hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Előzetes

Bocskai emlékverseny – 2021 Előzetes

A tavalyi esztendőben a 95. születésnapját ünneplő Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) legjelentősebb idei, hazai rendezésű eseményére rögtön az év elején sor kerül, a hagyományos Bocskai István emlékversenyre ezúttal is világszintű női és férfi mezőnyt várnak Debrecenben a koronavírus járvány ellenére.

A 65. alkalommal kiírt Bocskai emlékversenyre az érkezésekkel és a hazautazásokkal együtt február 7-e és 13-a között kerül sor a Hajdúságban, amelyre a nehézségek ellenére 24 ország nevezett be. A Covid-19 terjedése és az utazási korlátozások miatt minden nemzetnek komoly kihívásoknak kell megfelelnie, de a megfelelő és szigorú egészségügyi protokoll mellett a nemzetközi versenyek megrendezhetőek Európában.

A hosszú, immáron évtizedekre visszatekintő kölcsönös partneri viszony Debrecen városával példamutató sportágunkban, amelyet a Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) minden vezetője kiemelt az esemény előtt. A hagyományos évindító nemzetközi versenyen a férfiak nyolc, míg a hölgyek öt súlycsoportban mérhetik össze erejüket Debrecenben.

A Bocskai emlékverseny hagyományosan az év első megmérettetései közé tartozik, ezúttal is megelőzi a versenynaptárban a legfontosabb nemzetközi eseményeket, így a bulgáriai Sztrandzsa tornát is. A 65. alkalommal megrendezésre kerülő Bocskai emlékverseny méltó lesz az elmúlt évek hagyományaihoz, és a neves eseményen erős mezőny harcol majd az aranyérmekért, egyaránt a hölgyeknél, valamint az uraknál.

A Bocskai emlékverseny EUBC Technikai Delegáltja (TD) a finn Anna Laukkanen lesz, de a Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) elnöke Dr. Bajkai István is nyomon követi az eseményt az első versenynaptól, akárcsak a legtöbb elnökségi tag.

Az idei Bocskai emlékversenyre is az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban kerül sor, és a csapatok a Sport Hotelben szállhatnak meg azonos helyszínen. A korábbi években több nemzet képviselői kiemelték, mennyire sokat befolyásol számukra a részvételben, hogy a szállás és a csarnok egy helyszínen található.

A női válogatott Dunaújvárosban készült a közelgő debreceni Bocskai emlékversenyre, amely a lányok első nemzetközi tornája lesz 2020 márciusa óta. Kilenc ökölvívó vett részt a dunaújvárosi kesztyűzéseken Ancsin Katalin és Seres Attila szövetségi edzők vezetésével, akik a női csapat felkészítéséért felelnek.

A Hollandiából hazatért újdonsült magyar bajnok, a Vasas-Süllőst képviselő Dudek Beáta (51kg), a három világbajnokságon szerepelt vecsési Szűcs Szabina (57kg), az európai olimpiai kvalifikációs tornán még versenyben lévő soproni Pribojszki Kata (60kg) mellett a tavalyi győri magyar bajnokság legjobb női ökölvívójának választott sárospataki Mezővári Kinga (60kg) képviselte az edzőtáborban a három alacsonyabb olimpiai súlycsoportot.

A váltósúly (69kg) az egyik legerősebb súlycsoport idehaza, az ifjúsági olimpikon és magyar bajnoki címvédő Hámori Luca mellett mindkét nagy riválisa, Budai Vivien, valamint a kőszegi Ambrus Viktória is meghívást kapott az edzőtáborba. Mindhárman részt vesznek a Bocskai emlékversenyen, így nemcsak a nemzetközi mezőnnyel, de egymással is meg kell küzdeniük a válogatott csapattagságért.

Bertók Róbert szövetségi kapitány számára a Bocskai emlékverseny az egyik legfontosabb válogató a férfiak mezőnyében is, több súlycsoportban nagyon kiegyenlített harc folyik a csapattagságért, mindenki bizonyítani akar, hogy ott a helye a válogatottban.

A magyar felnőtt férfi válogatott legjobbjai, így Virbán Martin (52kg), az Eb-bronzérmes Csóka Nándor (52kg), Szaka István (52kg), a már olimpiai kvótát szerző Gálos Roland (57kg) a legalsó két kategóriában remek eredményeket érhetnek el. Kovács Richárd (63kg), az európai kvalifikációs tornán a kvótától egy lépésre álló Fodor Milán (63kg), Kozák László (69kg), Cservenka Róbert (75kg), Oroyovwe Isaac (75kg), Kovács Pál (81kg), és Tallósi Péter (81kg) szintén jelentős nemzetközi rutinnal rendelkezik már.

A fiatalabb generáció tagjai közül a 2019-ben a felnőttek között a Bocskain aranyéremmel bemutatkozó ifjúsági Európa-bajnok Bernáth Attila mellett a 18 évesen felnőtt magyar bajnoki címet szerző Kiss Levente (+91kg) neve kívánkozik az élre. A 19 éves magyar bajnoki ezüstérmes Mester Soma (75kg) és a szintén 2001-es születésű Baracsi Dániel (91kg) okozhat kellemes meglepetéseket Debrecenben.

Az aktuális magyar bajnokok közül majdnem mindenki kesztyűt húz az idei 65. Bocskai emlékversenyen. Az egyik legnagyobb hiányzónk Hámori Ádám (91kg) lesz, aki lapocka sérülését követően még nem tud visszatérni a nemzetközi mezőnybe.

Az idei évben folytatódik az európai olimpiai kvalifikációs torna, majd ezt követi júniusban a világkvalifikáció. Az ötkarikás játékokra Tokióban július 23-ától kerül sor, mindenki szeme előtt a kvóta megszerzése lebeg. Ebben az esztendőben felnőtt világbajnokságot is rendeznek, de az U22-eseknek is lesz fontos Európa-bajnoksága.