hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Nagy média érdeklődés mellett zajlott a 98. országos felnőtt ökölvívó bajnokság sajtótájékoztatója

Felnőtt országos bajnokság 2021. évi sajtótájékoztatóját nagy média érdeklődés mellett tartotta meg a MÖSZ vezetősége.

A sport média képviselőit Dr. Bajkai István a Szakszövetség elnöke köszöntötte, majd Nagy Zoltán a Győri Gladiátor Sportegyesület elnöke ismertette a bajnokság rendezésének részleteit. Tórh Zsuzsanna a MÖSZ főtitkára adott tájékoztatást az IBA által bevezetésre kerülő új pontozási rendszer sajátosságairól. A sajtótájekoztatón Bertók Róbert szövetségi kapitány ismertette a sportszakmai részeket és adott tájékoztatást a versenyzők felkészüléséről.

A felnőtt férfi ökölvívó bajnokság legendánk, Papp László nevét viseli, háromszoros olimpiai bajnokunk nemcsak Magyarországon, de az egész világon ikonnak számít. Pályafutása mindannyiunk számára örök példa, emelte ki a Szakszövetség elnöke és kiemelte, hogy kemény munkával nem létezik lehetetlen. 

Az első országos bajnokságra még 1923-ban került sor és hét bajnokot avattak azon a történelmi eseményen. Kilencvenöt évvel ezelőtt olyan magyar bajnokot ünnepelhettünk, mint Adler Zsigmond, aki mesteredzőként a háromszoros olimpiai bajnok Papp Laci mellett számos klasszisunkat nevelte ki. A magyar ökölvívás összesen tíz aranyérmet adott a hazai olimpiai mozgalmunknak, mindannyian többszörös országos bajnokok is lettek.

Olyan legendáknak tapsolhattunk az elmúlt évtizedekben az országos bajnokságokon, mint Kocsis Antal, Énekes István, Szigeti Lajos, Harangi Imre, Papp Laci, Csík Tibor, Török Béka, Kajdi János, Gedó György, Orbán László, Botos András, Badari Tibor, Alvics Gyula, Füzesy Zoltán, Váradi János, Isaszegi Róbert, Béres Zoltán, Mizsei György, Lakatos Pál, Kovács Kokó István, Erdei Zsolt, Káté Gyula, vagy Bacskai Balázs – emelte ki Bajkai István.

Nagyon eseménydús éven vagyunk túl, értünk el sikereket, és elindultunk egy új úton, amelynek célja a magyar ökölvívás hosszútávú fejlődésének a biztosítása. Idén minden korosztály Európa-bajnokságáról érmekkel tértünk haza, amely biztató a jövőt illetően -nyilatkozta Dr. Bajkai István.

Idén minden nemzeti, és nemzetközi versenyünket meg tudtuk valósítani, a koronavírus járvány ellenére is. Minden korcsoportnak biztosítottuk a feltételeket, a versenyeket, és a sikerrel rendeztük meg a Bocskai, valamint a Bornemissza emlékversenyeket is. Komoly terveink vannak, amelyek megvalósítása hosszú időt vesz igénybe, de kemény munkával képesek leszünk elérni, hogy a magyar ökölvívás ismét tényező legyen a világban – emelte ki a MÖSZ elnök.

Győr 2013 után tavaly októberben rendezett felnőtt magyar bajnokságot, így a verseny visszatér a sportvárosba. A női világbajnokságra eredetileg decemberben került volna sor, ezért a hölgyek országos bajnokságát előrehoztuk, novemberre. A felnőtt országos bajnokság ezért most csak a férfiak számára kerül Győrött megrendezésre.

Bajnokságunk rendezője a MÖSZ mellett a helyi Győri Gladiátor Sportegyesület, amely kiváló helyszínnel, és profi szervezéssel már tavaly is minden igényt kielégített. Első alkalommal tizenhárom súlycsoportban avatunk bajnokot, miután az AIBA új kategóriákat vezetett be 2021. augusztus elsején. A cirkálósúly (86kg) még sohasem szerepelt a magyar bajnokság programjában, így ebben a súlycsoportban első alkalommal avatunk bajnokot, hívta fel Bajkai István a figyelmet az új kategória bevezetésére.

Negyvenhat klub képviseletében összesen százegy felnőtt férfi bokszolónk nevezett a győri eseményre, majdnem minden válogatott egészséges, és részt tud venni a bajnokságon. A legtöbb versenyzővel, tizenöt fővel a Vasas-Süllős bokszcsapata nevezett az országos bajnokságra.

A belgrádi világbajnokságon a legtovább jutott versenyzőink, mint Bernáth Attila, Kovács Ricsi, és Kovács Pál ott lesznek a bajnokság rajtján. Sok rutinos versenyzőnk mellett ifjú 18 éves tehetségeink is megmutathatják, hol tartanak, mennyit fejlődtek.

Több súlycsoportban nagy csatákra lehet számítani az országos bajnokságon, amely a válogatottság szempontjából is fontos állomás lesz legjobbjainknak. 2022 májusában az örmény főváros rendezi meg a felnőtt férfi Európa-bajnokságot, a felkészülés első állomása a magyar bajnokság, adta hírül a MÖSZ első embere.

Az (A)IBA (International Boxing Association) szeretné magához ragadni 2023-ban a párizsi ötkarikás játékok kvalifikációjának rendezési jogát majd az olimpiai versenyeket rendezését is.

Mivel a profiknál bevált 10:9-es pontozás három menet után nem ad teljes betekintést a mérkőzésekről, teljes megújuláson megy keresztül a rendszer, és jövőre már a bírók, nemcsak menetekként, hanem percenként is pontoznak. Az IBA elkötelezett a bírói kar teljes szakmai és erkölcsi átvilágítása mellett. Az új rendszert előreláthatólag a májusi isztambuli női világbajnokságon kerül elsőként bevezetésre – foglalta össze Tóth Zsuzsanna a szövetség főtitkára.

Köszönjük a sportmédia kiemelt figyelmét és részvételét a sajtótájekoztatón.

Közelgő események