hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Virbán Martin és Kovács Ricsi nyerték a felnőtt országos bajnokság legnagyobb csatáit

Tizenkilenc döntőre került sor a 97. felnőtt országos bajnokságon is Győrött a záró felvonásban, a negyedik versenynapon. A döntős nap leginkább várt összecsapásait Virbán Martin és Kovács Richárd nyerték meg hatalmas csatákban. Balogh Zsanett, Szabó Szabina, és Kiss Levente ifjúsági koruk ellenére felnőtt magyar bajnoki címet is ünnepelhettek.

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke dr. Bajkai István köszöntő beszédében bemutatta boksztörténetünk legnagyobbjait, kihangsúlyozta a hazai ökölvívás erősségeit, és mindenkinek sok sikert kívánt a döntőkön. Győr városának sportért felelős polgármesteri biztosa Petrov Iván köszöntötte a döntő résztvevőit, és kifejezte tiszteletét a sportág iránt, valamint hozzátette, igyekeznek remek helyi bokszéletet felépíteni a közeljövőben.

A magyar ökölvívás nagyjai, olimpiai, világbajnoki és Európa-bajnoki érmes versenyzők, valamint a profi boksz nagyjait a Magyar Ökölvívó Szakszövetség vezetése díjakkal értékelte a döntők előtti megnyitóünnepségen. Az edzők, a bírók, a szakvezetők, a tisztségviselők, és az elnökség tagjai szintén díjakat vehettek át a sportágért végzett áldozatos munkájukért.

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség munkáját dicséri, hogy a koronavírus járvány ellenére minden korosztály részére meg tudja idén rendezni az országos bajnokságot. Az ifjúsági és a junior bajnokságot követően a felnőttek Győrben bokszolhattak a héten. A versenyen szigorú egészségügyi és higiéniai szabályok voltak érvényben, mint a maszkviselés, a távolságtartás, elkerülendő az új fertőzéseket.

Az országos bajnokság háromszoros olimpiai bajnokunk, valamint kétszeres Európa-bajnokunk, Papp László nevét viseli. A Magyar Ökölvívó Szakszövetség 95. születésnapját ünnepli idén, ez is tovább növelte a nemzeti esemény értékét. A négynapos eseményen összesen 41 hölgy és 85 férfi versenyző szerepelt, és 19 aranyérem talált gazdára.  

A nap mérkőzése

A győri magyar bajnokság legjobban várt döntője a 64 kilós finálé volt, ahol a súlycsoport nemzetközileg is magasabban jegyzett két bokszolója, a címvédő Kovács Richárd és Fodor Milán között. Utóbbi mindössze egy lépésre van a kvótától a félbeszakadt európai olimpiai kvalifikációs tornán. Kovács Richárd igyekezett a távolságot tartani az első menetben, és remek lábmunkával a kontrákra épített. Fodor Milánnak is volt néhány tiszta találata az első percekben, és többet ment előre a másodikban, de több kontrát beszedett. A nyíregyházi főiskolai Vb-ezüstérmes Kovács Ricsi kontrollálta a nagy tempójú mérkőzést, remek lábmunkát mutatott be, és megérdemelten védte meg magyar bajnoki címét.

A nap meglepetései

A Hollandiából visszatérő Dudek Beáta a következő döntőben uralta a ring közepét a sokszoros magyar bajnok és Európa-bajnoki résztvevő újpesti Beri Krisztina ellen, és rendre eltalálta ellenfelét egyenesekkel. A légsúlyú (51kg) női fináléban a rutinos Beri Krisztina horgai ültek többször, de lábon nem mozgott eleget, így rendre Dudek ütőtávjába került, aki rengeteg akciót indított. A 28 éves háromszoros holland bajnok lelkes és bátor boksza első magyar aranyérmét szállította Dudek Beátának.

Parázs csatára került sor két tinédzser között az 54 kilósok között, a címvédő 19 éves Lakotár Hanna az egy évvel fiatalabb Szabó Szabina ellen lépett ringbe. A Fitt-Boksz Sportegyesületet képviselő ifjabb Szabó Szabina az ifjúsági magyar bajnoki címét követően a felnőtt aranyat is megszerezte, Lakotár Hanna ellen sok akcióval, dinamikus támadásokkal győzött, meglepetést okozva a versenyen.

Pribojszki Kata még versenyben van az európai olimpiai kvalifikációs tornán, és kvótát szerezhet Magyarországnak. A soproni könnyűsúlyú (60kg) versenyző ellenfele, Mezővári Kinga nagyon motivált volt kettejük összecsapásán, visszavágásra készült a korábbi vereségekért. A fiatalabb Mezővári Kinga több támadással dolgozott, és egyhangú pontozással legyőzte a súlycsoport esélyesét.

A nap összefoglalója

Az első döntőre a hölgyek kislégsúlyú (48kg) kategóriájában került sor, amelyet a várakozásoknak megfelelősen a 18 éves ifjúsági Eb-ötödik hajdúszoboszlói Balogh Zsanett nyert meg a kőbányai Makula Vanda ellen. A vecsési Szűcs Szabina hatszoros magyar bajnokként érkezett Győrbe, és igyekezett a megfelelő távolságot tartani nagy riválisával, Benke Sárával szemben az 57 kilós döntőben. A három női világbajnokságot is megjárt Szűcs Szabina irányította a találkozót, többet mozgott lábon, és hetedik magyar bajnoki címét is bezsebelte.

