hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

A magyar ökölvívás 2019-ben

A 2019-es esztendő nagyon sűrű versenynaptárában a magyar nemzeti válogatott igyekezett minden fontos eseményen részt venni. Rendkívül erős nemzetközi konkurencia ellenére az Európa-bajnokságokon a magyar válogatottak számos éremmel tértek haza a serdülők, a juniorok és az ifjúságiak eseményeiről 2019-ben.

Remek szerepléssel kezdték az évet női versenyzőink a szerbiai Nemzetek Kupája Női Tornán, amelyet ezúttal Zombor városa rendezett meg. A magyar delegáció három arany-, három ezüst-, és hat bronzéremmel zárta a nemzetközi versenyt, ezzel az éremtáblázaton a negyedik helyen végzett Kazahsztán, Oroszország, és Szerbia mögött. A serdülőknél Magyarország két aranyérmet gyűjtött be, elsőként Csorba Csenge múlta felül szerb ellenfelét, majd a következő párban Dévényi Izabell imponáló RSC győzelemmel biztosította be első helyét egy kiemelkedő orosz riválissal szemben.

Az első jelentős hazai esemény 2019-ben ezúttal is a Bocskai emlékverseny volt Debrecenben, amelyen 35 női és 144 férfi versenyző vett részt a világ minden részéről. Oroszország, Kazahsztán, Anglia, Thaiföld, Franciaország, Tajvan, Argentína, Olaszország és Ukrajna garantálta a minőséget a 2019-es Bocskai emlékversenyen. A magyar csapat aranyérmeit Bernáth Attila (52kg) és Cservenka Róbert (75kg) gyűjtötte be, utóbbi a döntőben meglepetésre Harcsa Zoltánt is felülmúlta. A magyar versenyzők összesen két arany-, egy ezüst-, és tizenegy bronzérmet szereztek a 27 nemzetet felvonultató mezőnyben.

A Bocskait követően az Énekes István emlékversenyre került sor a Halassy Olivér Sportközpontban Budapesten, amely hagyományosan az év első megmérettetése volt az ifjúsági versenyzőknek. Összesen 45 klub 91 versenyzője szerepelt az Énekes István emlékversenyen, amelyen Matesz Viktória és az ifjúsági Vb-ezüstérmes Orbán Adrián voltak a legjobb ökölvívók.

A Bocskai emlékversenyt követően a felnőtt magyar válogatott Iránban szerepelt a Makran Kupán, ezen az eseményen Fodor Milán zárt a legjobban, egy bronzéremmel. Az U22-es Európa-bajnokságra Oroszországban, Vlagyikavkaz városában került sor március közepén, amelyen 88 női és 185 férfi ökölvívó szerepelt. A magyar csapat tagjai közül Mezővári Kinga (60kg), Budai Vivien (69kg), Bernáth Attila (49kg), és Kozák László (69kg) jutott el a legjobb nyolc közé az oroszországi eseményen.

A Budapest-bajnokságra március végén került sor, a háromnapos versenyen 25 klub 96 versenyzője szerepelt, a válogatott tagjai közül is többen. A legjobb ökölvívóknak járó díjakat Kozák Kevin (serdülő), Szabados Béla (junior), Nagy Wilson (ifjúsági), és Rostás Armandó (elit) szerezték meg.

Az Európa Játékokra való felkészülés keretében a magyar válogatott sok eseményen vett részt, többek között a boszniai Euró Kupán, amely a csapat öt aranyérem volt Tarnóczy Tamara, Kiss Bettina, Szabó Petra, Ádám Viktória, és Tarnóczai Mihály révén. A hagyományos belgrádi nemzetközi tornán két magyar versenyző jutott be az 52 kilósok döntőjébe, amelyet Virbán Martin nyert meg Szaka István ellen. Oláh Eszter (64kg), Bernáth Attila (49kg), Vadász András (69kg) és Kovács Pál (81kg) egyaránt bronzérmet szerzett a szerb fővárosban, amelyen Oroszország, Kazahsztán, Ukrajna, Törökország, Románia, Ausztrália, Moldova és Bulgária is szerepelt.

A spanyolországi Boxam Tornára május közepén került sor olyan erős nemzetek részvételével, mint Anglia, Franciaország, Olaszország, Thaiföld, Ausztrália, Spanyolország, Ecuador, Új-Zéland, Finnország vagy éppen Wales. A magyar csapat tagjai közül Gálos Roland (60kg), és Nagy Tímea (75kg) ezüstéremig jutott az erős versenyen, míg Szaka István (52kg), Szűcs Szabina (57kg), és Oláh Eszter (64kg) bronzéremmel zárt Castellon de la Plana városában.

Az Usti nad Labem-i tradicionális Grand Prix versenyen többek között a kubaiak is szerepeltek 2019 májusában, amelyen Virbán Martin (52kg) legyőzte a 2015-ös világbajnok azeri Elvin Mamiszadét, és bronzéremmel zárt. Az ifjúsági válogatott május végén szép sikereket ért el a mosztari tornán, Zúró Zsolt (56kg), és Veres Tibor (91kg) egyaránt aranyérmes lett a boszniai eseményen.

