hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Az ökölvívó versenyek rendezésével kapcsolatos Keretorvosi ajánlás

Magyar Ökölvívó Szakszövetség

Keretorvosi ajánlás

Érvényes: 2020. július. 31-től visszavonásig

A MÖSZ keretorvosaként kiemelten fontosnak tartom sportolóink védelmét. A COVID helyzet folyamatosan változik, várható a második hullám.

Keretorvosként támogatom a két szabadtéri ökölvívó verseny (Helvécia és Kőszeg) megrendezését és megtartását. A lehetőség szerinti 1.5 méteres távolság megtartása esetén el tudom képzelni a maszk viselésének mellőzését, azonban ha kisebb lenne a hely adottsága, akkor javaslom minden résztvevőnek a maszk viselését. A bírók védelmével kapcsolatban kötelező a ringben a védőszemüveg és maszk viselése. A ringbe csak maszkban léphet be az edző és a cutman egyaránt.

A szervezők feladata biztosítani olyan biztonsági embereket, akik felügyelik a versenyt és biztosítják az egészségügyi szabályok betartását. Amennyiben ezek nem valósulnak meg és veszélyeztetik a résztvevők biztonságát, akkor a Szövetség dönthet a rendezvény megszakítása mellett.

Az egészségügyi felügyelet és vizsgálat erre kialakított sátorban történjen, amelynek kialakítása a rendező feladata. Ugyanitt történjen a kérdőív kitöltése és testhőmérséklet mérése. Makocsai Sándor cutman és gyógymasszőr jelenléte és felügyelete mellett dr. Somogyi Péter is részt vesz az irányításban, kérem szervezők részéről a mielőbbi kapcsolatfelvételt ezügyben. A szervezők egyúttal vállalják a felelősséget a rendezvény szervezésével kapcsolatban.

Alapos triázs (hőmérséklet mérése és tünetek ellenőrzése minden edzés előtt), minden eddigi megelőzésre odafigyelve. Szakmailag indokolt lenne a versenyek előtt PCR elvégzése, azonban tekintettel a nyitott légterű helyzetre ettől jelen 2 esetben eltekinthetünk. Mivel a triázs folyamatosan működik, így több hétre minden versenyzőnél követhetőnek kell lennie. A verseny helyszínén külön sátorban javaslom a kérdőív kitöltését és a testhőmérséklet mérését. Átgondolva a versenyre érkezők korcsoportos összetételét javaslom ezen a két versenyen, hogy fiatalabb korosztályok is versenyezhessenek a felnőtt és ifjúsági versenyzők mellett, mivel ősztől zárt légtérben nem látok erre reális esélyt (lásd alább).

A zárt légterű versenyekkel kapcsolatban nem tudok ilyen rugalmasan hozzáállni. A PCR teszt nemzetközileg is alkalmas protokoll, amely védi a versenyzőket az esetleges fertőzéstől, a járvány kirobbanásától. Hazánkban is el kellett több hónapnak telni, amire kitisztult a kép a tesztek alkalmazásával kapcsolatban. Jelenleg 5 napon belül elvégzett 48 órás időtartamot meghaladó 2 db PCR teszt indokolt a fertőzésgyanús esetekben illetve a nemzetközi sportversenyek előtt is ez ajánlott. Ennek az ára változó, a Semmelweis Egyetem alkalmazott KIT esetén 27.000 Ft. A serologiai tesztek sokszor álpozitív eredményt adnak, így alkalmazhatóságuk és jelentőségük csökken.

A látogatható országok listája a kormányrendelet alapján, nyomon követhető. Hazai megrendezésű nemzetközi versenyek részvétele speciális felkészülést és intézkedéseket kíván, így ennek megvitatása és kidolgozása szükséges, minden esetben kérem a vezetőségi elbírálást.

A hazai bajnokságokkal kapcsolatban  egyenlőre azt javaslom, hogy az aktuális  járványügyi helyzetet figyelembe véve tervezzünk. Várunk a védőoltásra illetve terápiás lehetőségekre, amelyek akár drámaian megváltoztathatják a prevenciós helyzetet is.

A profi sportolókkal kapcsolatban a triázs mellett a nemzetközi versenyekre való utazás előtt közvetlen javaslom a teszt elvégzését, majd a verseny előtt a protokoll szerint lesz PCR vizsgálat.

Részletezve még egyszer (korábban is közreadtuk, de fontos az ismerete és az alkalmazása):

− Minden edzés vagy verseny előtti estén a résztvevőknél történjen otthoni lázmérés, ezt dokumentálja, az edző-láz esetén jelentsen.

