hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Kovács Richárd: “A felkészülésem során végig arra koncentráltam, hogy érmes legyek Jerevánban”

Kovács Richárd élete legjobb eredményét elérve bronzérmet szerzett a jereváni Európa-bajnokságon és további sikerekre éhes, így nem pihen a babérjain, készül a következő célokra. Veres Rolanddal együtt bronzérmet szerzett Jerevánban, amely a magyar felnőtt férfi boksz legjobb eredménye 2013 óta.

Ricsi a moldáv Sztefan Voznyakovszkij ellen kezdett, és volt miért visszavágni, mert a tavalyi ifi Eb-negyeddöntőjében erősen véleményes módon Buza Rafaelt búcsúztatta az ellenfél. Erre itt most semmi esélye sem volt, mert Ricsinél volt a teljes kezdeményezés, megszámoltatta ellenfelét, és mind technikailag, mind taktikailag sokkal jobbnak bizonyult.

Az éremért a 2021-es U22-es Európa-bajnokság ezüstérmes, az izraeli Ahmad Shtiwi várt rá, és ahogy előzetesen sejteni lehetett, szoros összecsapás kerekedett belőle. Shtiwi nem volt könnyű ellenfél, a második menetben taktikát is váltott, de Ricsi időben alkalmazkodott, és jutalma egy biztos elődöntő lett.

A legjobb négy között az Európa-bajnokság legrutinosabb ökölvívója várt rá, az olimpiai bronzérmes, háromszoros Vb-harmadik, és kétszeres címvédő örmény Hovhannesz Bacskov. A hazai közönség támogatását élvező 30 éves örmény folyamatosan ment előre, és Ricsi ezt a feladatot most még nem tudta megoldani, de bronzérme új mérföldkőt jelent az életében.

„A felkészülésem után mindig arra gondoltam, és koncentráltam, hogy nekem ott kell állnom az Európa-bajnokság dobogóján. Amikor készülök egy versenyre, mindig az a célom, hogy a dobogó legfelső fokán álljak, azért dolgozom.

Sajnos a döntő nem jött össze, mert az olimpiai bronzérmes, címvédő örmény bokszoló ellen nem sikerült a győzelem a legjobb négy között. Hazai ringben bokszolt, és a döntőt is megnyerte Jerevánban.

Az első ellenfelem egy fiatal moldáv volt, aki ügyes, de megfelelő taktikával már uralni tudtam a mérkőzést, így egyhangú pontozással győzni tudtam.

A második ellenfelem már sokkal rutinosabb volt, és nehezebb meccsre kellett számítanom, az U22-es Európa-bajokságon ezüstérmes izraeli bokszolóval csaptam össze. Szoros mérkőzés volt, úgy gondolom, hogy az én elképzelésem szerint alakult a mérkőzés, így az én kezemet emelték a magasba. Hatalmas élmény volt a győzelem, hiszen ez a csata már az éremért folyt.

Nagyon jó érzés hazánkat képviselni egy ilyen nagy eseményen. Nagyon örülök a sikernek, hiszen már egy pár éve nem volt magyar érem a felnőtt Európa-bajnokságon, így Veres Rolival együtt ezen is sikerült változtatni.

A további célom, hogy legalább ilyen, vagy még fényesebb eredményeket tudjak elérni a jövőben. Minden versenyen szeretnék jól szerepelni, és kvalifikálni magam a 2024-es párizsi olimpiára,” – nyilatkozta az Európa-bajnokságot követően a másik jereváni hősünk, Kovács Richárd.

Hajrá, magyar ökölvívás!

Közelgő események