hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

A magyar bajnokságok legemlékezetesebb pillanatai – 97 évvel ezelőtt, 1923-ban rendezték az első nemzeti versenyt

A 2020-as magyar ökölvívó bajnokságok kiírásra kerültek minden korcsoportban, így érdemes visszatekinteni a versenyeink múltjára, amelyek már közel száz évet ölelnek fel. Az első magyar bajnokságra 97 évvel ezelőtt, 1923-ban került sor Budapesten, és hét győztest avattak a történelmi eseményen.

Tizenhárom évvel az első nemzeti bajokság előtt, 1910. december 2-án először rendeztek Magyarországon súlycsoportokra osztott versenyt. 1912. február 11-én a Műegyetem aulájában megrendezték az első nemzetközi egyéni versenyt, de a fejlődést az első világháború megtörte, nemcsak hazánkban, hanem szerte Európában.

Az első világháborút követően lassan megújult a bokszélet, 1920 tavaszán megalakult a Magyar Birkózók Szövetsége, ezen belül augusztus 8-án létrejött a bokszoló-szakosztály, amelynek elnöke Dr. Tatics Péter, főtitkára Dr. Rendek Károly lett. Az első jelentősebb hazai esemény az 1923. április 1-jén nyolc súlycsoportban megrendezett Budapest-bajnokság volt.

Az év végén, 1923. december 22-én rendezték meg az első felnőtt magyar ökölvívó bajnokságot hét súlycsoportban. Az eseményre Budapesten került sor, és a bajnoki aranyérmek öt klub között oszlottak meg. A III. kerületi TVE három aranyéremmel az első magyar bajnokság legeredményesebb csapata lett.

Az első győztesek közül többen szerepet kaptak a válogatott csapattalálkozókon, amelyeket 1924-ben indított a hazai szövetség. Az első bajnoki aranyérmeseink közül Vörös Pál jogot szerzett a párizsi olimpiai részvételre is. Klubja, a Lapterjesztők finanszírozta minden költségét, már a francia fővárosban tartózkodott, de betegen nem tudott elindulni az olimpiai boksztornán, viszont győzelmeket szerzett a válogatott csapattalálkozókon 1924-ben.

A győztesek listája az első 1923-as magyar bajnokságról

Légsúly (50,8kg): Schuldiener Miklós, Spárta

Harmatsúly (53,5kg): Jávorszky Aladár, III. kerületi TVE

Pehelysúly (57,2kg): Bernwallner Andor, III. kerületi TVE

Könnyűsúly (61,2kg): Vörös Pál, Lapterjesztők

Váltósúly (66,7kg): Pakurár Szilárd, Ferencváros

Középsúly (72,6kg): Szabó Ede, III. kerületi TVE

Kisnehézsúly (79,4kg): Frank József, TTC

Közelgő események