hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Huszonhét selejtezős párral kezdődött a 97. felnőtt országos bajnokság Győrött

A megnyitóünnepségekkel, és az első versenynappal megkezdődött a 97. felnőtt országos bajnokság Győrött. Az első versenynapon 27 párra került sor, a váltósúly (69kg), a középsúly (75kg), a félnehézsúly (81kg), a nehézsúly (91kg) és a szupernehézsúly (+91kg) küzdelmei zajlottak.

A tét a legjobb nyolc közé jutás volt az első napon, a győztesek egy lépéssel közelebb kerültek a hőn áhított éremhez. Cservenka Róbert a nap mérkőzésén győzedelmeskedett, de a fiatalok közül Baracsi Dániel és Kiss Hunor Levente is bizonyította tehetségét. Utóbbi a nap utolsó párjában elsöprő lendülettel győzte le ellenfelét.

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke Dr. Bajkai István megnyitójában kiemelte, remek csatákat vár a versenyzőktől, és köszöntött minden tisztségviselőt, résztvevőt. Külön megköszönte a győri városi vezetésnek a szervezést, és a kiváló helyszín biztosítását. Petrov Iván, Győr városának sportért felelős polgármesteri biztosa is köszöntötte az összes jelenlévőt, sok sikert kívánva minden versenyzőnek.

Az országos bajnokság egyben válogatóverseny is, amelyet minden résztvevő nagyon várt, és a koronavírus járvány ellenére igazi visszatérés az összes ökölvívónak. A versenyen szigorú egészségügyi és higiéniai szabályok vannak érvényben, mint a maszkviselés, a távolságtartás, elkerülendő az új fertőzéseket.

Az országos bajnokság háromszoros olimpiai bajnokunk, valamint kétszeres Európa-bajnokunk, Papp László nevét viseli. A Magyar Ökölvívó Szakszövetség 95. születésnapját ünnepli idén, ez is tovább növeli a nemzeti esemény értékét. A négynapos eseményen összesen 41 hölgy és 85 férfi versenyző szerepel, és 19 bajnokot avatnak majd szombaton.

A nap mérkőzése

Cservenka Róbert a 2017-es ifjúsági Európa-bajnokságon a negyeddöntőig menetelt, majd 2019-ben a Bocskai emlékverseny döntőjében Harcsa Zoltánt is legyőzte. A 21 éves pécsi versenyző a Papp László Ökölvívó Akadémiát képviselő Vánczku Attila ellen lépett ringbe, aki komoly csatára késztette a középsúly (75kg) egyik esélyesét. Az első menet belharcait követően mindkét versenyző többet talált a másodikban, férfias küzdelmet láthatott a szakma az egyik legerősebb súlycsoport első fordulójában. Cservenka igyekezett nagyobb sebességre kapcsolni, és Alvics Gyula tanítványa legyőzte ellenfelét, de Vánczku Attila is megérdemel minden elismerést a mai napon nyújtott teljesítményét követően.

A nap összefoglalója

A magyar válogatott egyik oszlopos tagja, Kozák Lászlót már az első párban szólították, a váltósúly (69kg) fő esélyese a Győri Gladiátor ökölvívója, Sárközi Attila ellen végig bokszolta a kilenc percet, de nagyobb technikai tudása meghozta számára a győzelmet. Egy másik hazai ringben versenyző bokszoló, Gerzsenyi István nagy sebességgel kezdett a Vasas-Süllős színeit képviselő Hunyadi Alex ellen, és számoltatott ellenfelére már az első menetben. Gerzsenyi gyors győzelmet aratott, miután riválisa edzői bedobták a törülközőt, így eldőlt, lesz győri versenyző a súlyban a legjobb nyolc között.

Az érdi Pócza Milos a tavalyi magyar bajnokságon ezüstérmes volt tizenkilenc esztendősen, azóta sokat fejlődött, amelyet bizonyított is a győri eseményen. Nem volt könnyű dolga az ifjúsági magyar bajnokságon ezüstérmes Horváth Milán ellen, de több lábmunkával rendre megtalálta a legjobb szögeket. A második menet végén Horváth Milánnak volt néhány nagyon tiszta találata, de Pócza felpörgette a ritmust, és legyőzte ifjabb riválisát.

A kőbányai Oroyowve Isaac az egyik fő aranyvárományos a középsúlyban (75kg), miután kétszeres olimpikonunk, Harcsa Zoltán visszavonult. A 26 esztendős rutinos versenyző nagy lendülettel kezdte az összecsapást Holler János ellen, és a mérkőzésvezető gyorsan beszüntette az összecsapást. A negyeddöntőben a következő ellenfele a korábbi magyar bajnokságokon Harcsával nagy csatákat vívó Hegyi Barnabás lesz, aki visszatért a mezőnybe, de az első körben nem élete formáját mutatta Gazsó Márk ellen.

A Vasas-Süllős versenyzője, Lokár Márk titkos esélyesként érkezett Győrbe, a félnehézsúly (81kg) egyik legjobbja. Már az első menetben igyekezett közelről bokszolni és a távolságot csökkenteni a KSI versenyzője, Kiss Dániel ellen, aki szép kontrákkal jelezte, mérkőzésben van. Kissnek többször kellett az orvosi sarkot felkeresnie, és a vérző versenyzőt a ringorvos leléptette. A 19 éves Baracsi Dániel technikás bokszot bemutatva győzte le a támadó szellemű Vörös Gergelyt, bizonyítva tehetségét. A súlycsoport 2019-es Vb-résztvevője, Kovács Pál magabiztosan kezdte menetelését, Hirschler Ferenc ellen bizonyult jobbnak.

A nehézsúlyban (91kg) egyetlen összecsapásra került sor, de az igazi férfias csatát hozott a kőbányai Kovács Krisztián, valamint a Vasas-Süllős versenyzője, Brajercsik Attila között. Előbbi többször talált tisztán, főként a harmadik menetben, és megérdemelt győzelmet aratott a nagy hőfokú mérkőzésen. A junior Eb-ezüstérmes ifjúsági magyar bajnok Kiss Hunor Levente ugyan csak 18 esztendős, de bizonyította tehetségét, elképesztő sebességgel dolgozott, és gyors győzelmet aratott Tóth Gábor ellen.

A nap interjúja

„Bemelegítés volt az első mérkőzésem, igyekeztem gyorsan felvenni a ritmust, és követni az edzői utasításokat, hogy minden a terveknek megfelelően menjen. A következő ellenfelem sokkal nehezebb lesz, Hegyi Barnabás, de jöjjön bárki, a célom az aranyérem. Sok kemény ellenfelem volt az elmúlt években, képes vagyok mindenkit legyőzni,” nyilatkozta Oroyowve Isaac könnyen győzelmét követően.

Közelgő események