hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

A Magyar Olimpiai Bizottság elnökének, Kulcsár Krisztiánnak a bokszüzenete: „Ragadjátok meg a jelenlegi nagy lehetőséget”

Óriási megtiszteltetés a megújuló hazai ökölvívósport számára, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Kulcsár Krisztián is tiszteletét tette a 97. felnőtt országos bajnokságon Győrött. Versenyzőként olimpiai ezüstérmes, világbajnok és Európa-bajnok párbajtőrvívónk 2017 májusa óta a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, aki minden sportágban nagy tiszteletnek, és elismerésnek örvend.

Kulcsár Krisztián őszintén nyilatkozott a Magyar Ökölvívó Szakszövetségnek a felnőtt országos bajnokság izgalmas elődöntői közben. „Ragadjátok meg ezt a jelenlegi nagy lehetőséget” – üzente a teljes magyar bokszcsaládnak a győri magyar országos bajnokságon.

„Az én sportágam a vívás volt, amely nagyon közel áll a bokszhoz, a küzdelem ott is elsődleges, de nagyon örülök neki, hogy ott nem kaptam olyan pofonokat, mint amilyeneket ti adtok egymásnak a ringben. A tőr és a kard konvencionális fegyvernemek, a párbajtőr úgynevezett kombat fegyver és talán a legközelebb áll az ökölvíváshoz.

Nagyon szurkolok az ökölvívásnak, a sikeres megújuláshoz, nagy tisztelője vagyok a sportágnak. Az ökölvívás rengeteg gyereket tud bevonzani, amelyre kevés sportág képes jelenleg, ebben mindenképpen lehetőségeket látok.

Nagy hagyományaitok vannak és itt nemcsak a háromszoros olimpiai bajnok Papp Lacira gondolok. Az én korosztályomban is remek ökölvívók voltak az 1990-es években, mint Kovács István vagy Erdei Zsolt, a bokszcsaládot pedig némileg belülről is ismerem.

Az elmúlt években a magyar ökölvívás nem teljesített jól, rengeteg problémával küszködött, ezt mindannyian tapasztalhattuk. Az természetes, hogy minden sportágban vannak hullámvölgyek, egyszer jobb korosztálya van, aztán egy kicsit gyengébb, de az ökölvívás nagy lejtmenetbe került az elmúlt egy évtizedben.

Hosszú idő után most lehetősége van a sportágnak a megújulásra, dr. Bajkai István elnök és szakmai csapata megindult egy új úton.

A leghátrányosabb társadalmi rétegekben az ökölvívás mindig is népszerű volt, erre tudatos kampányt lehet felépíteni. Minél több társadalmilag hátrányosabb helyzetű fiatalt kell integrálnunk a sportba, ez a Magyar Olimpiai Bizottság álláspontja, ebben az ökölvívás fontos szerepet tölthet be.

Vannak különböző programok az Európai Unióban, pályázatok, amelyekre érdemes fókuszálni, és megcélozni a jövőben. A sport önmagában is egyfajta egészségmegőrzés, ez üzenet lehet az új nemzedéknek.

A Magyar Olimpiai Bizottság igyekszik támogatni a Magyar Ökölvívó Szakszövetség munkáját, és ez a kapcsolat most kölcsönösen partneri. Úgy gondolom, hogy a siker a jövőben azon múlik, hogy a klubok milyen támogatást kapnak, az edzők mennyire tudnak csak a feladatukra figyelni, és mennyi gyereket tud a sportág bevonni.

A legfontosabb, hogy minden szakmai területen azok dolgozzanak, akik a saját területükön a legnagyobb szakmai tapasztalattal rendelkeznek. Mindenkit hagyni kell dolgozni, az elnök irányítson, a pénzügyes a saját szakmai részéért feleljen, és így tovább, ez a siker titka hosszútávon.

Ha egy mondatban kellene összefoglalnom a jelenlegi helyzetet, azt mondanám ragadjátok meg ezt a nagy lehetőséget, amely most a sportágatokban kínálkozik,” mondta el véleményét a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Kulcsár Krisztián.  

Közelgő események