hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

XVII. TESTVÉRVÁROSOK KUPÁJA 2017

media:content

NEMZETKÖZI ÖKÖLVÍVÓ TORNA KISKUNHALASON 2017. SZEPTEMBER 15-17.

Kiskunhalason, a Bibó István Gimnázium sportcsarnokában került megrendezésre a „születésnapját” ünneplő Halasi Box Club szervezésben a régió ez évi kiemelt rendezvénye.

Micsoda véletlen, az alapításának 70. évfordulójára emlékező halasi klub rendezvényén, a három napon pontosan 70 pár csapott össze.
Ezek közül 10 pár volt bemutató, kezdők számara megrendezett küzdelem, és 60 párban „élesben” mérkőztek meg a résztvevők.

20 csapat, közöttük három külföldi vett részt a kupán:
A határon túlról érkeztek: Spartak Komarno (KOM – Szlovákia), Spartac Subotica-Zsabja (SUB-ZAB-Szerbia) és BK Osijek (ESZ- Horvátország)
Hazai részről: az Észak-Magyarországi Régió/Egri Sportiskola (EMO), Botos András Akadémia/Nagykanizsa (BAA), Baja Mogyi SE (MFB), Hranek BC (HRB), MAFC (MAF), Hideg László BC (HLB), Szegedi Boksz Klub (SZB), Hódmezővásárhely (HÓD), Makói Budo Klub (MBK), BoxVilág SE (BSE-Szeged), Madárfészek Ökölvívó Akadémia (MAA), MTK, Varjú Boksz Club (VAB), KKiskunfélegyháza (KKF),Kecskeméti SC (KSC),Budaörsi Box Club (BBC) és a házigazda: Halasi Box Club (HBC).

A pénteki napot megtekintette dr. Kovács László a MÖSZ szakmai igazgatója.
Szombaton az egész napot megtisztelte jelenlétével Erdei Zsolt, a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke, Nagy Anett Viktória, a MÖSZ főtitkára, és Wida József az utánpótlás csapat menedzsere.

Erdei Zsolt üdvözölte a megjelenteket és emléktárgyakat adott át Szabó Lajos halasi klubelnöknek, Lehoczki László edzőnek és Mester Sándor elnökségi tagnak az alapítás 70., az újraindítás 20. évfordulója alkalmából.

A vendégek részt vettek a csapatvezetők és a régi halasi bokszolók tiszteletére rendezett „ születésnapi fogadáson”, ahol megjelent Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere is, aki szintén köszöntötte a jubiláns klubot és elismeréssel szólt arról a munkáról, amit a csapatban végeznek a szakemberek és a sportolók. Külön fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a sporton keresztül az országok fiataljai közvetlenül megismerhetik egymás hazáját, életét, barátságok szövődhetnek.

A „születésnapi vacsorán” többek között Komárom edzője Győrffi György köszöntötte a halasiakat, emléktárgyat adott át a több, mint egy évtizedes sportkapcsolat alkalmából, melynek során több mint félszáz felvidéki gyerek, fiatal járt Kiskunhalason, illetve majd ugyanennyi Komáromban.

A szabadkaiak képviseletében megjelent Antelj Tomislav klubelnök, és Dušan Banjeglav elnökségi tag. Ők egy, a két klub között meglévő az 58 éves (!) sportkapcsolatra – is – emlékeztető díszes plakettet hoztak, kiemelve, hogy még a közelmúltban is a BOXING1 ligának volt két halasi bokszolója a szabadkai csapat színeiben, Babós László és Albert Ferenc.
Nehéz ma Magyarországon több napos versenyt rendezni, nehezen jön össze több súlycsoportban a legalább 6 versenyző – az utazás, szállásköltségek bizony arra késztetik az egyesületeket, hogy nagyon „alaposan átgondolják”, mire is költsék a támogatást, abevételüket -, alig van többnapos hazai ökölvívó találkozó, de a halasiak belevágtak – mondta Mester Sándor.
Voltak népes és foghíjas súlycsoportok, ráadásul az előrehozott ifjúsági országos bajnokság időpontja miatt ez a – egyébként népes – korcsoport ezúttal kimaradt a résztvevők köréből.
A technikai értekezleten úgy döntöttek a jelenlévők, hogy ahol csak lehet körmérkőzést rendeznek (ehhez minimum 3 induló kell), hogy mindenki legalább 2-2 meccset bokszolhasson.
A csapatverseny is módosult, minden csapat 3-3 főt jelölt ki (ezzel a „kis csapatok” sem kerültek hátrányba), és nem volt „joker”jelölés, elkerülendő az azonos klubbeliek túlzott premizálási lehetőségét.

