hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Varga Bea, Virbán Gábor, Veres Roli és Kozák Laci remek boksszal döntős a Bocskai emlékversenyen

Huszonnyolc elődöntőre került sor 66. Bocskai István Emlékverseny harmadik versenynapján Debrecenben. ahol a válogatott versenyzők alaposan kitettek magukért. Varga Beáta szép meglepetésgyőzelmet aratott, így döntős, akárcsak Virbán Gábor, Veres Roland és Kozák László is.

Összesen 61 női és 67 férfi versenyző érkezett meg a Hajdúságba, tizenhat országot, valamint három kontinenst képviselve. Anglia, Ausztria, Belgium, Brazília, Csehország, Fehéroroszország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Montenegró, Mozambik, Szerbia, Szlovákia, Törökország, Ukrajna, és Wales versenyzői bokszolnak az idei Bocskai emlékversenyen. A Bocskai emlékverseny az IBA Silver Belt Series sorozat első állomása, és egyben a teszt versenye is.

Mezei, Szeleczki és Dudek is bronzérmes a Bocskain

Az ifi Eb-ezüstérmes Mezei Petra és Szeleczki Lilla még csak most ismerkedik a felnőtt nemzetközi mezőnnyel, de mindent kiadtak magukból, és bronzéremmel zárták a Bocskai emlékversenyt. Dudek Beáta a magas versenyzők közé tartozik az 52kg-osok mezőnyében, de ezúttal egy hozzá hasonló fizikai felépítésű ellenféllel került szembe. A horvát Nikolina Csacsics nemcsak ifi vb-ezüstérmes, de 20 évesen kvalifikált a tokiói olimpiára is, így Beának nem jutott könnyű rivális, de ismerte a szomszédos ellenfelet korábbi mérkőzésekről. Bea remekül mozgott, de nagyon elfáradt a harmadik menetre, így pontozásos vereséget szenvedett a horvátok legjobb női bokszolójától.

Lakotár Hanna is bronzérmes a Bocskain

Lakotár Hanna és a lengyel Wiktoria Rogalinska egyaránt a 2001-es korosztályt képviseli, és jól ismerik egymást is korábbi junior, illetve ifjúsági tornákról. Hanna a magassági fölényét igyekezett használni a lengyel riválissal szemben, de Rogalinska jól lopta a távolságot. A kétszeres junior Eb-bronzérmes Hanna nem ütött eleget a második menetben, és a lengyel rendszerint megelőzte a magyar versenyzőt. Hanna mindent egy lapra feltéve rohamozott a harmadik menetben, beleadott apait-anyait, de ez nem volt elegendő a nehéz 54kg-os mérkőzés megfordításához, így ő is bronzérmes a Bocskain.

Varga Beáta nagy meglepetésre legyőzte lengyel riválisát

A 18 esztendős Varga Beáta még újonc a felnőtt mezőnyben, de juniorként és ifiként szerzett nemzetközi tapasztalatokat. A fiatal versenyző a lengyel Karolina Ampulska ellen lépett ringbe, riválisa a korosztályos világversenyeken rendre érmeket szerzett, de Bea gyorsan felvette a ritmust. A magyar ökölvívó minden előzetes várakozást felülmúlt, és legyőzte sokkal rutinosabb ellenfelét. Lakotár Hanna vereségét követően az 54kg-ban így is lesz magyar döntős, Varga Beáta a szintén lengyel Wiktoria Rogalinska ellen léphet ringbe pénteken.

Szűcs Szabina szoros meccsen maradt alul brazil klasszis riválisával szemben

Szűcs Szabina egy nagyon szép sikerrel kezdte a Bocskai Emlékversenyt, a négyszeres korosztályos Európa-bajnok montenegrói Bojana Gojkovics nem tudta megállítani a rutinos vecsési hölgyet. Szabina nagyon aktív volt az első menetben Jucielen Romeu ellen, próbálta megelőzni a brazil klasszist, és hosszabb kezeivel próbált dolgozni. Brazil ellenfele 2021-ben megnyerte a kölni Világkupát, és kiemelt volt a tokiói olimpián is, így Szabina egy nagyon magasan jegyzett rivális ellen tesztelhette jelenlegi tudását. Mindketten nagy tempót diktáltak, de Romeu felpörgette a ritmust a második menetben, és a nap egyik legjobb mérkőzését megnyerte, de Szabina ezzel a mérkőzéssel is jelezte, fejlődése folyamatos.

