hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

A KSI 15 éves tehetsége Frank Dániel szállította a nap meglepetését a Bornemissza emlékversenyen

Huszonnyolc junior és huszonegy ifjúsági összecsapásra került sor a hetvenedik alkalommal megrendezésre kerülő Bornemissza emlékverseny második versenynapján a Kemény Ferenc Sportcsarnokban. A KSI 15 éves tehetsége Frank Dániel egy sokkal rutinosabb lengyel ökölvívó ellen a nap meglepetését szállította.

A Bornemissza emlékverseny technikai delegáltja, a montenegrói Dragoljub Radovics, aki egy hónappal ezelőtt a kielcei ifjúsági világbajnokságon látta el ezt a feladatot. A verseny, akárcsak a Bocskai, szigorú egészségügyi-, és koronavírus protokoll mellett zajlik.

A verseny névadója Bornemissza Gergely, az egri vár 1552. évi ostromának hős hadnagya, aki fontos szerepet töltött be a törökök elleni sikeres védelemben. Az egri város-, és sportvezetés a Magyar Ökölvívó Szakszövetséggel karöltve rengeteget munkával hozta össze a Bornemissza emlékversenyt, amely a Bocskait követő második magyarországi nemzetközi torna 2021-ben.

A versenyen a hölgyek és a fiúk az ifjúsági és a junior korcsoportban húzhatnak kesztyűt, ahogy ez már hagyomány a Bornemisszán. A versenyre a korosztályos magyar legjobbak mellett számos külföldi ökölvívó is képviselteti magát a hagyományos eseményen, amelyre két év kihagyást követően kerül sor.

A nap összecsapása

Száraz Gergő a kick-boxból váltott ökölvívásra, és nagy meglepetésre ifjúsági magyar bajnok lett 2020-ban Zuró Zsoltot legyőzve. A Csepeli Szabadidősport Egyesület legjobbja egy hónappal ezelőtt az ifjúsági világbajnokságon szerepelt, és megnehezítette a későbbi ezüstérmes kazah ökölvívó dolgát is. Száraz Gergő még az 56 kilóban szerepel a Bornemisszán is, és egyik legnagyobb hazai riválisa Rózsavölgyi Márk ellen csatázhatott. A csepeli ökölvívó remekül használta ki magassági fölényét, és egy nagyszerű mérkőzésen búcsúztatta a 2019-es junior Eb-n szereplő Rózsavölgyit. Az elődöntőben szintén nehéz rivális vár rá, a francia Marwan Mouflih ellen előrehozott döntőt vívnak.

A nap meglepetése

A lengyel Dominik Jedrej a két évvel ezelőtti serdülő Európa-bajnokságon a legjobb nyolcig jutott, vannak nemzeti bajnoki címei, így a junior 54 kilósok összecsapásán mindenképpen esélyesnek számított Frank Dániellel szemben. A KSI tehetsége idén januárban csatlakozott a juniorok mezőnyéhez, és élete legjobb produkcióját nyújtotta a rutinos lengyellel szemben. Frank Dániel meglepetésre egyhangú pontozással legyőzte Jedrejt, és a négy között a junior Európa-bajnok román Daniel Girleanu ellen bizonyíthat.

A nap összefoglalója

A kaposvári Koloszár Vivien már több mint három éve rendszeres szereplője az ökölvívó versenyeknek, 2019-ben a serdülő Európa-bajnokságon a bronzéremig jutott. A 16 éves versenyző a nap első összecsapásán a svájciak tehetsége, Angela De Felice ellen kezdte meg a küzdelmeket. Az egy évvel fiatalabb 15 éves svájci már több mint 20 mérkőzésen szerepelt, és Viviennek is méltó ellenfele volt. A kaposvári ökölvívó remek hajrával legyőzte a svájci riválist, és a döntőben a ciprusiak serdülő Európa-bajnoka, Laila Abdullatif ellen mérkőzhet.

A 2019-es serdülő Európa-bajnokságon bronzérmes Petrovics Krisztofer a junior 57 kilósok között az egyik hazai favorit, de nagyon nehéz összecsapáson kellett bizonyítania a tehetségét. A szegedi ökölvívó megosztott pontozással legyőzte a sokat fejlődött Sárközi Tamást, és a legjobb négy közé jutott a Bornemisszán. A szintén serdülő Eb-bronzérmes Oláh Levente ugyanebben a súlycsoportban szintén elődöntős, miután egy gyors döntő fölényes győzelemmel második sikerét könyvelhette el. Áldozata ezúttal Megyeri Kolozs volt, az elődöntőben pedig a román Angelo-Cristian Covaci vár rá.

A kétszeres junior Eb-bronzérmes pécsi Samu Ferenc a kielcei világbajnokságot követően Szobota Szabolcs ellen léphetett ringbe a Bornemissza emlékversenyen. A könnyűsúlyú (60kg) ifik között Samu Feri az egyik favorit, amelyet Szobota elleni egyhangú pontozásos sikere is bizonyított. Az ifjúságiak között a kőszegi Buza Rafael egy nemzetközi szinten is tapasztalt örmény származású osztrák Arsen Chabyan ellen győzött a második versenynapon, és a 64 kilósok között a legjobb négybe jutott.

Közelgő események