hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

A tagszövetségek lázonganak, az európai kvalifikációt június 4–8. között rendezik

A NOB munkacsoportja (az IOC Boxing Task Force) hétfőn úgy döntött, hogy június 4. és 8. között bonyolítja le (azaz folytatja) a viadalt, de a pontos helyszínt csak március 1-jén nevezi meg, és az utolsó információk alapján az mégiscsak ismét London lehet. (Az angolok a csatorna túloldalán gőzerővel zajló oltási program miatt hajlanak újra a rendezésre, de a németek mellett a magyar szövetség is jelezte, hogy szívesen otthont adna a tornának.)

Az AIBA-ban, a nemzetközi szövetségben áll a bál, mégpedig a NOB olimpiai kvalifikációt érintő módosításai miatt, miután az ökölvívás tokiói versenyeit koordináló munkacsoport másfél hete úgy döntött, hogy az eredendően júniusra halasztott világselejtezőt egyszerűen eltörli, és azt is kitalálta, hogy 2017-ig visszamenően a világranglista alapján tölti fel a nyári játékok mezőnyét.

Annyiban van a döntésnek logikája, hogy a világjárvány az eredeti (mármint az eredeti idei) időpontokban sem garantálja a kontinentális selejtezők megtartását – az afrikait és az ázsiai-óceániait még a Covid–19 előtt lezárták, az európai tavaly márciusban Londonban félbeszakadt, az amerikait el sem kezdték, az előbbi folytatását áprilisról eltolták júniusra, az utóbbit májusban Buenos Aires rendezheti meg –, márpedig boksztornák a sportolók egészsége védelmében csak 30 napos különbséggel rendezhetők. És mindjárt kezdődik az olimpia.

Ezért aztán a világselejtezőt már képtelenség betuszkolni a nyár eleji európai selejtező és a július 23-án fellobbanó láng közé. Így viszont azok, akiknek ez lenne, pontosabban lett volna az utolsó kvótaszerzési lehetőségük, mi több, egy éve erre treníroznak, most joggal érzik magukat átverve.

Mint például a magyar ökölvívók is, hiszen a világranglistán egyiküket sem jegyzik elég magasan. És így vannak ezzel sokan a más nemzetbeliek közül is.

Ezért lázadozik a tagországok érdekeit néző nemzetközi szövetség, amely új elnökével, az orosz Umar Kreljovval amúgy éppen közeledne a NOB-hoz, de most úgy érzi, hogy kénytelen újabb frontot nyitni. De majd csak Tokió után, ha már az olimpia ökölvívótornájához párját ritkító módon még érintőlegesen sem lehet köze.

A magyar ökölvívás az 57 kilós Gálos Roland révén egy olimpiai kvótát már jegyez, és a bajai fiún kívül még három esély él a 2020 márciusában a járvány miatt félbeszakított londoni európai selejtezőben. A lengyel Damian Durkacz ellen közvetlenül a kvótáért bokszoló Fodor Milán (63 kg) mellett Pribojszki Kata (60 kg) és Nagy Tímea (75 kg) is áll még, ők spanyol, illetve orosz riválissal találkoznak, de még ez sem elég a kvótához.

Közelgő események