hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség rendkívüli kongresszust tartott

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség főtitkára, a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség Verseny Bizottságának alelnöke, Tóth Zsuzsanna is aktív résztvevője volt a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) rendkívüli kongresszusának, amelyre december 12-én került sor.

A Covid-19 helyzet miatt az eseményt online formában tartották meg, így minden jogosult ország részt vehetett, és csatlakozhatott a megbeszélésekhez, amelyek több fontos témát érintettek.

A MÖSZ főtitkára, Tóth Zsuzsanna a felnőtt férfi világbajnokság versenybizottságának alelnökeként dolgozott a belgrádi eseményen, október végén és november elején. Az AIBA rendkívüli kongresszusa több reformintézkedést terjesztett elő, annak érdekében, hogy a sportág mindenképpen az olimpiai programban maradjon.

„Az AIBA rendkívüli kongresszusának alapvető kérdése az AIBA alapszabályának módosítása volt, amely három alapvető témát érintett. A szerkezeti átalakítás, amely egyben névváltozással is járt, valamint az új pontozási- és az új versenyrendszer kialakítása. Sok mindent hajtottunk már végre a közelmúltban (szabálymódosítások, óvási rendszer kidolgozása, nyílt pontozás, stb.), de még hosszú folyamat lesz, amíg a reformok, az átalakítások megtörténnek a mindennapi életünk részévé válnak.

Az AIBA új neve IBA, azaz International Boxing Association lett.  Az új pontozási rendszert várhatóan, első alkalommal a 2022-es női világbajnokságon fogják használni, addig a tesztelése és az oktatása zajlik.

Az új versenyrendszer kialakítása során bővítették a nemzetközi versenyeket, így alakítottak ki arany, ezüst és bronz kategóriájú eseményeket. Nagy megtisztelés érte szövetségünket, mert a legfontosabb nemzetközi eseményünk, a Bocskai Emlékverseny is bekerült az új versenyrendszerbe. Európából eddig két verseny kapott minősítést, az egyik a Bocskai Emlékverseny, amely a „Silver Gloves Tournament” része lesz. A pénzdíj, valamint a megszerezhető ranglista pontoknak köszönhetően az eddigieknél is színvonalasabb lehet majd a debreceni verseny. A megszerzett ranglistapontok alapján, 2022. novemberében, a súlycsoportonként legmagasabban rangsorolt 8 ökölvívó részvételével megrendezésre kerül a „Tour” döntője – New Yorkban vagy Las Vegasban.

Rendkívül nagy elismerés ez a magyar ökölvívás számára, hogy egy ilyen rangos versenysorozat egyik fontos állomását rendezhetjük meg. Ez a magyar boksz elismerése, egy visszaigazolás, hogy a Magyar Ökölvívó Szakszövetség, Dr. Bajkai István elnök úr és a MÖSZ elnökségének irányításával jó úton halad a sportág hazai megújításának útján.”- foglalta össze a legfontosabbakat Tóth Zsuzsanna.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó testületének meghozott döntése értelmében az ökölvívás ott lesz a 2024-es párizsi olimpiai programban. A 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjában jelenleg még nem szerepel a sportág, de bizonyos feltételek teljesülése esetén még bekerülhet a műsorba.

Óriási öröm, hogy a NOB döntése értelmében ott lehet sportágunk a párizsi olimpián. Tájékoztatásuk szerint az IBA felfüggesztésének feloldására 2023-ban kerülhet sor, így a 2024-es párizsi olimpiai kvalifikációs tornát és az olimpiai ökölvívó tornát ismét a nemzetközi szövetség szervezhetné meg. Az IBA-tól az irányítás, a pénzügyi átláthatóság és a fenntarthatóság területén vár javulást a NOB, amely arról is szeretne meggyőződni, hogy a bíráskodás a jövőben tiszta lesz.

Umar Kremlev elnök úr és Kovács István főtitkár irányításával az új fejezetét írni kezdő IBA célja, szándéka, hogy az ökölvívás egy tisztességes, átlátható, érthető szabályrendszerrel és érthető pontozási rendszerrel lebonyolítható sportág legyen. Egy olyan sportág, amely rengeteg legendát, példaképet termelt ki, elég ha Papp Laci bácsira , vagy Muhammad Alira, Roy Jonesra gondolunk. Meggyőződésem, hogy az elvégzett munka mellett, Kovács Kokó István az egyik garancia arra, hogy az IBA meg fogja teremteni azt az alapot, azt az erős és stabil nemzetközi szövetséget, hogy ilyen legendák születhessenek.

Ha az IBA vezetésének elképzelései, tervei megvalósulnak, akkor szinte elképzelhetetlen, hogy az ökölvívás ne legyen ott a 2028-as Los Angeles-i olimpián, hiszen egy alapsportról van szó, világszerte közel 11 millió ökölvívóval.”- nyilatkozta a MÖSZ főtitkára.

Közelgő események