hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Fantasztikus csaták várhatóak 52 kilóban a 97. felnőtt országos bajnokságon

A 97. felnőtt országos bajnokság az idei év legfontosabb eseménye, amelyet a Magyar Ökölvívó Szakszövetség közösen rendez meg a Győri Gladiátor Sportegyesülettel. Az országos bajnokság egyben válogatóverseny is, így kiemelt fontossággal bír a győri esemény. Az 52 kilósok nagy csatája a bajnokság egyik legjobban várt programja, négyen majdnem egyenlő eséllyel küzdenek majd az aranyéremért.

Az ökölvívók nagyon várják a startot, amely mindenki számára a visszatérés a ringbe program nevet is viselhetné. A legtöbben hét hónapja nem léphettek ringbe, de becsületesen, nagy intenzitással készültek odahaza, klubjaikban.

A koronavírus helyzet ellenére a Magyar Ökölvívó Szakszövetség meg tudja rendezni a felnőtt országos bajnokságot. A versenyen szigorú egészségügyi és higiéniai szabályok lesznek érvényben, mint a maszkviselés, a távolságtartás, valamint a folyamatos ellenőrzés, hogy ne legyenek új Covid-19 fertőzések Győrött.

Az első országos bajnokságra még 1923-ban került sor és hét bajnokot avattak azon a történelmi eseményen. A legutóbbi magyar bajnokságra 2019 decemberében került sor Budapesten, amelyen 140 versenyző vett részt összesen, és Hámori Luca mellett Kovács Richárd vehették át a legjobb ökölvívóknak járó különdíjakat.

Az országos bajnokság háromszoros olimpiai bajnokunk, valamint kétszeres Európa-bajnokunk nevét viseli, Papp Lászó nemzetközi sikerei mellett hétszer is diadalmaskodott a nemzeti eseményen. A Magyar Ökölvívó Szakszövetség 95. születésnapját ünnepli idén, ez is tovább növeli a nemzeti esemény értékét.

Kocsis Antal, Énekes István, Szigeti Lajos, Harangi Imre, Papp Laci, Csík Tibor, Török Béka, és Kajdi János neve ismerősen cseng a szakmai tisztelőinek nemcsak Magyarországon. Az elmúlt ötven év legjobbjai a magyar bajnokságokon Gedó György, Orbán László, Botos András, Badari Tibor, Alvics Gyula, Füzesy Zoltán, Bacskai Imre, Váradi János, Isaszegi Róbert, Mizsei György, Lakatos Pál, Kovács Kokó István, Erdei Zsolt, Káté Gyula, Bacskai Balázs, Varga Miklós, Szellő Imre és Harcsa Zoltán voltak. Nevük és eredményeik kötelezi az utódokat, hogy életük legjobbját nyújtsák a magyar bajnokságon.

Győr hét évvel ezelőtt 2013-ban rendezett utolsó alkalommal felnőtt ökölvívó magyar bajnokságot. A hölgyek 53 fős létszáma mellett a férfiaknál 109 nevezés érkezett a kilenc súlycsoport küzdelmeire. Tokiói olimpiai kvótásunk, a bajai Gálos Roland nem vesz részt a magyar bajnokságon, de így is több súlycsoportban várhatóak szoros küzdelmek, és minőségi csaták.

Légsúlyban (52kg) négyen neveztek összesen, de mindannyian több mint 100 mérkőzéssel rendelkeznek, és rutinosak a nemzetközi eseményeken is. A belgrádi torna győztese, Virbán Martin, a londoni olimpiai kvalifikációs tornán szereplő Szaka István, az ifjúsági Európa-bajnok Bernáth Attila, valamint a 2015-ben Eb-bronzérmes Csóka Nándor hatalmas csatát vívhat majd egymással.

„Jól ment nagyon a felkészülés, az edzéseken nagyon odatettem magam, és tökéletesen hoztam a súlyomat folyamatosan. A magyar bajnokságon a legjobbamat szeretném nyújtani, és természetesen meg akarom nyerni a versenyt. A cél egyértelmű, a válogatott elsőszámú 52 kilósa szeretnék lenni,” értékelte felkészülését a 22 éves Virbán Martin, akinek eddig pozitív a mérlege Szaka Istvánnal szemben is.

