hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Tizenhárom korosztályos Eb-érmes szerepel a junior országos bajnokságon

A junior magyar bajnokságra Debrecenben kerül sor az elkövetkező napokban, amely az idei esztendő első országos megmérettetése lesz. A junior lányok között hat olyan ökölvívónk is szerepel, akik az elmúlt két év serdülő-, valamint a tavalyi junior Európa-bajnokságon éremmel zártak. A fiúknál hét versenyző nyert érmeket a korábbi serdülő Európa-bajnokságokon, köztük Buza Rafael neve kívánkozik az élre, mint a legrutinosabb és legeredményesebb a korosztályban.

A junior országos bajnokságon a 2004-2005-ben született versenyzők indulhatnak, a 15 és 16 éves tehetségek közül sokan nemzetközi rutinnal is rendelkeznek. A korosztály első idei fontos eseménye az Utánpótlás Olimpia elmaradt, de a legtöbben már bokszolhattak 2020-ban, nem teljesen ring tapasztalat nélkül lépnek a kötelek közé.

A tavalyi esztendőben a junior magyar bajnokságot október 16-a és 19-e között Eger városa rendezhette meg, és számos címvédő visszatér az eseményre. A versenyre a szabályoknak megfelelően mérkőzésenként háromszor két perces menetekkel kerül sor, akárcsak a nemzetközi eseményeken. A 2019-es év legjobb serdülő versenyzői közül többen immáron a juniorok között szerepelhetnek, és erősítik a korcsoportot.

Összesen 43 junior lány és 106 fiú regisztrált a korosztályos magyar bajnokságra, amely számok nagyon hasonlóak a 2019-es számokhoz. Annak ellenére, hogy tavasszal a legtöbb versenyző csak odahaza tudott készülni a koronavírus járvány miatt, a klubok alaposan kitettek magukért, és nagy csapatokkal igyekeznek részt venni a debreceni eseményen.

A junior lányok között az 52 kilósok mezőnyében neveztek a legtöbben, kilenc ökölvívó nevezett az eseményre. A junior fiúk között öt olyan súlycsoport is van, amelyben több, mint tíz versenyző nevezett, a váltósúlyban (66kg) várhatóak a legnagyobb küzdelmek Debrecenben. A hagyományoknak megfelelően a házigazda Debrecen nagy csapattal képviselteti magát a junior országos bajnokságon, de a magyar klubranglistán az élvonalba tartozó egyesületek is mind nagy csapattal szerepelnek az eseményen.

A junior magyar bajnokság egyben nemcsak remek versenyzési lehetőség a korosztálynak, hanem válogató a közelgő junior Európa-bajnokságra. A grúz főváros helyett ezúttal a bolgár szövetség rendezheti meg a junior Eb-t beugróként, amelyre így Szófiában kerül sor november 23-a és december 3-a között.

A korosztály elnevezése 2008. január elsejéig kadett volt, amelyet akkor a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) juniorra változtatott az Ifjúsági Olimpiai Játékok 2010-es bevezetése miatt. A 2008 előtti junior korosztályból pedig ifjúsági lett a magyar szakmai elnevezés alkalmazkodva a nemzetközi viszonyokhoz.

A legjobban várt párharcok a juniorok között

Kovács Laura a tavalyi junior Európa-bajnokságon a 46 kilósok között szerzett bronzérmet, majd a magyar bajnokságon is a legjobbnak bizonyult, de már a 48 kilósok között. A 16 esztendős tehetség az 52 kilósok közé lépett fel idén, és a nem hivatalos junior világranglistán jelenleg a második helyet foglalja el. Kovács Laura egy nemzetközileg is magasan jegyzett rivális, Márton Eszter ellen harcolhatja ki a bajnoki címet, amely a hölgyek között az egyik legjobban várt junior összecsapás lehet.

A fiúk között a legnagyobb összecsapás két serdülő Európa-bajnoki bronzérmes között várható az 57 kilósok mezőnyében. Petrovics Krisztofer és Oláh Levente egyaránt harmadik helyezéssel zárt Tbilisziben a 2019-es serdülő Európa-bajnokságon. Mindketten elsőéves juniorok, de kiváló képességeiket most egymás ellen is bemutathatják a debreceni junior országos bajnokságon. Kettejük párharcába a tavalyi junior Európa-bajnokságon szereplő Cservák Zoltán is beleszólhat.

Akikre érdemes figyelni a junior magyar bajnokságon:

– Koloszár Vivien, junior női 46kg – Serdülő Eb-bronzérmes 2019-ben

– Kovács Laura, junior női 52kg – Junior Eb-bronzérmes 2019-ben

– Márton Eszter, junior női 52kg – Junior magyar bajnok

– Csorba Csenge, junior női 52kg – Kétszeres serdülő magyar bajnoki ezüstérmes az egri versenyző

– Dévényi Izabel, junior női 54kg – Serdülő Európa-bajnokunk immáron a juniorok között húzhat kesztyűt, tavaly veretlenül zárta az esztendőt.

– Sallai Fruzsina, junior női 54kg – Serdülő magyar bajnok

– Deák Fanni, junior női 60kg – Serdülő Eb-bronzérmes 2019-ben

– Gurubi Dóra, junior női 66kg – Junior magyar bajnoki címvédő

– Kovács Nikolett, junior női 70kg – Serdülő Eb-bronzérmes 2019-ben

– Kovács Petra, junior női 80kg – Serdülő Eb-bronzérmes 2018-ban

– Oláh Géza, junior férfi 46kg – Serdülő Eb-bronzérmes 2019-ben

– Koloszár Valentin, junior férfi 54kg – Junior magyar bajnoki címvédő

– Váry Tamás, junior férfi 54kg – Serdülő Eb-bronzérmes 2018-ban

– Petrovics Krisztofer, junior férfi 57kg – Serdülő Eb-bronzérmes 2019-ben

– Oláh Levente, junior férfi 57kg – Serdülő Eb-bronzérmes 2019-ben

– Buza Rafael, junior férfi 60kg – Serdülő Eb-ezüstérmes 2018-ban

– Buza Rómeó, junior férfi 63kg – Junior magyar bajnoki címvédő

– Balogh Bálint, junior férfi 66kg – Junior magyar bajnoki címvédő

– Horváth Máté, junior férfi 70kg – Serdülő Eb-bronzérmes 2018-ban

– Lakatos Kevin, junior férfi 80kg – Junior magyar bajnoki címvédő

– Balogh Péter, junior férfi +80kg – Serdülő Eb-bronzérmes 2018-ban

Közelgő események