Cifra Dia és dr. Győrfi Anna is bronzérmet vehet át az eredményhirdetésnél

Cifra Diána más küzdősportokból váltott ökölvívásra, és lépésenként halad előre, a Bocskai Emlékverseny is egy remek tapasztalat a számára. Dia igyekezett a magassági fölényét kihasználni a 2018-as budapesti ifi vb-bronzérmes brazil Rebeca Santos De Lima ellen, és volt néhány szép ütése is. A 21 esztendős brazil legyőzte a magyar ökölvívót, de Dia végig bírta a kilenc percet néhány ökölvívó mérkőzéssel a háta mögött. Dr. Győrfi Annának jutott az egyik legnehezebb ellenfél, a brazilok világbajnoka, Beatriz Ferreira ellen nem volt reális győzelmi esélye a 63kg-os elődöntőben.

Budai Vivien, Nagy Bianka és Lakos Regina is biztatóan mozgott

Budai Vivien 2021-ben végre felnőtt magyar bajnoki címet szerzett, és operációját követően a Bocskai Emlékversenyen tért vissza. Remek felkészülést tudhatott a magáénak, és nagyon motiváltan kezdte az összecsapást a szerb Nikolina Gajics ellen. A váltósúly (66kg) tökéletes Vivi számára, és frissnek tűnt az első menetben, gyakran megelőzte szerb ellenfelét. Gajics nagyjából hasonló nemzetközi tapasztalattal rendelkezik, mint Vivi, és hosszabb kezeit jól kihasználva megnyerte a szoros összecsapást. A 2010-as Európa-bajnok Nagy Bianka hosszú kihagyást követően tért vissza a sportágba, és biztatóan mozgott a brazil Barbara Santos ellen, amely jó alapot adhat a jövőre. Lakos Regina még nagyon kevés nemzetközi tapasztalattal rendelkezik, de nagy csatára késztette a mozambiki olimpiai negyeddöntős ellenfelét, de Rady Adosinda Gramane rutinja érvényesült a 75kg-os elődöntőben.

Virbán Gábor szombaton döntőt bokszolhat

A Honvédos Virbán Gábor remek sikerrel tért vissza a magyar bajnokság legfelső fokára és a Bocskai elődöntőjében is bizonyította remek képességeit. A 23 esztendős versenyző a fehérorosz Nyikolaj Sah ellen végig irányította az összecsapást, az ő akarata érvényesült, így döntőt bokszolhat a Bocskain. A súlycsoport másik magyar elődöntőse, Bernáth László nem találta az ellenszert a brazil Ronald Ribeiro ellen, és pontozásos vereséget szenvedett. A szombati döntőben Virbán Gabi így a brazil tinivel szemben szerezheti meg a Bocskai aranyérmét.

Veres Roland első alkalommal döntős a Bocskain

Veres Roland 2021 év elején végérvényesen váltott a kick-boxból az olimpiai ökölvívásra, és kevés meccse ellenére már a válogatott egyik nagy értékének számít. A belgrádi világbajnokságot követően megnyerte a felnőtt magyar bajnokságot, és remekül kezdett a rutinos belga Vasile Usturoi ellen. Roli remek ritmus érzékkel próbálta a belga támadásokat megállítani, és nagyon nehéz célpont volt az elődöntőben. Roli idén lesz 23 esztendős, és a felnőtt Európa-bajnokságon is okozhat meglepetéseket, a Bocskain sokat mozgott lábon, és sikeres kontrákkal magabiztosan győzte le a belga csapat egyik legjobbját.

Kozák László nagy skalpot begyűjtve döntős

Kozák László a decemberi magyar bajnoki ezüstérmét követően más sebességre kapcsolt az edzéseken, és a Bocskai első meccsén bizonyította, remek formában van. A negyeddöntőben remek védekezése mellett keveset ütött, ezt most az elődöntőben alaposan pótolta. Kihasználta a helyzeteket a brazil Jonathan Soares ellen, és egyeneseivel magához ragadta a kezdeményezést. A brazil ökölvívó már 2012-ben szerepelt az ifjúsági világbajnokágon, kvalifikált a 2017-es hamburgi Vb-re is, és nagyon kemény ellenfélnek, de nem feltörhetetlennek bizonyult a mai napon. Kozák Laci az elmúlt időszak egyik legjobb produktumával döntős, és az ukrán világbajnok Jurij Zaharjejev ellen tesztelhet szombaton.

Kovács Pál hatalmas csatát vívott a brazilok szupertehetségével

A nap utolsó ringbe lépő magyarja a belgrádi világbajnokságon a tizenhatig jutó Kovács Pál volt, aki hatalmas csatát vívott a félnehézsúly (80kg) egyik legnagyobb tehetségével. A brazil Isaias Ribeiro Filho 19. születésnapja előtt megnyerte a 2021-es kölni Világkupát, de Kovács Pali meleg pillanatokat okozott a dél-amerikainak. Pali végig bírta a nagy tempót, sokat ütött, közelről, és távolról is sokat próbálkozott, és egy nagyon szoros mérkőzésen maradt csak alul, így bronzérmes a Bocskain.