Vetró Gabriella korábban szerepelt ifjúsági világbajnokságon is, majd többéves kihagyást követően tért vissza a magyar mezőnybe a Kőbánya SC-t képviselve. Sokat mozgott lábon, de KSI-s ellenfele, Halász Nóra többször utolérte, és egy remek utolsó menettel a maga javára fordította a döntőt. Két 2001-es születésű tehetség bokszolhatott a női váltósúly (69kg) döntőjében, az ifi olimpikon Hámori Luca többet ütött, mint ifjúsági EB-ezüstérmes régi ismerőse, Ambrus Viktória.

A debreceni Nagy Tímea a magyar női ökölvívás legrutinosabb tagja, Tóth Nikolett ellen uralta a döntőt, a második menetben számoltatott is riválisára, megérdemelten szerezte meg következő országos bajnoki címét. Az Eb-ötödik Oláh Eszter ezúttal a 81kg-osok között szerepelt, és itt nyolcra növelte magyar bajnoki címei számát, miután a 19 éves Szintai-Major Barbara ellen döntő fölénnyel győzött. A legnagyobbak között a vecsési Hoffmann Réka első magyar bajnoki címét szerezte meg, miután döntő fölénnyel győzte le a címvédő Fekete Bernadettet.

A Budapesti Honvéd több nemzetközi tornát megnyert titánja, Virbán Martin az elődöntőben Szaka Istvánt búcsúztatta egy újabb emlékezetes csatában. A légsúlyú (52kg) döntőben az öt évvel ezelőtt Eb-bronzérmet szerző Csóka Nándorral mérte össze erejét. Csóka igyekezett távol tartani az alacsonyabb Virbán Martint, és nagy tempót diktált, egyértelműen jobban bokszolt, mint az elődöntőben. Mindketten mindent kiadtak magukból, az utolsó csepp energiákat mozgósították az végén, és ezen a szoros összecsapáson a mérkőzésvezető végül Virbán Martin kezét emelte a magasba.

Virbán Martint követően, testvére Gábor próbált türelmesen, taktikusan bokszolni az 56 kilósok döntőjében az ifjúsági Eb-bronzérmes Zuró Zsolt ellen. Ellenfele nagy meglepetésre csak ezüstérmes volt az ifjúsági országos bajnokságon, ezúttal sokkal összeszedettebb bokszot mutatott be. Zuró teljesen elfáradt a mérkőzés végére, és Virbán Gábor felőrölte minden ellenállását, így a Honvédos testvérpár mindkét tagja bajnoki aranyérmes lett. A Honvédnak nem sikerült megszereznie sorozatban a harmadik aranyérmét, Bundovics István jól kezdett az egri Danyi Dániellel szemben, de ellenfele hatalmas szívvel meg tudta fordítani az összecsapást.

A Vasas-Süllős válogatottja, Kozák László a döntőben mutatta a legjobb teljesítményét, és már az első menetben egyértelműsítette, hogy a mai napon jobb, mint a győriek 19 éves tehetsége, Gerzsenyi István. Kozák taktikailag jobbnak bizonyult a váltósúly (69kg) döntőjében, és megvédte magyar bajnoki címét. A középsúlyúak (75kg) döntőjében a 19 éves Mester Soma padlóztatta a nagykanizsai korábbi magyar bajnok Benkő Lászlót az első menetben, de nem sikerült felnőtt bajnoki címét megszereznie. Benkő felpörgette a ritmust, és a második menetben ő is padlóztatta fiatal riválisát, amely egyben az izgalmas meccs végét is jelentette.

A kőbányai Kovács Pál és a Vasas-Süllőst képviselő Tallósi Péter vívta a következő nagy iramú összecsapást. A jekatyerinburgi világbajnokságon is résztvevő Kovács Pál a második menetben számoltatott Tallósira, akit felpörgetett ez az esemény. A 22 éves Tallósi rengeteget ütött, horgai és egyenesei találtak a mérkőzés második felében és magyar bajnoki címet ünnepelhetett Győrött.

A nehézsúly (91kg) hazai egyeduralkodója Hámori Ádám már az első menetben nagy ütésekkel indított a Papp László Akadémia versenyzője, Vincze István ellen. Riválisa remekül állta az ütéseket, és végig bírta Hámori ellen a döntőt, de a kőszegi ökölvívó nyerte az egyoldalú összecsapást. A szupernehézsúlyú (+91kg) bajnoki döntőben a junior Eb-ezüstérmes 18 esztendős Kiss Levente nagy csatában győzte le a rutinosabb Nagy Bencét, és élete első felnőtt bajnoki címét szerezte meg.

A nap interjúi

„Nem is tudom, hirtelen mit mondhatnék, nagyon boldog vagyok, hogy az ifjúsági bajnoki címet követően életem első felnőtt bajnokságán. Nagyon örülök, hogy most képes voltam erre a teljesítményre a műtétemet követően. Alacsonyabb vagyok Hannánál, így egyetlen esélyem volt, hogy nyomás alatt tartsam és ne engedjem kibontakozni. Készültünk az egyeneseire és a horgaira, állandóan közel voltam hozzá, hogy ne az ő akarata érvényesüljön. Célom, hogy a hamarosan kezdődő ifjúsági Európa-bajnokságon is maradandót alkossak,” értékelte teljesítményét nagy lelkesedéssel a 18 éves Szabó Szabina.

„Nagyon élveztem ezt az összecsapást Fodor Milánnal szemben, igazi döntő volt, úgy érzem megérdemelten győztem. A legvégén igyekeztem elmozogni, úgy éreztem megvannak a menetek, és nem akartam felesleges kockázatot vállalni. Úgy érzem a második menetem volt a legjobb, remek volt visszatérni a ringbe, különösen egy címvédéssel,” mondta diadalittasan Kovács Richárd.

Közelgő események