ennek ellenére sincs biztos helyem egyik világversenyen sem. Mindig jó formát kell hozni, hogy az ember lehetőséget kapjon, de ez az állandó éberség úgyis a bírói munka része, ráadásul a versenyzők és a sportág érdekét is ez szolgálja.”

Közelgő események