A versenybíróság, közreműködők:
Zsűri:
Elnök: Fésü Lajos (EUBC)
Elnökhelyettes: Tóth Mónika (I. oszt.)
Titkárok: Pócsi Gabriella (I. oszt) és Csikai István (EUBC)
Vezet-Pontoz: Horváth János (EUBC), SzabóSándor (AIBA), Udvari Attila (I. oszt.), Szabó Egon (I. oszt.), Tonka Tamás (I. oszt.), Ifj. Tarnóczi István (I. oszt.), Karnits Péter (Nemzeti)
Versenyorvos: dr. Horváth Veronika
Tájékoztató: Mester Sándor

Bajnokok és helyezettek:

Nők:
Serdülő versenyzők:

52 kg Bajnok Megyeri Barbara (BSE)
II. Gerencsér Enikő (BAA)

Junior versenyzők:

46 kg. Bajnok: Oláh Vadász Antónia (BAA)
II. Makula Vanda MTK
Hatalmas mérkőzést vívott a két lány, minimális különbséggel nyert Oláh, nagy tapsot kaptak.

52 kg Bajnok: Béres Hanna (SZB)
II. Felhő Bianka (MTK)

60 kg Bajnok: Bata Dzsenifer (SZB)
II. Veér Orsolya (MTK)

63 kg Bajnok: Botos Fruzsina (EMO)
II. Jelena Zekic (SUB/ZAB)
III.Kovács Fanni (MTK)

A döntőben szikrázó meccset produkált Botos és a szerb lány. A zsablyai versenyző válogatott, nagyon kemény harcos, de az egrieké képzettebb volt, többet ütött tisztán, ez döntötte el a meccset.

Ifjúsági versenyzők:

54 kg Bajnok: Berecz Loretta (EMO)
II. Pázmán Réka (EMO)

60 kg. Bajnok :Moldován Annabella (MFB)
II. Komjáth Mariann (MFB)

81 kg Bajnok: Konyhás Noémi (MFB)
II. Fekete Bernadett (MFB)

Elit (felnőtt) versenyzők:

69 kg Bajnok: Oláh Eszter (EMO)
II. Jákob Klára (HBC)

Klára egy súlycsoporttal feljebb vállalta a meccset a nagyon kemény, sokszoros magyar bajnok, válogatott Oláh Eszter ellen. Oláh – nem csak Jákobnak – kemény dió, elkerülendő az eseteges sérülést Lehoczki edző feladta a küzdelmet, de a halasi lány is megérdemli az elismerést.

Férfiak:

Serdülő versenyzők:

48 kg Bajnok: Muhovics Milán (BAA)
II. Horváth Krisztián (KSC)
III. Lőrinc Róbert (KSC)

52kg Bajnok: Rácz Patrik (MFB)
II. Simon Márko (BSE)
III. Martonosi János (SZB)

54 kg Bajnok: Pörge Bálint (BAA)
II. Boban Ricardo (KSC)
III. Gulyás Dávid (HOD)

A döntőben nagyot bokszolt az akadémista Pörge és a kecskeméti Boban. Pörge rendre kontrázott és ezzel nyert.

59 kg Bajnok: Puskás Gergő (MFB)
II. Pizurica Vuk (SUB)

62 kg Bajnok: Zarándó Péter (MFB)
II. Ocskó Gergő (SZB)
III. Lovász Dávid (MFB)

Zarándó nagyon jól bokszolt. Ő kezdeményezett, és ő is fejezett be. Mind a két meccsét jó küzdelemben nyerte meg.

Juniorok:

57 kg Bajnok:Alex Barbosu (MTK)
II. Csányi Márk (KSC)
III. Branko Zeremski (ZAB)

Ebből a mezőnyből az MTK-s fiú kiemelkedett. A harc igazából a dobogóért folyt. A selejtezőben Török (HBC) kikapott Csányitól, aki meg a döntőben nem tanúsított ellenállást Barbosu ellen, így – mivel a „bajnok viszi magával” a selejtezőbeli ellenfelét – a halasi srác helyezetlen maradt, pedig nagyot küzdött az elődöntőben, minimális pontaránnyal maradt alul.

63 kg Bajnok: Mátés Patrik (BAA)
II. Schütz Kevin (KSC)
III. Gondi Péter (KKF)

Mátés Patrik szép, érett ökölvívást mutatott be. Ha kellett harcolt, ha kellett taktikázott, kivárt. Megdolgozott az aranyért, jó ellenfelei is voltak.

