hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Szűcs Szabina legyőzte a négyszeres korosztályos Európa-bajnok montenegrói ellenfelét a Bocskai emlékverseny nyitányán

A 66. Bocskai István emlékverseny első versenynapjára a megnyitót követően került sor Debrecenben. A magyar ökölvívók közül Szűcs Szabina, és Kozák László kezdte győzelemmel a Bocskai emlékversenyt. Közülük Szabina a négyszeres korosztályos Európa-bajnok montenegrói Bojana Gojkovicsot győzte le, egy nagy skalpot begyűjtve.

Összesen 61 női és 67 férfi versenyző érkezett meg a Hajdúságba, tizenhat országot képviselve. Anglia, Ausztria, Belgium, Brazília, Csehország, Fehéroroszország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Montenegró, Mozambik, Szerbia, Szlovákia, Törökország, Ukrajna, és Wales versenyzői bokszolnak az idei Bocskai emlékversenyen. A Bocskai emlékverseny az IBA Silver Belt Series sorozat első állomása, és egyben a teszt versenye is.
Az országok bevonulása nyitotta meg a 66. Bocskai István emlékversenyt, majd Debrecen város képviseletében Barcsa Lajos alpolgármester tartotta meg nyitóbeszédét. A Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnökségi tagja, Dr. Pajna Zoltán is aktív résztvevője volt a megnyitóünnepségnek. A verseny Technikai Delegáltja, a román Viorel Sima az Ázsia U22-es bajnokságon is hasonló szerepkörben dolgozott az üzbég fővárosban pár nappal ezelőtt.

Szűcs Szabina remek sikerrel kezdett a montenegrói szupertehetség ellen

Szűcs Szabina a montenegrói szupertehetség, a négyszeres korosztályos Európa-bajnok Bojana Gojkovics ellen kezdett a női 57kg-osok első körében. Szabina igyekezett a legjobb távolságot tartani az alacsonyabb montenegrói ellen, akinek a Bocskai emlékverseny az első felnőtt nemzetközi eseménye. Gojkovics rengeteget mozgott lábon, és próbálta Szabinát gyors támadásokkal elérni, közelebb kerülni a magasabb magyarhoz. A vecsési versenyző a pontosságra törekedett, és hosszabb kezeivel remekül dolgozott, minden taktikai utasítást betartva. Szabina szép taktikai győzelmet aratott egy kiemelkedő tehetség ellen, aki ifiként és juniorként mindent megnyert.
„Mivel az első mérkőzés elmaradt, így a bemelegítésem messze nem volt tökéletes, de igyekeztem mindent kiadni magamból. A második menettől a ritmus is meglett, és igyekeztem nagyon pontos lenni, és tartani a távolságot, nem belemenni bármilyen kétes helyzetbe, vagy felpörgetni Gojkovicsot. Nagy öröm, hogy nyerni tudtam a mai napon,” foglalta össze győzelmét Szűcs Szabina.

Kozák Laci magabiztos győzelemmel kezdett

Kozák László a győri felnőtt országos bajnokságon csak ezüstérmet szerzett, de az elmúlt hetekben sikeresen készült a jobb, és sikeresebb visszatérésre. Az idén 24 esztendős ökölvívó a horvát Petar Csetinics ellen lépett ringbe a Bocskai emlékverseny első napján. Laci hagyományaihoz híven remekül védekezett, így a horvát legtöbbször csak a köteleket csapkodta az első menetben. Kozák kevesebbet ütött, mint horvát ellenfele, de azt pontosabban tette, türelmesebb volt kettejük párharcában, és biztosította a szükséges előnyt. Laci még többet mozgott lábon a következő menetben, és szépen visszatámadott a lefordulásokból, ez volt a legjobb periódusa a mérkőzésen. A harmadik menetben már érződött a fáradtság a feleken, a horvát sem tudott már olyan lendületesen támadni, így Kozáknak könnyebb dolga volt és ez magabiztos győzelmet jelentett a számára.