Virbán Gábor a legrutinosabb az 56 kilósok mezőnyében, de az ifi Eb-bronzérmes Zuró Zsolt és a debreceni tinédzser Bernáth László is veszélyes lehet rá. Két fiatal tehetség, az egri Danyi Dániel és Bundovics István összecsapása várható az aranyéremért a 60 kilósok mezőnyében, amely már nem olimpiai súlycsoport.

Az olimpiai kvótához közel álló Fodor Milán és Kovács Richárd újabb párharca roppant ígéretesnek ígérkezik a 64 kilósok mezőnyében. Mindketten számos nemzetközi sikert értek már el, címvédőként Kovács Richérd érkezik Győrbe a magyar bajnokságra.

„Szeretném megvédeni a bajnoki címem. Remekül érzem magam, és jók sikerült a felkészülés is. Minél jobb teljesítményt szeretnék nyújtani, hiszen a következő év rendkívül fontos lesz a kvalifikáció miatt. Bízom benne, hogy célba tudom még venni a tokiói olimpiát,” nyilatkozta a rutinos Kovács Ricsi, aki már 140-szer lépett ringbe pályafutása során.

„Nagyon szeretnék végre már bokszolni, és megnyerni a bajnokságot, amelyet már hetek óta várok. A célom természetesen az aranyérem, meg akarom mutatni mindenkinek, hogy az olimpiára készülök. Magabiztos, egyértelmű győzelmeket akarok a győri versenyen,” mondta magabiztosan Fodor Milán, aki egy lépésre áll az olimpiai kvótától a félbeszakadt európai olimpiai kvalifikációs tornán.

A Vasas kiválósága, Kozák László még csak 22 esztendős, de már nyolc év nemzetközi rutinnal rendelkezik. Címvédőként esélyesnek számít Pócza Milossal, Sárközi Attilával, Jankó Krisztiánnal, Szamkó Zsolttal, és Botos Károllyal szemben is.

„Várhatóan minden nap kell majd bokszolnom a magyar bajnokságon, aminek nagyon örülök. Lesznek nehéz ellenfeleim, így 100%-ot kell kihoznom magamból. A felkészülés jól sikerült, nem volt sem sérülésem, sem betegségem, így teljes erővel tudtam készülni a magyar bajnokságra. A célom idén is az aranyérem, hogy a jövő évi világkvalifikáción is én képviselhessem Magyarországot a 69 kilóban,” reménykedik a Vasas legjobbja, Kozák László a magyar bajnokság kezdete előtt.

A harc a megüresedett középsúlyú (75kg) trónért szintén izgalmasnak ígérkezik, Hegyi Barnabás visszatérése nagy feladatok elé állíthatja a korábbi időszakban remek teljesítményt nyújtó Cservenka Róbertet, és Oroyovwe Isaacot. Benkő László is szerzett már felnőtt magyar bajnoki címet a nevezettek közül.

A kvalifikációs tornán induló Tallósi Péter és a tavalyi világbajnoki résztvevő Kovács Pál csatája várható a félnehézsúlyban (81kg), amelyben lesznek hiányzók is. A főiskolai világbajnok Hámori Ádám abszolút esélyese a nehézsúlynak (91kg), míg a szupernehézsúlyúak (+91kg) között Nagy Bence és a 18 éves junior Eb-ezüstérmes Kiss Hunor Levente csatája várható.

„Győzelmet várok magamtól, keményen edzettem az elmúlt időszakban, és már alig várom, hogy ismét ringbe lépjek. A sok edzés után végre bunyózhatok is. Bízom benne, hogy a következő hetekben, hónapokban helyreáll a rendszer, és a világ is, aztán készülhetünk a nemzetközi eseményekre is,” mondta a motivált kőszegi Hámori Ádám a rajt előtt.

Közelgő események