70 kg Bajnok: Lőrik Levente (KSC)
II. Vizi Dénes (KSC)
III. Milic Tomislav (SUB)

75. kg Bajnok: Baracsi Dániel (BBC)
II. Tiszai Levente (SZB)
III. Fuksz László (SZB)

Baracsi szép teljesítményt mutatott, méltán kapta meg a bajnoki aranyat.
Az elődöntőben történt az egyetlen komoly baleset: Fuksz rosszul lépett, a térde kifordult, mentő vitte el, így nem tudta folytatni a meccset. Ezúton is jobbulást kívánunk neki!!!

Ifjúságiak:

64 kg Bajnok: Dévényi Dominik (BAA)
II. Haris Martin (KSC)
III. Hegedűs Csaba (KOM)

Már az elődöntőben lehetett látni, hogy ez egy jó súlycsoport. Haris nagy küzdelemben verte az eszéki Dominik Gubót, Dévényi simán túlment Kis Márkon (VAB), de megmutatta mire képes. A döntő nem is maradt el a várakozástól, két jó bunyós, jó meccse volt, a jobbik győzelmével.

69 kg Bajnok: Orbán Béla (KSC)
II. Ivan Jirkic(ESZ)
III. Kerekes Gergely (HRB)

75 kg Bajnok: Mateo Brekalo (ESZ)
II. Szőnyi Martin (KSC)

Nagy mérkőzést hozott az ifik középsúlyú döntője. Megállás nélkül harcoltak, a közönséget is lázba hozták. Igazi nagy „bunyó” volt.

Felnőtt (elit) versenyzők:

52 kg Bajnok: Virbán Martin (MAA)
II. Tonté Jenő (VAB)

Két érett, jó versenyző taktikai csatája, kemény ütésváltásokkal. Virbán egyértelműen jobb volt, fölénybe került a végére, bajnoki címe megérdemelt.

69 kg Bajnok: Kozák László (MAA)
II. Károly Dominik (BAA)
III. Gál Konrád (SZB)

Talán a legjobb, legkiegyenlítettebb súlycsoport volt. Kozáknak mind az elődöntőben Gál ellen, mind a döntőben meg kellett dolgozni a győzelemért. Megoldotta a feladatot, ha kellett „bunyózott”, ha kellett „vívott”. Remek hétvégét fogott ki. A másik akadémistának, Károly Dominiknek is meg kellett dolgozni a döntőért – Novák (KSC) ellen. A döntőben alulmaradt, de a két fiú – kiegészülve a szegedi Gállal – ebben a súlycsoportban még sok örömöt szerezhet a szurkolóknak, szakembereknek.

A 75 kg volt a legnépesebb. Két csoportot sorsoltak ki. Az egyikből magasan kiemelkedett a válogatottat is megjárt szegedi Oroyowe Onoriode Isaac, akit bizony elkerültek az ellenfelek, csak a komáromi Szalai Ádám állt ki ellene. A másik csoportba már nagyjából azonos tudású fiúk kerültek, ott kiegyenlített volt a küzdelemsorozat, és a halasi közönség Haner Olivérérét is szoríthatott.

75 kg A csoport-Bajnok: Vajzer Kristian (KOM)
II.Haner Olivér (HBC)
III. Márton Richárd (SZB)

Haner szépen bokszolva legyőzte a szegedi ellenfelét, aki másnap Vajzertől is kikapott. A döntőben igazi nyíltsisakos csatában 3:2 arányban maradt alul a halasi fiú, aki megérdemli az elismerést, hiszen megmutatta, képes küzdeni, nem csak adja, de ha kell, állja is az ütéseket!

75 kg B csoport – Bajnok: Oroyowe Onoriode Isaac (SZB)
II.Szalai Ádám (KOM)
III. Gazsó Márk (MAFC)

Küzdelem igazából az ezüstért illetve a bronzért folyt. Szalai verte Gazsót, így a második hely a Felvidékre került.

81 kg Bajnok: Andreas Kusala (KOM)
II. Kecskeméti Dániel (HRB)
III. Váczi Richárd (HBC)

Váczi valamikor jó kis bunyósnak indult, de sokat kihagyott, alig több mint fél éve kezdte újra. Az elődöntőben kikapott a szlováktól, de mivel ő lett a bajnok, ez Váczinak „bronzot”ért. Kecskeméti verte Kátait, de a döntőben 4:1 arányban Kusala jobbnak bizonyult.

