hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Szűcs Veronika – Nagy megtiszteltetés volt világbajnoki döntőt vezetni Kielcében

Korábbi magyar bajnokunk, Szűcs Veronika az egyik legtapasztaltabb magyar bíró, aki már másfél évtizede vesz részt a nemzetközi eseményeken. Bírói karrierjének csúcspontjai a 2012-es londoni olimpia, valamint a 2017-es felnőtt férfi világbajnokság voltak. Szűcs Veronika képviselte a magyar bírói kart a kielcei ifjúsági világbajnokságon jelentős szakmai sikerrel. Az ifjúsági világbajnokság magyar szereplője az 52 kilós férfi döntőt, az egyik legjobban várt csatát vezethette az utolsó versenynapon.

„A Covid-19 nagyon hátráltatja a sportversenyek biztonságos megrendezését, de üdítő kivétel, hogy a lengyel szervezők profi körülményeket biztosítottak a nagylétszámú verseny lebonyolításához. Példát mutattak, hogy kellő felkészüléssel és szervezéssel lehet versenyeket lebonyolítani ebben a világjárvány alatt is.

A versenyzők mellett a bíróknak is megteremtették a feltételeket, hogy nyugodt légkörben dolgozhassunk. A szállás, az étkezés és a szervezés is kiváló volt Lengyelországban. A versenyzők jelentős részén érezhető volt a mérkőzéshiány, ennek ellenére a bokszolók teljes erőbedobással és összpontosítással küzdöttek egymással, sajnos a közönség buzdítása nélkül.

Számomra érdekes tapasztalat volt megismerni ezt a magyar korosztályt is versenyzés közben. Az utóbbi években én az elit korcsoportnál működtem, mint pontozó és vezetőbíró, ezért volt új élmény ezeket a fiatalokat is látni, hogy hogyan bokszolnak. A magyar csapaton sajnos látszik, hogy lemaradásban vannak, főleg a meccsrutin az, ami hiányzik.

Aminek viszont nagyon örülök és szerintem a jövő egy ígéretes tehetsége, persze megfelelő menedzseléssel, a +91kg-os bronzérmesünk, Kiss Levente. Ezen kívül majdnem lett egy másik bronzérmünk is, de mivel most újra lehet a versenyeken óvni, így ez az új szabály értelmében ezt a mérkőzést utólag elveszítettük, mert elfogadták az óvást.

Kielcében volt egy-két nagyon tehetséges, ügyes versenyző. A nőknél főleg az indiai csapat remekelt, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy nagyon sok ország sajnos a jelenlegi vírus helyzet és egyéb okok miatt nem tudott részt venni a versenyen. A fiúknál az orosz, az ukrán, az üzbég és a kazah vonal dominált, ami nem lepett meg, hiszen a felnőtt mezőnyben is nagyon jók. Semleges bíróként 2019-ben az orosz bajnokságban működtem, ami hatalmas megtiszteltetés volt számomra.

Figyelmet érdemel a férfi 60kg-os döntő japán résztvevője, Reito Tsutsumi, aki a nála jóval kedvezőbb fizikai adottsággal bíró kazah versenyzőt győzött le. Szinte minden résztvevő országnak volt legalább egy olyan versenyzője, akiről a közeljövőben hallunk még.

Minden versenyen vannak képzett és kevésbé képzett versenyzők. Sajnos nem mindig van könnyű dolga egy vezetőbírónak, de ez is hozzátartozik a munkánkhoz, hogy jól tudjuk megoldani a feladatot. Itt főleg a kisebb súlycsoportoknál kellett többször szabálytalanságért közbe avatkozni. Pontozásnál pedig azok a mérkőzések a nehezek, ahol rengeteg ütés van és szoros az összecsapás, vagy azonos érvényes találatot vittek be egymásnak. A helyes bírói döntést ilyenkor a szigorú kritériumok segítik.

Csodálatosan éreztem magam a döntő napján és egy nagyon színvonalas, talán az egyik legharcosabb és legszorosabb döntőt kaptam, a férfi 52 kilóét. Tudni kell, hogy minket bírókat a teljesítményünk alapján értékelnek a bíróértékelők, így jön létre egy lista. Azok a bírók, akik a legjobban működtek, azok közül választják ki a döntő résztvevőit. Örülök, hogy végig tudtam azt a színvonalat tartani, amit elvárnak tőlem és én is magamtól. A mérkőzésre visszatérve, pörgős és kiélezett küzdelem volt. A harmadik menetben jól hajrázó üzbég Muzafarov nyert teljesen jogosan.

Összességében úgy érzem, hogy jól oldottam meg a feladatomat, ezért is vezethettem egy világbajnoki döntőt, amely nagy megtiszteltetés,” nyilatkozta Szűcs Veronika a kielcei ifjúsági világbajnokságról, és személyes élményeiről.

Közelgő események