hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Mester Soma mesteri bokszot bemutatva első alkalommal döntős a magyar bajnokságon

Az elődöntők a legizgalmasabb része minden ökölvívó tornának, így történt ez a 97. felnőtt országos bajnokságon is. A harmadik versenynapon harmincegy párban hatvanketten léptek ringbe Győrött az elődöntők során, a győztesek megőrizték esélyeiket az aranyéremre.

A bajnokság nagy izgalommal várt összecsapásán Virbán Martin győzelmet aratott Szaka István felett, míg a lányok kulcsmérkőzésén Hámori Luca legyőzte Budai Vivient. A nap legnagyobb meglepetését Mester Soma szállította Cservenka Róbert legyőzésével.

A tét nem kisebb volt, mint a döntőbe jutás a magyar bajnokságon, amelyen a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Kulcsár Krisztián is tiszteletét tette. Sportágunk 1972-es müncheni olimpiai bajnoka, és kétszeres Eb-aranyérmese, Gedó György szintén a helyszínről követte az összecsapásokat. 

Az országos bajnokság egyben válogatóverseny is, amelyet minden résztvevő nagyon várt, és a koronavírus járvány ellenére igazi visszatérés az összes ökölvívónak. A versenyen szigorú egészségügyi és higiéniai szabályok vannak érvényben, mint a maszkviselés, a távolságtartás, elkerülendő az új fertőzéseket.

Az országos bajnokság háromszoros olimpiai bajnokunk, valamint kétszeres Európa-bajnokunk, Papp László nevét viseli. A Magyar Ökölvívó Szakszövetség 95. születésnapját ünnepli idén, ez is tovább növeli a nemzeti esemény értékét. A négynapos eseményen összesen 41 hölgy és 85 férfi versenyző szerepel, és 19 bajnokot avatnak majd szombaton.

A nap mérkőzése

A győri magyar bajnokság egyik legjobban várt összecsapására már az elődöntőben sor került, a ferencvárosi Szaka István és a Budapesti Honvédot képviselő Virbán Martin között. Mindketten remek nemzetközi eredményekkel rendelkeznek, sok eseményen tették már le a névjegyüket, és rengeteg parázs csatát vívtak egymás ellen az elmúlt években.

Szaka István szokásához híven nagy intenzitással kezdte az összecsapást, Virbán Martin is gyorsan felvette a ritmust. Az első menet végén Szaka néhány nagy erejű ütéssel jelezte, a koncentrációja nem veszett el az utolsó másodpercekre. Virbán Martin a második menet végén számos felütést vitt be, egyre inkább irányította a mérkőzést. Virbán Martin testre mért ütésekkel kezdte a harmadik menetet, és egy tiszta találata után Szakának a fogvédője is kirepült. A fordított alapállású versenyzők összecsapását Virbán Martin nyerte meg, és a bajnoki aranyéremért bokszolhat az Eb-bronzérmes Csóka Nándor ellen, aki egy nagyon szoros mérkőzésen győzte le az ifjúsági kontinensbajnok Bernáth Attilát.

A nap meglepetése

Cservenka Róbert 2019-ben a Bocskai emlékversenyen aranyérmes volt Harcsa Zoltánt legyőzve, és nagy reményekkel érkezett a 21 éves pécsi fiatalember a magyar bajnokságra. Cservenka taktikusan, türelmesen kezdte az első menetet a tavalyi bajnokság bronzérmese, a 19 éves Mester Soma ellen. Mindketten nagyon sokat fejlődtek az elmúlt két évben, de párharcuk esélyese Cservenka volt. A Hell Fight versenyzője, Mester Soma a második menetben átvette az irányítást, és a harmadikban remek kombinációival, valamint állóképességével meglepte Cservenkát, így az elődöntők nagy meglepetését okozta Győrött. Mester Soma a döntőben a bajnoki aranyéremért Benkő László ellen meccselhet, miután ellenfele Oroyowve Isaac sérülés miatt nem bokszolhatott az elődöntőben.

A nap összefoglalója

Az Újpest rutinos ökölvívója, Beri Krisztina több Európa-bajnokságon vett már részt, az 51 kilós súlycsoport legnagyobb esélyese Győrben. A 39 éves versenyző hosszabb karjaival a legjobb távolságot igyekezett tartani a kőbányai Hachbold Judit ellen, aki rengeteget fejlődött az elmúlt egy évben. Beri rutinja a mérkőzésen érvényesült, és egyhangú pontozással jutott be a döntőbe, ahol ellenfele a MÖSZ képviseletében Dudek Beáta lesz. A Hollandiából visszatérő 28 éves rutinos ökölvívó gyors győzelmet aratott a szombathelyi tinédzser, Vidos Karina ellen.

