hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Oroyowve Isaac izgalmas meccsen győzte le a rutinos Hegyi Barnabást, minden negyeddöntős továbbjutó érmes a magyar bajnokságon

A második versenynapon harminc pár küzdelmeire került sor a 97. felnőtt országos bajnokságon, Győrött. Oroyowve Isaac a nap mérkőzésén legyőzte a visszatérő rutinos Hegyi Barnabást, egy rengeteg ütéssel tarkított látványos összecsapáson. A Győri Gladiátor versenyzője, az ukrajnai magyar Gerzsenyi István is letette névjegyét, a négy közé verekedte magát a 69 kilósok között.

A tét a legjobb négy közé jutás volt a második napon, a győztesek mindannyian már garantált érmesek a felnőtt országos bajnokságon. A hölgyek is megkezdték menetelésüket a versenyen, hét pár küzdelmeire került sor az 51kg-ban, a 60kg-ban, a 64kg-ban, és a 69kg-ban. A férfiaknál szintén negyeddöntőket rendeztek a 64kg-ban, 69kg-ban, 75kg-ban, 81kg-ban, 91kg-ban, és a +91kg-ban.

Az országos bajnokság egyben válogatóverseny is, amelyet minden résztvevő nagyon várt, és a koronavírus járvány ellenére igazi visszatérés az összes ökölvívónak. A versenyen szigorú egészségügyi és higiéniai szabályok vannak érvényben, mint a maszkviselés, a távolságtartás, elkerülendő az új fertőzéseket.

Az országos bajnokság háromszoros olimpiai bajnokunk, valamint kétszeres Európa-bajnokunk, Papp László nevét viseli. A Magyar Ökölvívó Szakszövetség 95. születésnapját ünnepli idén, ez is tovább növeli a nemzeti esemény értékét. A négynapos eseményen összesen 41 hölgy és 85 férfi versenyző szerepel, és 19 bajnokot avatnak majd szombaton.

A nap mérkőzése

A győri magyar bajnokság egyik legjobban várt súlycsoportja a középsúly (75kg), ahol Harcsa Zoltán visszavonulásával megüresedett a trón, és mindenképpen új bajnokot avatnak. Az aranyérmes egyik legfőbb várományosa, a kőbányai Oroyowve Isaac, aki az első napon magabiztos, gyors győzelmet aratott. Második ellenfele teljesen más minőséget képviselt, Hegyi Barnabás számos nemzetközi tornán szerepelt sikerrel, és hatalmas csatákat vívott Harcsával is a korábbi években.

Hegyi visszatért szintén, megérezte az esélyt a bajnoki cím megszerzésére, és mindent kiadott magából a második versenynapon. Oroyowve balhorgai rendre ültek, és a második menetben számoltatott is ellenfelére, de Hegyi nem adta fel a küzdelmet, és az utolsó három percben alaposan megnehezítette ellenfele dolgát. A mérkőzésvezető a kőbányaira is számolt a harmadik menetben, de pontozással a többet találó Oroyowve nyerte a nap összecsapását. Az elődöntőben a korábbi magyar bajnok Benkő László ellen meccselhet, de a Bocskain aranyérmes Cservenka Róbert és a 19 éves Mester Soma is versenyben maradt.

A nap meglepetése

A Győri Gladiátor versenyzője, Gerzsenyi István remek bokszot mutatott be az első selejtezős fordulóban, és biztosította helyét a legjobb nyolc között. A negyeddöntőben a tavalyi bajnokság ezüstérmese, az érdi Pócza Milos várt rá, aki a második kiemelést kapta a váltósúlyban (69kg). Pócza magassági fölényét próbálta kihasználni kettejük összecsapásán, míg Gerzsenyi folyamatosan lopta a távolságot, és nagyobb ütőerejével operált. A győri versenyző állóképessége, és harcossága meghozta a sikert, így már biztosan érmes a magyar bajnokságon.

A nap összefoglalója

A hölgyeknél a 18 éves szombathelyi Vidos Karina sikeresen tért vissza a ringbe, és bokszolhat az 51 kilósok között holnap az elődöntőben. Az első ringbe lépő válogatott a soproni Pribojszki Kata volt, aki győzelemmel kezdett az európai olimpiai kvalifikációs tornán Londonban idén márciusban, és megőrizte esélyét a kvótára a félbeszakadt versenyen. A 28 éves címvédő a fiatal Szabó Csenge ellen lépett ringbe, és több új technikai elemet mutatott be a mérkőzésen. Pribojszki dominált a ringben, és a legjobb négy közé jutott a magyar bajnokságon a várakozásoknak megfelelően.

