hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Ötkarikás szövetségi tájékoztató Tokió és Peking jegyében

A jövő évi tokiói nyári és a 2022-es pekingi téli olimpia aktualitásairól adott tájékoztatást az érintett sportági szakszövetségek főtitkárainak, vezető tisztségviselőinek Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Fábián László sportigazgató és Dósa Viktória olimpiai csapatvezető.

A jövő nyárra elhalasztott tokiói olimpia megnyitója előtt egy évvel és egy nappal rendezett fórumon Vékássy Bálint bevezetőjében emlékeztetett, hogy a téli és nyári sportágak ilyen jellegű közös eseményére igen régen került sor. Elmondta, hogy a MOB teljes gőzzel készül Tokióra, és ezt kéri a sportolóktól is. A főtitkár tájékoztatást adott a 2022-es dakari, nyári ifjúsági olimpia halasztásáról is.

Fábián László a sportszakmai aktualitásokat, feladatokat ismertette. Elmondta, hogy a COVID-19 koronavírus-járvány jelentősen átírta az olimpiai kvalifikációs menetet, rengeteg eseményt töröltek, és újaknak írják ki az időpontját. Kérésként fogalmazta meg a szövetségek új, módosított szakmai programjának leadását; a rövid verziót augusztus 3-ig, a hosszabbat ősszel várja a MOB Sportigazgatósága. Mint mondta, a tevek szerint ősztől újraindulnak a sportági konzultációk.

Az olimpiai bajnok sportvezető kitért a részvételhez szükséges minimumkövetelményekre, doppingellenőrzésekre – olimpia előtti évben 4 negatív minta –, a szűrővizsgálatok fontosságára, a sportolói szerződésekre – melyek visszaküldésének határideje augusztus 14. –, valamint a japán tocsigi prefektúra további időtartamra vonatkozó edzőtábori lehetőségeire.

Dósa Viktória ismertette a tokiói aktualitásokat, köztük kiemelte az akkreditációs lehetőségeket, melyek módosított határideje 2021. március 26.). Felhívta a figyelmet a 7 órás időeltolódásra és a hosszú akklimatizációs folyamatra. Elmondta, hogy minden sportágban új versenyprogram készül, valamint azt is, hogy a NOB egy évvel meghosszabbította a sportolói felkészülési ösztöndíjakat. Bemutatta a mesterséges félszigetre épülő olimpiai falut, melyben már lefoglalták a magyarok szálláshelyét. 

A 2022-es téli játékokkal kapcsolatban elhangzott: összesen 2892 sportoló (1576 férfi és 1316 nő) 7 sportág 15 szakágában fog megmérkőzni a 17 versenynap alatt. A nyitóünnepségre 2022. február 4-én, a záróra február 20-án kerül sor. Az olimpiai falut – melyből a sportágak helyszíneinek megfelelően hármat is kiépítenek – január 22-én nyitják meg a nemzeti csapatok számára; a helyszíni infrastruktúra kialakítása jó ütemben halad. A játékokon 109 éremosztó ceremóniát rendeznek. A versenyprogram elkészült, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jóváhagyására vár. A kínai szervezők komoly technikai megoldásokkal várják majd az olimpiai családot (például 5G-vel és felhőalapú technológiával).

Az olimpiai csapatvezető elmondta azt is, hogy a jövő évi téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak otthont adó finnországi Vuokatti készül a fiatalok fogadására, a szervezők gőzerővel dolgoznak az esemény előkészítésén.

Vékássy Bálint beszélt az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI, Sportkórház), tokiói olimpiai játékokra való sikeres felkészülés érdekében tervezett fejlesztésének támogatásáról, majd bemutatta a Magyar Olimpiai Csapat új szurkolói márkáját, amelyet a nagyközönség július 24-én, a tokiói játékok eredetileg tervezett megnyitójának napján ismerhet meg a sajtó útján.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)

forrás: http://olimpia.hu/otkarikas-szovetsegi-tajekoztato-tokio-es-peking-jegyeben

Közelgő események