91kg Bajnok: Josip Milisevic (ESZ)
II. Rozgonyi Ádám (MAFC)
III. Piatkó Péter (HBC)

Sajnos Korsós Márk (KSC) visszalépett, így 3 fős maradt a mezőny. Piatkó nagy küzdő, remek harcos, de magasságban rendre elmarad a többiektől. A magasság egyúttal a karok hosszát is meghatározza. Piatkó kikapott Rozgonyitól, aki alulmaradt az eszéki fiúval szemben, így alakult ki a sorrend.

+91 kg Bajnok: Berki Károly (HRB)
II. Kertész Kovács Ádám (HBC)

Kovács kondival nem bírta. Nála is gond az ellenfelek jelentős magasságbeli fölénye, ezt csak”közelre menve”, folyamatosan támadva lehet ellensúlyozni, az meg hatalmas erőnlétet igényel. A több küzdősportban is jeleskedő Berki jobban bírta, és a második menet közepétől átvette a kezdeményezést, megérdemelten győzött.

A mérkőzések után került sor a különdíjak átadására:

Korcsoportonkénti díjazottak:

A legjobb:

  • Serdülő: Zarándó Péter (MFB)
  • Junior: Mátés Patrik (BAA)
  • Ifjúsági: Dévényi Dominik (BAA)
  • Felnőtt: Kozák László (MAA)
  • Női versenyző: Botos Fruzsina (EMO-ESI)
  • Halasi: Haner Olivér
  • Külföldi: Andreas Kusala (KOM)

A „nap mérkőzése” különdíjakat kapták:
– Az elődöntők során:
Elit 69 kg – Kozák László (MAA) – Gál Konrád (SZB)
– A döntőkben:
ifi 75 kg – Szőnyi Martin (KSC) – Mateo Brekalo (Eszék)

Kincses György emlékdíjat kapott a tornán nyújtott teljesítményéért:
Kozák László – Madárfészek Ökölvívó Akadémia

Csenki Ferenc emlékdíjat kapott – a díjakat Csenki Ferenc unokája Varsányi Vera és a klub elnöke Szabó Lajos adta át.

Sportszerű, példamutató hozzáállásáért, a halasi ökölvívás újraindításában betöltött szerepéért, a kezdeti versenyek támogatásáért különdíjat kapott:
Dr. Viszmeg Sándor főorvos, az 1947-es halasi ökölvívócsapat tagja
A halasi ökölvívás támogatásáért, segítéséért:
Mókus László, volt halasi ökölvívó (1971-1976.)

(A különdíjakat Kozma Anita, volt válogatott halasi bokszoló, jelenleg szobrász tanszakos képzőművész hallgató készítette!)

A csapatverseny eredménye:
(Azonos pontszámok esetén a több felnőtt- ifi-junior-serdülő szerzett pontszám döntött)

I. helyezett:
Észak-Magyarországi Ökölvívó Régió/Egri Sportiskola csapata: 30 pont
Legeredményesebb edző: Dorkó Péter (EMO/ESI)

II. helyezett:
Botos András Ökölvívó Akadémia – Nagykanizsa 30 pont

III. helyezett
Mogyi Felsővárosi Sportegyesület – Baja 27 pont

IV. helyezett:
Szegedi Box Club 25 pont

V. helyezett
Kecskeméti Sport Club 24 pont

VI. helyezett
MTK 24 pont

VII. – VIII. helyezett
Spartak Komarno 22 pont

Hranek BC 22 pont

IX. helyezett
Halasi Boksz Club 21 pont

X.- XI. helyezett
Madárfészek Ökölvívó Akadémia 20 pont
Osijek BK – Eszék 20 pont

Volt végül is szinte minden:
Remek ökölvívó mérkőzések, nagy bunyó, szép ökölvívás,”őszinte verekedés”, vitatott pontozás, vitathatatlan döntő fölény –kiütés nem -, közönségmeccsek, az ellenfelet ismerő és tisztelő ezért a meccset nem vállaló versenyző, nagy sikerű tombola, az orvosiról pár percet késő külföldi bokszoló – és az ezért tiltakozó ellenfél edzője -, súlyos sérülés a ringben, mentővel – szerencsére nem ütés miatt-, halasi öröm, halasi bánat … szerencsére mindenki a megoldást kereste, és a cél – a bokszolók érdekében – az volt, hogy legyen magyar ökölvívás, no meg mérkőzéslehetőség a „srácoknak és a lányoknak”! (Mester Sándor)

Közelgő események