A KSI versenyzője, Szabó Petra minden korosztályban magyar bajnoki címeket szerzett, legutóbb az ifjúságiak között egy héttel ezelőtt. A 18 esztendős tehetség felpörgette a ritmust az első menetet követően, és rendre eltalálta a Vasas versenyzőjét, Gremen Petrát. A harmadik menetben elkapta a fonalat, felőrölte ellenfelét, a mérkőzésvezető kétszer is számoltatott Gremenre. Szabó Petra élete első felnőtt magyar bajnokságán a legjobb négy közé jutott, ahol következő ellenfele az Európa-bajnoki tapasztalattal is rendelkező Mezővári Kinga lesz.

A Vasas-Süllős egyik legjobbja, Rostás Armandó szép fejlődésen ment keresztül, 20 évesen érett bokszot mutatott be az első menetben Potássy Zoltán ellen, és a másodikban be is fejezte az összecsapást. Rostás következő ellenfele a legjobb négy között, a 64kg-os súlycsoport címvédője, Kovács Richárd lesz. A Vasas másik kiválósága, Fodor Milán az első taktikai menetet követően a gázra lépett a második menetben a Papp László Akadémia versenyzője, Tóth István ellen. Fodor magabiztos győzelemmel jutott be az elődöntőbe, ahol a 2014-es Ifjúsági Olimpia bronzérmese, a visszatérő egri Könnyű Richárd vár rá.

Kozák László az első napot követően a másodikon is ringbe lépett, de ezúttal sokkal teljesítményt nyújtott. A Vasas-Süllős 22 esztendős versenyzője a képzett Csonka Zsolt ellen bokszolhatott, és kettejük összecsapása remek taktikai csatát hozott Győrött. Egyhangú pontozással győzött a tapasztaltabb Kozák, és a négy között a profi bokszból visszatérő Kovács Zoltánnal szemben kell megmérettetnie magát.

Kertész Róbert, a Vasas-Süllős félnehézsúlyú (81kg) első kiemeltjének, a kvalifikációs tornán résztvevő Tallósi Péter ellenfele, nagy sebességgel kezdte az összecsapást, de ezzel csak felébresztette az oroszlánt. Tallósi technikailag, ütőerőben, és állóképességben is jobbnak bizonyult harcos ellenfelével szemben, aki remekül állta az ütéseket. Tallósi mellett Bárányi Péter, a 19 éves Baracsi Dániel és a tavalyi világbajnokságon szereplő Kovács Pál jutott le a legjobb négy közé.

A főiskolai világbajnok kőszegi Hámori Ádám bemutatkozására is sor került a nehézsúly (91kg) negyeddöntőiben. A 25 éves versenyző a tőle hét évvel fiatalabb békési Juhos István ellen lépett ringbe, és egy menetet bokszolhatott, ifjúsági korú ellenfele a második menetet már nem vállalta a sokkal rutinosabb Hámori ellen. A korábbi ifjúsági magyar bajnok Vincze István remek bokszot bemutatva győzte le ellenfelét, és ugyancsak a legjobb négy közé jutott, akárcsak a súlycsoport második kiemeltje, Tarnócai Mihály.

A minszki Európa Játékokon szereplő Nagy Bence győzelemmel kezdte meg szereplését a szupernehézsúlyban (+91kg), Rácz József ellen nagyobb rutinja érvényesült. A súlycsoport további esélyesei, az újpesti Felföldi László és a junior Eb-ezüstérmes 18 éves Kiss Levente is a legjobb négy közé jutott.

A nap interjúi

„Nem bokszoltam a londoni európai olimpiai kvalifikációs torna óta, és jó érzés volt, újra ringben lenni. A közvetlen felkészülés az országos bajnokságra csak öt volt, nem volt könnyű az elmúlt időszak. Próbáltam több új mozgást, és technikai elemet gyakorolni fiatal ellenfelemmel szemben, és folytatni a sort majd az elődöntőben is. A magyar bajnokság mellett természetesen a kvalifikációs tornára is készülök, bízom a sikerben,” nyilatkozta Pribojszki Kata mérkőzését követően.

„Ismertem az ellenfelemet, sokat sparringoltam vele, és éles mérkőzésen is találkoztunk már, így tudtam, hogy nem számíthatok könnyű győzelemre. Remek előre-hátra mozgással rendelkezik, így a legjobb fegyverem, a kontráim nem ültek annyira az első menetben. Remek tanácsokat kaptam a ringsarokban az első menetet követően, többet léptem oldalirányba, és ez meghozta a győzelmet,” értékelte taktikai teljesítményét Kozák László.

Közelgő események