hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Sztojka kitűnően öklözött

A romániai Valcea-ban befejeződött a schoolboys (serdülő) ökölvívó Európa-bajnokság, a döntők során a magyarokat egy versenyző képviselte. A 65 kg-ban Sztojka Ferdinánd a harmadik mérkőzésén a az orosz Akim Pavljukovval mérte össze az erejét. A meccset 3-2 arányban nyerte az orosz, Sztojka ezüstérmes. Ezen kívül még egy magyar állt a dobogón: Dudás Zsolt bronzéremmel zárta a tornát (90-105 kg). A 17 fős magyar csapatból az ötödik helyen végzett Váry Tamás, Búza Rafael, Muhovits Milán, Samu Ferenc, Károlyi Dávid, Szabados Béla.

A magyar válogatott az éremtáblázaton a 10. helyet szerezte meg. A legeredményesebbek az oroszok, 20 versenyzőjük közül 17 lett érmes (13 arany, 3 ezüst, 1 bronz), második Ukrajna (2 arany, 2 ezüst és 4 bronz), harmadik Anglia (2 arany, 2 ezüst és 2 bronz).

A magyar csapat szereplését Füzesy Zoltán csapatvezető értékelte.

– Reális volt a pontozás Sztojka döntője során?
– 3-2-re az oroszt hozták ki. Pedig az első menet szerintünk a miénk volt, a második egyértelműen Sztojkáé, számoltak is az ellenfélre, az utolsó menetben pedig menekült a bokszból az orosz, de mégis ő nyert. Hogy mást ne mondjak a pontozásról, a román közönség is hangosan tiltakozott ellene. Érthetetlen ítélet, főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy az oroszoknak 16 döntősük volt!

Sztojka a Tápiómente bokszolója, Lantos Gyula versenyzője. Ferdinánd nagyon kemény, jól üt és azt is tudni kell róla, hogy három éve Manchesterben bokszol. Nemrégen kinn volt a dublini tornán is és ott elérte az aranyat, amit itt is megérdemelt volna.

– Milyen gyorsértékelést lehet mondani a 17 fős magyar válogatottról?
– Jó csapat benyomását keltettük, de szembeszökő volt a rutin hiánya. Több versenyzőnk is csak 6-8-10 meccsel rendelkezett az Eb előtt és a rutintalanság kiütköző volt. A legtöbb csapat másfél-két hónapokat készült együtt, míg mi csak másfél hetet. Sokan rengeteget adtak, de még többet kaptak, szóval a védekezésben van mit javulni. Az azonnali visszatámadások hiánya is jellemezte a mieinket, két-hármat is ugrálunk, úgy hogy nem csinálunk közben semmit, s ez nem fér már bele a nemzetközi bokszba, ezen a szinten sem. A mezőny nagyobb része már úgy támad vissza, hogy egy másodperc sem marad ki.

– Ki nyújtott többet is a vártnál?
– Az eredetileg tartalékként behívott Muhovits Milán kellemes meglepetést okozott, két meccset nyert, a másodikat döntő fölénnyel és valójában a harmadikat sem vesztette el.

– Hogyan tovább?
– Túl vagyunk az év fő versenyén, most egy kis pihenő következik, majd a fiúk a klubjaikban készülnek tovább a szeptemberi magyar bajnokságra.

(dobor d)

Fotó: EUBC Facebook

Közelgő események