A 2019-es junior Európa-bajnokságon a romániai Galati városában a magyar küldöttség három bronzéremmel zárt: a 14 éves Kovács Laura (női 46kg), Dobos Rebeka (női 60kg), valamint Samu Ferenc (férfi 60kg) révén. A 22 fős magyar csapat összesen 11 győzelmet aratott minden idők legnagyobb junior Európa-bajnokságán, amelyen pontosan 400 ökölvívó szerepelt 35 országot képviselve.

A 69. Bornemissza emlékverseny minden idők egyik legnagyobb eseménye volt a torna történetében, amelyre ezúttal is Egerben került sor. Az Egyesült Államok, Kazahsztán, Thaiföld, Japán, Ukrajna, Mongólia, India, Lengyelország, Németország, Litvánia, Lengyelország, Hollandia, Svédország, Dánia és Kanada is szerepelt többek között a viadalon, amely így 2019-ben az egyik legerősebb junior és ifjúsági torna volt világon. A magyar versenyzők közül Márton Eszter, Megyeri Barbara, Nagy Vivien, Kovács Petra, Rózsavölgyi Márk, Búza Rafael, Horváth Máté a juniorok között, míg Szabó Szabina az ifjúságiak mezőnyében nyert aranyérmet Egerben.

Az év egyik kiemelkedő eseménye volt júniusban az Európa Játékok, amelyre a fehérorosz fővárosban, Minszkben került sor. A 2015-ös bakui eseményhez sokkal nagyobb volt az esemény, 317 ökölvívó vett részt Minszkben 44 országot képviselve. A kőszegi Hámori Ádám (91kg) pontszerző ötödik helyen zárt a minszki Európa Játékokon, a horvát Toni Filipi ellen egy erősen véleményes vereséget szenvedett a negyeddöntőben. A hölgyek mezőnyében a 20éves Budai Vivien (69kg) is a legjobb nyolcig menetelt Minszkben.

A vajdasági ifjúsági tornára mindig júliusban kerül sor, és az erős nemzetközi versenyen Szabó Szabina komoly bravúrt végrehajtva legyőzte az oroszok korosztályos Európa-bajnokát, Alina Kantemirovát, és végül egészen az ezüstéremig jutott az 57 kilósok mezőnyében. Balogh Zsanett (48kg), és Mester Soma (75kg) bronzéremmel zárt a vajdasági ifjúsági nemzetközi tornán.

Július közepén jelentette be a hazai szövetség, hogy a kiváló kazah szakember Bolat Nijazimbetov lett a magyar olimpiai csapat edzője, aki versenyzőként olimpiai bronzérmet szerzett 1996-ban, míg edzőként több országban is sikerrel szerepelt. Kazahsztánban, Törökországban, Iránban és Dél-Koreában érte el legnagyobb sikereit edzőként, több Ázsia-bajnokot és ifjúsági világbajnokot kinevelve.

A serdülő Európa-bajnokságra a grúz fővárosban, Tbilisziben került sor augusztus elején, és a 19 fős magyar csapat a 30 országot felvonultató mezőnyben a hetedik helyen végzett a nemzetek rangsorában. Dévényi Izabell (54kg) esélyesként érkezett Grúziába, és ehhez méltóan aranyérmesként zárt Grúziában. A magyar csapat további 8 bronzérmet szerzett a versenyen: Koloszár Vivien (40kg), Deák Fanni (57kg), Komjáthi Nóra (60kg), Kovács Nikolett (70kg), Oláh Géza (38.5kg), Petrovics Krisztofer (50kg), Oláh Levente (52kg), és Bari István (54kg) révén.

Az augusztus végi madridi női Európa-bajnokságon Oláh Eszter (64kg), és Juhász Adrienn (+81kg) ért el pontszerző helyezést. Sokkal jobban szerepeltek az ifjúsági versenyzők a bolgár fővárosban, amely két nappal később kezdődött a madridi eseményhez képest. A kőszegi Ambrus Viktória (69kg) személyében a szófiai ifjúsági Európa-bajnokságon ezúttal is volt magyar döntős, ezüstérme karrierje csúcsát jelentette. Zúró Zsolt (52kg) a junior sikerei után az ifjúságiak között is bronzéremmel zárt, és 2020-ban is még ifjúsági korú lesz.

A felnőtt férfi világbajnokság nem volt kvalifikációs esemény ezúttal, a legjobb 16-ig Gálos Roland (57kg) és Hámori Ádám (91kg) jutottak a jekatyerinburgi eseményen, amelyen 78 ország 365 ökölvívója vett részt a sok lemondást követően. A magyar válogatott nemzetközi edzőtáborokkal készült fel a 2020-as eseményekre olyan nagyhatalmaknál, mint Üzbegisztán és Kuba az év végén.

A magyar bajnokságok sora zárta az évet, hagyományosan négy eseményt jelentett ez minden korosztály bekapcsolásával. A serdülő magyar bajnokságra szeptember végén Győrben került sor, a juniorok október közepén Egerben mérték fel tudásukat. November közepén zajlott az ifjúsági magyar bajnokság Budapesten, míg a felnőtt magyar bajnokságra szintén a fővárosban került sor hagyományosan december elején.

Kincses Tibor