hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Elnöki Karácsonyi Köszöntő

Tisztelt Sport Barátaim!

Tisztelt Magyar Bokszcsalád!

Elsőként kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok mindenkinek. Bízom benne, hogy a teljes magyar bokszközösség a családjával nyugodt körülmények között és szeretetteljesen tölti az ünnepeket, és mindenki feltöltődik szerettei körében.

Mindannyian nehéz éven vagyunk túl, amelyet a koronavírusos járvány több hulláma is érintett. Keményen harcoltunk ebben az évben mindannyian, hogy működtetni tudjuk a teljes verseny rendszerünket, mindenki részt tudjon venni a nemzetközi porondon is, és tudjunk építkezni a hosszabb távú stratégiai céljainkat követve.

Minden régiónak, klubnak, edzőnek, versenyzőnek, tisztségviselőnek, a bíróknak, az egészségügyi csapatunknak, és a sportágban dolgozó minden munkatársnak szeretném megköszönni az áldozatos munkáját, amelyet egész évben végzett. A sportágunk pillérei nélkül nem tudnánk céljainkat megvalósítani, és hiszem, mindannyian, együtt, közösen, sikereket érhetünk el a jövőben is.

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöksége igyekezett mindent megtenni annak érdekében, hogy eredményes legyen a 2021-es évünk.

A magyar ökölvívásért a korábbi évtizedekben sokat dolgozó edzőinknek, ikonjainknak, sportolóinknak, támogatóinknak, volt és jelenlegi tisztségviselőinknek köszönjük a támogatásukat.

A 2021-es évet a Bocskai emlékversennyel kezdtük, amelyet Umar Kremljov úr, a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség elnöke is megtekintett. A 65. Bocskai István emlékversenyen, Debrecenben a magyar válogatott összesen kilenc éremmel, közte egy arannyal zárta az eseményt. A koronavírus járvány harmadik hullámának a közepén rendeztük meg a Bocskai emlékversenyt, amely a külföldi visszajelzések alapján is nagyon sikeresnek tekinthető, mind diplomáciai, mind szakmai oldalon.

Áprilisban került sor az ifjúsági világbajnokságra a lengyelországi Kielce városában, amelyen a magyar csapat több tagja is bejutott a legjobb nyolc közé. Nagy fegyvertény, hogy Kiss Levente indiai, és orosz riválisokat legyőzve a bronzéremig jutott a nagyon erős ifjúsági világbajnokságon, megdobogtatva minden magyar szívet.

A Bocskai emlékversenyt követően a második magyarországi nemzetközi tornát is meg tudtuk rendezni, a hetvenedik alkalommal kiírt Bornemissza emlékversenyen legjobb ifjúsági és junior ökölvívóink bizonyítottak. A Kemény Ferenc Sportcsarnokban 32 döntőre került sor, ebből 20-ban magyar aranyérem született, tehetségeink bizonyítottak.

A magyar válogatottat hat női és kilenc férfi korosztályos versenyző képviselte az U22-es Európa-bajnokságon Olaszországban, ketten a legjobb négy közé jutottak, és érmeik mellett pénzdíjakat is átvehettek. Hámori Luca és Kiss Levente egy-egy bronzzal örvendeztette meg a magyar rajongókat az év első Európa-bajnokságán. Köszönjük kemény munkájukat!

A kielcei ifjúsági világbajnokságon is közreműködő Szűcs Veronika a legjobb európai női ökölvívó bírónak járó díjat vehette át virtuálisan az U22-es Európa-bajnokságon. Második alkalommal választották meg a legjobb európai bokszújságírónak Kincses Tibort.

A grúz főváros, Tbiliszi rendezte meg a junior Európa-bajnokságot júliusban, és az utolsó versenynapra is maradt magyar versenyző. Oláh Levente az orosz Ivan Csindikov ellen magabiztos győzelmet aratott, és Báki Alex 2016-os sikerét követően újra junior Európa-bajnoki címet szerzett Magyarországnak. Oláh Levente aranyérme mellett 4000 dollárt vehetett át az AIBA főtitkárától, Kovács Istvántól. Gémes Levente és Kovács Nikolett szoros elődöntőiket elveszítették ugyan, de mindketten bronzéremmel zárták a junior Európa-bajnokságot.  

Gálos Roland révén az olimpián is szerepelt versenyzőnk, a jelen helyzetben nagy dolognak tartom, hogy Magyarország Tokióban is ott lehetett a bokszcsarnokban. Pribojszki Kata és Fodor Milán nagyon közel voltak az olimpiai kvótákhoz, de minden elismerést megérdemelnek munkájukért, küzdőszellemükért.

Az augusztusi szarajevói serdülő Európa-bajnokságon első ízzel kóstolhattak bele versenyzőink a nemzetközi mezőnybe. Budai Flóra és Jóni Rikárdó révén két ezüstöt, valamint Petrimán Patrícia, Varga Sára és Deli Gergő jóvoltából három bronzérmet szereztek, de mindannyiuk számára az volt az elsődleges, hogy rutint szerezzenek a nemzetközi versenyen. A magyar csapat a megszerzett öt éremmel végül az éremtábla hetedik helyén zárt, nagyon sokakat megelőzve.

A budvai ifjúsági Európa-bajnokságon a magyar delegáció Mezei Petra jóvoltából még a döntőkben is érdekelt volt, a 18 éves tehetség végül ezüstérmet vehetett át. Kovács Laura, Varga Franciska, Varga Boglárka, Buza Rafael, Bernáth Imre, Beri Kevin és Bogdalik Bence egyaránt a pontszerző ötödik helyen végeztek. 

A belgrádi felnőtt férfi világbajnokságon több mint ötszáz versenyző indult, hazánkat tíz ökölvívó képviselte a szakmai stáb döntését követően. Az igazi bravúr, a legjobb nyolc közé jutás, amelyre utoljára 2013-ban volt példa felnőtt férfi világbajnokságon, nem sikerült, de minden ökölvívónk kiadta magából a maximumot. Bernáth Attila állt legközelebb a bravúrhoz, míg ezen a világbajnokságon erőn felül teljesítő Kovács Pali és Kovács Ricsi is közel állt a sikerhez.

Egy neves külföldi szakember, Raffaele Bergamasco vezette az edzőképzésünket, majd a 98. Papp László felnőtt országos bajnokság zárta az évünket, amelyet a győriek magas szinten szerveztek meg. Ebben az évben ismét pénzdíjjal ismertük el versenyzőink kiemelt teljesítményét mind a női, mind a férfi országos bajnokságokon. Minden magyar bajnokságot meg tudtunk rendezni ebben az esztendőben, amely a szakmai stáb, valamint a rendező klubok munkáját dicséri.

Sok kitűnő értékünk, tehetségünk van, és hiszem, hogy szép jövő előtt állhat a magyar boksz, de rengeteg munkára van szükség. Köszönöm még egyszer az összefogást, a szakmai munkát, a támogatást, köszönöm, hogy ilyen sokan szeretik a bokszot és nagyon sokan sokat tesznek a sportág felemelésért és összetartásáért.

Mindenkinek, Áldott, Békés Karácsonyi ünnepeket kívánok a családjával!

Sportbaráti üdvözletem mindenkinek,

dr. Bajkai István

Közelgő események