Remek elődöntőre került sor a női könnyűsúlyban, ahol a válogatottat Európa-bajnokságon is képviselő sárospataki Mezővári Kinga mellett a többszörös korosztályos magyar bajnok Szabó Petra küzdött egymás ellen. Mezővári lépett fel támadólag a KSI 18 esztendős tehetségével szemben, és uralta a ring közepét. Irányváltásokkal, gyors támadásokkal operált a sokat fejlődött Szabó Petra ellen, és nagyobb rutinja diadalmaskodott a technikailag képzett ellenféllel szemben. Mezővári így a várakozásoknak megfelelően a soproni címvédő Pribojszki Katával kerül szembe a döntőben, akárcsak 2019-ben.

A váltósúly (69kg) a legerősebb jelenleg a magyar női mezőnyben, három fiatal, de szép jövő előtt álló ökölvívó harcol az elsőszámú válogatottságért. Az ifjúsági olimpikon Hámori Luca csak idén lépett fel a súlycsoportba, de gyorsan alkalmazkodott a kategória pofonjaihoz. A szakmai szerint előrehozott döntőt vívott az Európa Játékokon negyeddöntős Budai Vivien ellen, amely a nap legjobb női összecsapása volt. Kettejük párharcát 19 éves Hámori Luca nyerte meg, a döntőben az ifjúségi Eb-ezüstérmes Ambrus Viktória ellen léphet ringbe.

Az 56 kilósok között az ifjúsági Eb-bronzérmes Zuró Zsolt sokkal jobb teljesítményt nyújtott, mint egy héttel korábban Debrecenben, ahol nagy meglepetésre nem tudta megnyerni saját korosztálya bajnoki címét. A 18 esztendős tehetség nagy elánnal vetette bele magát a küzdelembe, és remek lábmunkával győzte le a debreceni Bernáth Lászlót, így a döntőben Virbán Gábor ellen bokszolhat.

A 64 kiló a magyar mezőny egyik legerősebb súlycsoportja, az európai olimpiai kvalifikációs tornán még versenyben lévő Fodor Milán a 2014-es ifjúsági olimpiai bronzérmes Könnyű Ricsivel találkozott az elődöntőben. Az első három perc kiegyenlítettebb küzdelmei után a második menetben Fodor Milán felütései rendre ültek, majd az egyenesei is betaláltak. Könnyű Ricsi statikussá kezdett válni a második menet közepétől, így rendszerint Fodor Milán ütőtávjába került. Fodor egyhangú pontozással győzte le ellenfelét, és a bajnoki címvédővel, Kovács Richárddal bokszolhat az aranyéremért.

A nemzetközi mezőnyben rutinos Kozák Lászlónak nem volt könnyű ellenfele a 69 kilósok elődöntőjében, de a nyíregyházi Kovács Zoltán ellen a türelmes boksza meghozta gyümölcsét. A Vasas-Süllős ökölvívója, Kozák bajnoki címet védhet a győriek 19 esztendős technikás tehetsége, Gerzsenyi István ellen szombaton.

A félnehézsúly (81kg) két aranyesélyese, Tallósi Péter és Kovács Pál egyaránt a döntőbe verekedte magát, így kialakult az újabb álomcsata a magyar bajnokságon. A nehézsúly (91kg) legnagyobb esélyese a főiskolai világbajnok Hámori Ádám újabb könnyed győzelmet aratott a magyar bajnokságon, a döntőben a Papp László Akadémia versenyzője, a 21 éves Vincze István lesz, aki nagy szívének köszönheti a sikert a rutinosabb Tarnócai Mihály ellen. A szupernehézsúly (+91kg) várt döntője is realizálódott az elődöntőket követően, Nagy Bence a 18 esztendős Kiss Levente ellen húzhat kesztyűt.

A nap interjúi

„Hatalmas élmény volt újra ringben lenni ennyi hónapot követően, nagyon vártam a pillanatot, amikor Magyarországon egy nemzeti bajnokságon bokszolhatok. Igyekeztem a karantén időszakot hasznosan tölteni, erősíteni, de súlyban is tudtam maradni. Az elmúlt öt napban már teljesen súlyban voltam, éreztem az erőt magamban, és nagyon örülök, hogy döntőt bokszolhatok,” értékelte boldogan Dudek Bea a sikerét.

„Rengeteg alkalommal találkoztunk már Szakával az elmúlt években, úgy érzem, a folyamatos munkám szépen folyamatosan kezd beérni. Ismertem ellenfelem erősségeit, és gyengeségeit, igyekeztem megőrizni a koncentrációm a menetek utolsó tíz másodpercében is. A harmadik menet végére kicsit elfáradtam, de nagy tempót diktáltunk mindketten az elődöntőben. Mindent megteszek annak érdekében, hogy a Világkvalifikációs tornán képviselhessem Magyarországot,” elemezte elődöntőjét letisztultan a 22 esztendős Virbán Martin.

Közelgő események