Oroyovwe és Sipos Hajni is mindent megtett klasszis ellenfelekkel szemben

A nagyváltósúly (71kg) másik magyarja, Oroyovwe Isaac nem volt Fortuna kegyeltje, az ukránok 19 éves aktuális felnőtt és ifjúsági világbajnoka, Jurij Zaharjejev ellen lépett ringbe a Bocskai emlékverseny első napján. Isaac igyekezett lassítani a rengeteget ütő ukrán klasszist, és nagyobb távolságot tartott, de Zaharjejev tudása előtt fejet kellett hajtania, viszont ez a teljesítmény jobb volt, mint a magyar bajnokságon.
A hölgyeknél Sipos Hajnalka a szerbek olimpiai negyeddöntőse, Nina Radovanovics ellen meccselt a Nemzetek Női Kupáján január végén, és ismét klasszis riválisával került szembe. Hajnalka próbált okosan, távolságot tartva bokszolni, nem verekedni, de a sokkal rutinosabb szerb lány ismét legyőzte a sokat fejlődött tehetségünket.

Baracsi Dani nagy csatában maradt csak alul brazil ellenfelével szemben

Baracsi Dániel a brazil Ramon Souza ellen remekül kesztyűzött a győri edzőtáborban, több dél-amerikai ellenfelét is meglepte a felkészülés során. Most éles körülmények között tesztelhette tudását, és fizikai erejét a brazil riválissal szemben a nehézsúly (92kg) egyik parázs mérkőzésén. Dani váratlan, és gyors beugrásokkal megzavarta a nemzetközi szinten egyenlőre még kevéssé rutinos brazil ellenfelét az első menetben, és mutatott szép dolgokat. A második menetben többször volt statikusabb mindkét ökölvívó, amely lehetőséget adott a sikeres támadásokra. A harmadik menetben mindketten beleálltak az adok-kapokba, amelyből a brazil ökölvívó jött ki jobban, így Souza folytathatja a Bocskai emlékversenyen, de Dani is bizonyította, fejlődött.

A szövetségi kapitány napi értékelése

„A mai napon összesen hét magyar versenyző lépett ringbe, közülük négyen tagjai a válogatott keretnek is. A B-kerettag Sipos Hajnira az első menetben számolni kellett, kicsit félénken mozgott az erős szerb ellen, de jó úton halad a klubjában, több rutinra van szüksége.
Szűcs Szabina egy kicsit bizonytalanul kezdte az első menetet, de a másodikban magára talált. A harmadikban már nagyon szép, és hatékony ökölvívást mutatott be a montenegrói ellenféllel szemben. Elégedett vagyok vele, de törekednie kell arra, hogy a mérkőzéseket az első perctől megpróbálja kézben tartani.
A 71 kilóban Oroyovwe Isaac elég jó meccset csinált az ukrán világbajnokkal, erre mindenképpen büszke lehet. Ha egy kicsit lazább, kevésbé kontrollált bokszot csinál, akkor eredményesebb lehet a jövőben. Többet kell mozognia lábon, nem ő volt az esélyes, de tisztes vereséget szenvedett.
A másik 71 kilósunk Kozák Laci megnyerte a mérkőzést horvát ellenféllel szemben, de az első menetben nem támadott vissza a rendre jó védekezésekből. A második, illetve a harmadik menetekben már jobban odafigyelt erre, a helyzetkihasznásálokra kell jobban majd összpontosítania. Megcsinálja a nehezét a sikeres védekezéssel, amelyhez remek érzéke van. Elmondtam a hibákat neki is, de alapvetően magabiztos győzelmet aratott a mai napon.
Baracsi Dani akarásával soha nincs gond, most is végig mind a három menetben tiszta szívvel küzdött, el is találta a brazilt többször, viszont zártabban kell bokszolnia. Építenünk kell a jövőben az oroszlán szívére, technikailag még sokat kell javulnia, de látom rajta a fejlődést. Nagyon kemény csatában maradt alul a mai napon.
A +92kg-ban Anselment Tizián ugyan nem tagja a válogatottnak, de a Vasas bokszolója nagy csatára késztette a rutinos osztrák ellenfelét. Technikailag neki is sokat kell fejlődnie még. Mátrai Petra bátor volt, de egy sokkal jobb szerb ellenféllel találkozott. Nagyon várom a holnapi versenynapot,”
nyilatkozta Bertók Róbert szövetségi kapitány az első versenynapról.

Közelgő események