A szövetségi kapitány napi értékelése

„Mezei Petra és Szeleczki Lilla léptek elsőként ringbe a mai versenynapon. A válogatottba frissen bekerült Petra nagy rohamokat élt át, de korainak éreztem a döntő fölényt, nem biztos, hogy a szerb sokáig tudott volna ilyen tempót diktálni. Szeleczki Lilla jól küzdött, vannak szép mozdulatai, és bízom benne, hogy sokat fog még fejlődni.

Dudek Bea sajnos nem tudta felvenni a ritmust a horvát ellenféllel szemben, jobb teljesítményre számítottam tőle, de tény, hogy nagyon jó volt a riválisa. Lakotár Hanna a tavalyi U22-es Eb után sok sérüléssel küszködött, így emiatt az elmúlt időszakban keveset láttam. Jó ütőerővel rendelkezik, bízom benne, hogy újra fel tudja venni a tavalyi évben elért ritmusát. Amennyiben vissza tudja szerezni a régi formáját, az U22-es EB-n nagy eséllyel induló lesz. Szűcs Szabina brazil ellenféllel szemben remekül bokszolt. Az elmúlt egyéves időszakot tekintve fejlődést látok rajta, és a női Vb-n, valamint Eb-n tovább léphet előre, ha komolyan folytatja a felkészülést.

Varga Beáta nagyon harcos volt, el tudta hozni a mérkőzést, pedig nehéz pillanatokat élt meg. Figyelni fogom a teljesítményét, és lehetőséget is adunk neki a válogatottban. Cifra Dia tisztesen helytállt a brazil ellenfelével szemben. Győrfi Annának a világbajnok Ferreira ellen kellett ringbe lépnie, és dél-amerikai klasszis riválisa gyorsan bizonyította a kettejük közötti különbséget.

Budai Vivien vállsérülésből tért vissza, javulást látok rajta veresége ellenére is. Bízom benne, hogy ezt a javulást tovább tudja vinni. Nagy Bianka visszatért, rutinos, de sebességben ez még nem az a teljesítmény volt, ami szerintem benne van az ő tudásában. Lakos Regina kicsit bátortalan volt, de bízom benne, hogy látja, miben kell előre lépnie.

A férfi mezőnyben Virbán Gabi nagyon jól kezdett, de később elfáradt, és ez meg is látszott a második, illetve a harmadik menetben végig. Az első menetben komoly nemzetközi szinten volt, amennyiben ezt ki tudja terjeszteni mind a három menetre, akkor bárki ellen sikeres lehet a jövőben. Bernáth Lacinak sok volt még ez a brazil versenyző, de lelkiismeretesen dolgozik a válogatottnál, számítok rá, mert felérhet a nemzetközi mezőnyhöz.

Veres Roli győzni tudott, a szokásos vívó stílusával. A mérkőzés közben keveseltem a hátsó, azaz a bal egyeneseket, de később kiderült, hogy a bal kezét elütötte a meccs közben. Nem megerősített hírek szerint eltört az ujja, és sajnos talán még műteni is kell, amely nem jó hír az Eb előtt. Az viszont, hogy egy kézzel is győzni tudott, mindenképpen dicséretes.

Kozák Laci abszolút dicséretet érdemel, jól bokszolt a brazil riválissal szemben. Elégedett vagyok a teljesítményével. Több olyan hibát is kijavított, amely korábban gondot okozott neki. Laci egy gyengébb magyar bajnoki szereplést követően feljövőben van. Az edzőivel azonosan látjuk az erősségeit, és a javításra szoruló technikai és taktikai elemeket, amelyen dolgozni kell a jövőben. Jó volt látni három magyar győzelmet egymást követően.

Kovács Pali is brazillal bokszolt, és hajszálon múlt a győzelme. Nálam elhozta a második menetet, de sajnos volt olyan bíró, amelyiknél nem. Tetszett a teljesítménye, az utolsó menet legvégéig bírta a tempót, így nagyon közel állt a győzelemhez. Sokkal jobb hangulatban zárom a mai napot, mint a tegnapit, bízom benne, ezt tudjuk folytatni, és még fényesebb lesz majd pár magyar érem” nyilatkozta Bertók Róbert szövetségi kapitány a harmadik versenynapot követően.

Közelgő események