hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Huszár Árpád – Fantasztikus volt a hangulat a Gyergyó Openen, és a jelek szerint jó úton haladunk

Huszár Árpád az erdélyi Godako Ökölvívó Akadémia motorja, az utánpótlás nevelésre rengeteget áldoz a bokszszakember, és első alkalommal egy nemzetközi tornát is rendezett, a Gheorgheni Opent, magyarosan a Gyergyó Opent. A gyergyószentmiklósi versenyen az Akadémia tagjai, és a magyar válogatott kiemelkedően szerepelt, ezzel kapcsolatban kérdeztük Huszár Árpádot.

Gyergyószentmiklós az otthona az Erdélyi Godako Ökölvívó Sportközpontnak, amely 2020-ban kezdte meg működését, és azóta az erdélyiek már értek el remek eredményeket a legkisebbek között. A serdülő, és a junior korosztályban már vannak minőségi versenyzőik, és a nemzetközi porondon is értek el szép sikereket, ezúttal a Gyergyó Openen.

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség főtitkára, az IBA Sport Bizottságának alelnöke, Tóth Zsuzsanna, valamint Bertók Róbert szövetségi kapitány is megtekintette a gyergyói eseményt. A serdülő magyar válogatott tizenöt tagja közül öten aranyéremmel távozhattak Gyergyószentmiklósról, a juniorok közül pedig ketten jutottak el a dobogó legfelső fokára.

– Milyen érzés volt nemzetközi versenyt rendezni Gyergyón?

– Első hazai versenyünkön kettős cél volt a szemünk előtt: egyrészt, hogy sportolóink az itthoni közönség előtt is megmutathassák, hogy mire is képesek, másrészt pedig, hogy a benevező 13 országból érkező vendégeknek olyan körülményeket, szervezést, hangulatot biztosítsunk, hogy elégedettek legyenek, és jó hírünket vigyék a világba. Míg az esemény zajlott, nem volt időnk arra gondolkodni azon, hogy milyen érzéseink is vannak. Az érzések már csak akkor értek el, amikor minden vendégünk hazautazott, és sorban jöttek az elégedett, dicsérő visszajelzések. Így utólag már jó érzéssel tölt el, amit megvalósítottunk.


– Mikor született meg a döntés, hogy a serdülőknek és a junioroknak nemzetközi tornát rendeztek?
– Az Európai Ökölvívó Konföderáció idén három nemzetközi torna megszervezését ítélte oda Romániának. Az, hogy mi lehettünk a serdülő és junior torna házigazdái (többen is pályáztak rá) az két dolognak köszönhető: egyrészt maga a korszerű, új sportlétesítmény, másrészt pedig a 2021-es évben elért eredményeink: serdülő sportolóink például Benedek Péter, Majlát András, Tallósi Vanessza, Fazekas Katalin, Sinka Botond vagy Kozma Lívia minden jelentős versenyről aranyakat hoztak, és közülük többen ebben az évben már juniorként folytatták ezt. Tehát mindkét korosztályban éremesélyekkel indulhattunk nemzetközi szinten is. Amikor az év elején megérkezett a felkérés, hogy vállaljuk el a rendezést, természetesen nem mondhattunk nemet.

 
– Mennyiben segített a román szövetség a szervezésben?

– A szövetségnek megvoltak a maga feladatai (kapcsolattartás a különböző országok válogatottjaival, a benevezések rögzítése, bírók delegálása és meghívása stb.), mi pedig helyi szinten végeztük a szervezési munkát. Ebben nagy segítségünkre volt Viorel Sima, aki a Román Ökölvívó Szövetségben dolgozva, számos versenyen szerzett sok éves tapasztalatát hozta el. Nélküle nehezen tudtunk volna ilyen szintű viadalt összehozni. 


– Melyek voltak a Gyergyó Open legnagyobb erősségei, és hol kell még fejlődni?

– Erőssége szerintem az volt, hogy aki csak belekapcsolódott a szervezésbe, az igyekezett minden tekintetben a legjobbját adni hozzá. Rengeteg váratlan helyzettel találkoztunk, amely nem csoda, hiszen nem volt ilyen tapasztalatunk korábban. Ha kellett improvizáltunk, egyik napról a másikra változtattunk egyes dolgokon, de a lényeg, hogy ebből keveset érezhetett a csarnokot minden nap zsúfolásig töltő közönség, és a résztvevők. Abban kell fejlődjünk, hogy jövőre ennél jóval kevesebb rögtönzésre legyen szükség, mindenki a szervező csapatban fel legyen készülve a feladatára, hogy gördülékenyebben történjen minden. 
Az erősségeknél jegyezném meg még azt a hangulatot, ami a csarnokot megtöltötte: aki épp nem bokszolt az társainak szurkolt, csengett a csarnok mind a hat napon. Ez a gyergyóiakat is magával ragadta: sokan életükben nem láttak ökölvívó mérkőzést, csak a kíváncsiság vonzotta őket ide először, hogy aztán „odaragadjanak” a lelátóra. Ez nagyban köszönhető a verseny bemondójának. Takács Péter „Deze” amellett, hogy ismertette a soron következő meccs tudnivalóit, képes volt „megbolondítani” a közönséget, énekeltek, tapsoltak a vezényletével. Fantasztikus volt.


– Mi a véleményed a Godako Akadémia eredményéről?

– Fazekas Katalin, Benedek Péter és Tallósi Vanessza aranyérmet nyertek, értük csendült fel a magyar himnusz. Fazekas István és Kozma Lívia ezüstös lett, Majlát András és Búzás Róbert bronzérmet szereztek. Fazekas Katalin pedig megkapta a torna legjobb serdülő női versenyzőjének járó különdíjat is. Az Erdélyi Godako Ökölvívó Sportklub mind a 7 sportolója dobogóra állhatott, horvát, ukrán, román és görög ellenfeleket legyőzve. Magyarország összesen hét aranyat gyűjtött, ebből hármat a gyergyói sportolók nyakába akasztottak. Rengeteget kell még dolgoznunk, de a jelek szerint jó úton haladunk.

– A versenyzők közül ki tetszett a legjobban?

– Volt egy versenyző, akit a Gyergyó Open legjobb U16-os fiú bokszolójának is megválasztottak. Az osztrák színekben indult csecsen Saifullah Saidoulaev minden tekintetben kiemelkedett a verseny mezőnyéből. Róla még sokat fogunk hallani.


– Milyen jövőbeli terveitek vannak?

– Sportolóinkkal készülünk a július 6-a és 10-e között megszervezésre kerülő görögországi nemzetközi tornára és bízom benne, hogy többen ott lesznek a közelgő korosztályos Európa-bajnokságokon is. És szeretnénk, ha a Gyergyó Open egy hagyományos nemzetközi viadallá nőné ki magát, amelyet minden évben megszerveznénk.

Közelgő események