− Minden edzésperiódus, verseny vagy meccs előtt töltsön ki minden résztvevő egy komplex állapotfelmérő és kockázatelemző kérdőívet, ezt értékelje és iktassa a sportegyesület

Eltérés, pozitivitás esetén haladéktalanul jelezzék a keretorvosnak. − Az edzés helyszínére minden sportoló, stábtag, egészségügyi személyzet vagy egyéb munkatárs csak contactless testhőmérséklet ellenőrzést követően léphet be. Amennyiben a testhőmérséklet meghaladja a 37,3ºC-t, értesítik a helyszínen tartózkodó felelős sportági vezetőt, aki köteles az erre a célra rendszeresített, mellékelt kérdőív – megfelelő védőfelszerelésben – kitöltetéséről gondoskodni, illetve intézkedik a sportoló, stábtag vagy dolgozó további sorsát illetően, de az edzésre nem léphet be. Erről nyilvántartást kell vezetni.

− A lázas, köhögő, izom-ízületi fájdalmas, hasmenéses, gyengeség tüneteivel jelentkezőt azonnal elkülöníteni, a szükséges és indokolt lépéseket (jelentés, elkülönítés, mentőhívás, kórházi jelentkezés) megtenni, a többieknek pedig szigorúan elkerülni a tüneteseket.

− Saját arc, szem, száj érintésének kerülése

− Edzés, sporttevékenység közben a köpés földre, kézbe, kesztyűbe, bárhova abszolút kerülendő.

− Köhögés-tüsszentés hatékony elfedése zsebkendővel (annak szabályos hulladékkezelése), kézzel (utána azonnal a kéz fertőtlenítése), könyökhajlattal (a ruhák is fertőzhetnek). Vízbe-pályára orrot fújni most több, mint felelőtlenség, már veszélyeztetés.

− Minden sporteszköz, karbantartó eszköz kizárólagos használata, vagy fertőtlenítése a használat előtt és után.

− A többek által megérintett és használt tárgyakat (pl. kilincsek, asztal, székek, toll, WC, csapok stb.) rendszeresen, naponta többször felületfertőtlenítő szerrel kell megtisztítani.

− A közös helyiségekben, bejáratoknál, konditeremben egyfázisú alkoholos kézfertőtlenítő legyen kihelyezve (falra szerelve, vagy kézi adagolók formájában).

Kézmosás (legkevesebb 20 másodperc, minden területre kiterjedően) és fertőtlenítés (szárazra törült kézen) minden étkezés előtt és után, minden mosdóhasználat után, minden köhögést és tüsszentést követően, időnként csak úgy is.

-Bőrápolás, mert a fertőtlenítőktől kiszáradt, berepedezett bőr hatékonyabban viszi tovább a fertőzést.

− Sem kulacs, sem vízgép, sem isotoniás keverőedény nem lehet közös használatban, lehetőség szerint mindenki otthonról hozzon saját folyadékpótlást.

− Lehetőség szerint az öltözőhasználat teljes kerülésével, mindenki otthonról sportruházatban érkezzen a tömegközlekedés kerülésével, minél kisebb létszámban, arcvédelemmel és a higiénés rendszabályok betartásával.

− Nem ajánljuk a közös tusolók használatát, a közös felszínek és a gőz, mint fertőzést továbbító közeg miatt. Edzést követően saját törülközővel szárítkozás, saját száraz- váltóruha, majd a hazaérkezést követő tusolást javasoljuk. A régen nem használt tusolók lefolyóiban megmaradt vízben, régen használt légkondícionáló eszközökben kórokozók szaporodhatnak fel (pl. Legionella), külön fertőtlenítés, karbantartás szükséges.

− Egyéni törülközőhasználat, majd azt is hazavinni.

− Családban történt megbetegedéseket azonnal jelenteni kell az edzőnek, egyesületi vezetőnek.

Kérek minden versenyzőt és edzőt, hogy vegye komolyan a megelőzést. Nehéz az optimális prevenciós határokat megtalálni, de úgy érzem, hogy eddig sok esetben jó együttműködéssel ez sikerült.

Köszönöm a támogatást és az eddigi megértést. Értelemszerűen, ha változik a járványügyi helyzet, akkor állásfoglalásunkban változás lehet.

Tisztelettel:

dr. Somogyi Péter keretorvos

Minden verseny megrendezése és megtartása előtt szükséges kikérni dr. Somogyi Péter, keretorvos állásfoglalását, valamint a MÖSZ Főtitkárának engedélyét!

Magyar Ökölvívó Szakszövetség

Közelgő események